Pirzola Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Pirzola Tarifi

Pirzola fırında ve tavada nasıl pişirilir? En lezzetli pirzola nasıl yapılır? İşte, lokum gibi kıvamıyla sofraların vazgeçilmezi olacak 10 nefis pirzola tarifi ve pirzola pişirme yöntemleri:
Pirzola Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Pirzola Tarifi
09 Şubat 2022, 16:23
Lezzet Trendleri

Pirzola, dana, koyun veya kuzu etinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen et parçasıdır. En yaygın olan koyun ve kuzu pirzolasıdır. Protein bakımından zengin olan bu besin, kızartma, fırınlama ve ızgara yöntemleriyle pişirilebilir. Tavuk pirzola ise ekonomik olduğu için daha fazla tercih edilen bir üründür. Ancak tavuk pirzolası, kaburgadan değil, but kısmından elde edilir. Özellikle mangalda tercih edilir. 

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Daha öncede söylediğimiz gibi, pirzola tavada, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Pişirmeden önce buzdolabından çıkartılıp 1 saat oda sıcaklığında dinlendirilmesi önerilir. Lezzetini artırmak için zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine edilebilir. Marine sosuna bulanan pirzolalar, sosun içine konur ve buzdolabında 30 dakika olacak şekilde pişirilir. Pirzolayı pişirirken mühürleme işlemini uygulamak da oldukça önemlidir.

Pirzola Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle döküm tava ocağa alınarak ısıtılır. Yüksek ısıya ulaştığında içerisine pirzolalar konur ve 1'er dakika iki yüzü de mühürlenerek yüksek ısıda pişirilir.
  2. Orta dereceli bir et için, pişirme süresi 5 dakikadır.
  3. Her iki tarafta güzelce pişirildikten sonra servis tabağına alınır.
  4. Pişirme esnasında bıçak veya çatal kullanılmamalı, et maşa ile çevrilmelidir.



Pirzola Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Pirzola, fırında pişirilmeden önce tavada mühürlenir.
  2. Daha sonra isteğe göre sebzelerle birlikte fırın tepsisine alınır.
  3. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10-15 dakika kadar pişirilir.
  4. Pişirme işleminin ardından 4-5 dakika fırında bekletilir ve servis edilir.

Pirzola Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Pirzola, marine sosunda 30 dakika bekletilir.
  2. Bu esnada elektrikli ızgara veya mangal yakılır ve ısıtılır.
  3. Izgara teli soğan ile temizlenir. Etler ızgaranın üzerine alınır.
  4. Pirzolanın iki yüzü de az, orta veya çok pişmiş olacak şekilde pişirilir.
  5. Etin pişme derecesi, damak zevkine göre değişiklik gösterir.

10 Farklı Pirzola Tarifi

  1. Antep Fıstıklı Pirzola


Dışı antep fıstığına bulanan bu pirzola, fırında pişirilir. Yalnızca 4 malzeme kullanılır. Antep fıstıklı pirzola, şık sunumu ve lezzetiyle davet sofralarının da vazgeçilmezidir.

  1. Beğendili Piliç Pirzola


Piliç pirzola, sarımsaklı sos içinde marine edilir. Daha sonra tavada pişirilir. Patlıcanlı beğendinin üzerine eklenerek servis edilir.

  1. Domates Soslu Kuzu Pirzola


Kuzu pirzola, domates, fesleğen ve kuşkonmaz ile hazırlanan bu yemek, hem besleyici, hem de lezzetlidir. Ortalama 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Duxelle Pirzola


Şık sunumuyla hem gözünüze, hem damağınıza hitap edecek bir tarif arıyorsanız, duxelle pirzola tarifinden yardım alabilirsiniz. 

  1. Fırında Patlıcanlı Pirzola


Biber, domates ve patlıcan ile hazırlanan fırında pirzola, önceden mühürlenmediği için daha uzun süre pişirilir. Fırında patlıcanlı pirzolayı, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Fırında Sebzeli Pirzola


Arpacık soğan, patates ve biberiye ile hazırlanan sebzeli pirzola, fırında pişirilip dinlendirildikten sonra servis edilir.

  1. Izgara Pirzola