ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER PİŞİRME YÖNTEMLERİ ŞEFLERİ BİLE KISKANDIRACAK 62 MUTFAK PÜF NOKTASI VE PRATİK YÖNTEM

ŞEFLERİ BİLE KISKANDIRACAK 62 MUTFAK PÜF NOKTASI VE PRATİK YÖNTEM

Mutfakta yemek yaparken işinize yarayacak pratik yöntemleri ve mutfak püf noktalarını sizler için derledik. İşte, mutfakta hayat kurtaracak ve zaman kazanmanızı sağlayacak tüyolar:
Mutfakta Kullanabileceğiniz 62 Pratik Yöntem

Birçok kişinin evin içinde en fazla zaman geçirdiği yer mutfaktır. Yemek hazırlarken zaman kazanmak isteyenler için, mutfakta kullanılan en pratik yöntemleri sizler için yazımızda derledik. Özellikle yemek yapmaya yeni başlayanlar için hayat kurtarıcı niteliğinde olan bilgiler ışığında siz de yemek yapmayı zevkli bir hale getirebilir, evinizin aşçısı olabilirsiniz. İşte, mutfakta kullanabileceğiniz pratik yöntemler:


  • Bezelye nasıl dondurulur?

Yaz mevsiminde taptaze dalından tezgahlara gelen bezelyeyi şoklama yöntemi ile dondurup, kışın da bu enfes sebzeyi tüketebilirsiniz. Yapmanız gereken; bezelyeleri ayıklayıp bol suyla yıkadıktan sonra kaynar suda 1 dakika haşlayın. Buzlu suya alıp süzün. Buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını sıkıca kapatın. Derin dondurucuya yerleştirin.


  • Pazı alırken neye dikkat etmek gerekir?

Koyu yeşil yapraklı olanı tercih etmek ve kök kısmının kararmamış olmasına dikkat etmek gerekiyor.


  • Mısır haşlarken lezzetini arttırmak için ne yapılması gerekir?

Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp ilave edebilirsiniz.


  • Yumurta pişirirken çatlaması nasıl önlenir?

Yumurta pişirirken çatlamasını önlemek için, buzdolabından çıkardığınız yumurtanın bir süre oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Rafadan kıvamda olması için yumurtaları kaynayan suya atıp 3 dakika, kayısı kıvamında olması için 6 dakika bekleyin. Katı kıvamda olması için ise 10-12 dakika pişirin. Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için bıçağı sıcak suyun içine batırıp çıkardıktan sonra kesin.


  • En lezzetli kereviz hangisidir?

Orta boy kereviz en makbulüdür. Çünkü büyük boy kerevizin içi boştur. Sap bölümünün yeşil olmasına dikkat etmek şart. Sapları kesilmişse o ürünü satın almamak lazım. Sap kısmı kerevizin ilk bozulan yeri olduğundan, bu durum belli olmasın diye satıcı tarafından kesilmiş olabilir.


  • Poğaça yaparken gevreklik elde etmek için ne yapmalıyım?

Hamuru hazırlarken içerisine sirke ya da limon suyu eklemelisiniz. Bu yöntem unu çürüttüğünden hamur piştiğinde gevrek bir kıvam alır.


  • Portakal nasıl seçilir?

Portakal seçerken orta sertlikte olanları tercih etmek en doğrusu. Çok sert portakalın tadı ekşi, çok yumuşak olan ise kumlu ve susuz oluyor.


  • Limonun suyunu arttırmak için ne yapmak gerekir?

Limondan bol su elde etmek istiyorsanız, limonları kullanmadan önce 1 dakika sıcak fırında bekletin. Böylelikle limonların daha sulu olduğunu göreceksiniz.


  • Domatesin kabukları nasıl kolayca soyulur?

Domatesleri yemeğe doğramadan önce kaynar suya batırıp çıkarırsanız, kabuklarının daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.


  • Şekerlenen bal nasıl düzelir?

Baldaki en önemli değişiklik glikozun kristalleşmesi, balın akışkanlığını kaybederek şekerlenmesidir. Balın şekerlenmesi onun doğal olduğunu gösteren önemli bir delildir. Balın eski haline gelmesi için, balı yaklaşık 3 saat kavanozu ile 50 derece sıcak suda bekletmek yeterli olacaktır. Çok sıcak ve 0 derece altındaki soğukluk balın değerinin kaybolmasına neden olur. Havadaki nemi, çevredeki kokuları emme özelliğine sahip balı, kapağı sıkıca kapalı kaplarda muhafaza edin.


  • Yufka açarken nelere dikkat edilmelidir?

Yufkaların hamuru için gerekli malzemeleri öncelikle tezgah üzerine dizerek hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece eksiklerinizi belirleyip yoğurmaya başlamadan önce temin edebilme fırsatınız olur. Hamur için gerekli unu eleyip işe başlayın. Eleme aşaması yufka hazırlığı için gereklidir. Un tanecikleri elemenin etkisiyle aralarında boşluklar oluşarak zemine düşer. Suyun oda ısısında hatta hafifçe sıcak olması iyi sonuç verir. Böylelikle kullanacağınız kuru veya yaş maya çok daha hızlı bir şekilde aktif hale gelecektir. Yoğurma aşamasının da hızlı olması gerekir. Hamur bezeleri yapışmaması için un serpilmiş bir zemin üzerine aralıklarla dizilmeli.


  • Karides nasıl ayıklanır?

Şimdi karides zamanı. Tazesini tüketmek isteyenler için ayıklaması zahmetli görünse de, usulünü bildikten sonra kolaylıkla ayıklama işlemini yapabilirsiniz. Öncelikle kafasını kolaylıkla bedeninde ayırın. Baş parmaklarınızı kullanarak sırt kısmından kabuklarını çıkarın. Kabuğuyla  birlikte ayaklarını da çıkarın. Sırtındaki siyah ipi ise sivri uçlu bir bıçak ya da kürdan yardımıyla çıkarın.  Karidesleriniz pişmeye hazır...


  • Şeftaliyi kolayca soymak için ne yapmalıyız?

Şeftaliyi kolay soyabilmek için birkaç dakika sıcak suda bekletin.


  • Nanenin kokusu nasıl arttırılır?

Taze naneyi doğrayarak kullanacağınız zaman üzerine bir parça şeker serpin. Kokusunun nasıl arttığına şaşıracaksınız.


  • Pırasa seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Pırasa yapraklarının yeşil olması gerekir. Pırasa lifli bir sebze olduğu için çok iri ve uzun olanları tercih etmemek gerekiyor. Ancak, çok küçük olanlar da lezzetli olmayabiliyor. (Pırasalı Tarifler: Pırasayla Ne Yemek Yapılır?)


  • Kabarmış çıtır çıtır bir börek için ne yapabilirim?

Hazır yufka ile yapılan böreklerin kabarık ve lezzetli olması için böreği hazırlayıp sonra fırına vermeden birkaç saat önce buzdolabına alarak dinlendirmelisiniz. Buzdolabından çıkartıp, üzerine soda dökerseniz lezzetli ve kabarmış bir börek elde edebilirsiniz.


  • Yuvarlak sebzeler nasıl kesilir?

Serbest elinizle sebzeye bastırıp keskin bir bıçakla sebzenin iki ucunu dikkatlice kesin. Sebzenin kesik olan yanlarından biri altta kalacak şekilde sebzeyi kesme tahtasına yerleştirin. Keskin bir bıçakla kestikçe çevirerek kabuğunu keserek ayırın. Sebzeyi keskin bir bıçakla tarifte istenen boyutlarda kesebilirsiniz. (Sebze Tarifleri)


  • Köftenin daha lezzetli olması için ne yapmalıyız?

Köfte içine ekleyeceğiniz ekmekleri et suyunda ıslatmak, köftenin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca iyice yoğrulması ve köftenin hazırlandıktan sonra en az 1 saat buzdolabında bekletilmesi daha iyi sonuç verecektir.


  • Kestane nasıl pişirilir?

Soğuk kış akşamlarında kestane pişirmek istiyorsanız, önce kestanelerin üzerine keskin bir bıçakla çizik atın. Yarım saat kadar soğuk suda bekletin. Daha sonra ister fırında, ister yapışmaz yüzeyli tavada 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.


  • Nar taneleri nasıl kolayca ayıklanır?

Narı enlemesine ortadan kesin ve taneli tarafı avucunuzun iç tarafına gelecek şekilde tutun. Elinizin altına geniş bir kase yerleştirip tahta kaşıkla narın kabuğuna hafifçe vurun. Tanelerin kolayca döküldüğünü göreceksiniz.


  • Şekerlenen reçeli eski haline döndürmek mümkün mü?

Şekerlenen reçel kavanozunun ağzını sıkıca kapatarak derin bir tencerenin ortasına yerleştirin. Kapağını geçmeyecek kadar sıcak su ilave edin. Orta ateşte reçelin şekeri tamamen eriyinceye kadar kaynatın. Suyun içinden çıkartıp oda sıcaklığına gelince tekrar kuru ve serin bir yerde saklamaya devam edebilirsiniz. (Reçel Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler)


  • Peynir nasıl rendelenir?

Peyniri kesmeden önce bıçağı soğuk su ile yıkarsanız peyniri daha rahat dilimleyebilirsiniz. Peynir rendelerken dağılmasını önlemek için 15 dakika derin dondurucuda beklettikten sonra rendeleyin. Üzeri kuruyan peyniri yumuşatmak için, kullanmadan önce bir süre sütün içinde bekletin.


Kök kısmının sararmamış ve lekeli olmaması gerekiyor.


  • Havucun besin değerleri nasıl arttırılır?

A, B ve B2 vitaminleri bakımından çok zengin olan ve özellikle gözler için çok faydalı olduğu bilinen havucun besin değerinin daha da artması için, 15 gün buzdolabında bekletmeniz yeterli olacaktır.


  • Patateslerin daha az yağ çekmesi için ne yapmalıyım?

Kızartacağınız patateslerin kabuklarını soyup dilediğiniz şekilde doğradıktan sonra içi süt dolu bir kaseye alın ve bir süre bekletin. Sütün içinden çıkardığınız patatesleri kuruladıktan sonra kızartın. Daha az yağ çektiğini göreceksiniz. 


  • Soyulmuş sarımsakları nasıl muhafaza edebiliriz?

Sarımsakların kabuklarını soyup bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin ve serin bir yerde bekletin. Yemeklerinizi yaparken hazır sarımsakları kullanabileceğiniz gibi aromalı zeytinyağı ile yemeklerinize ve salatalarınıza ayrı bir lezzet de katabilirsiniz. (Sarımsak Nasıl Saklanır?)


  • Maydanoz nasıl saklanır?

Maydanozlarınızı yıkayıp kuruttuktan sonra ince kıyın. Kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatın. Buzdolabında mahafaza edin. Böylece hem her zaman kullanıma hazır olur, hem de uzun süre yeşilliğini korur. Kıyılmış maydanozu yemeklerin içinde kullanabileceğiniz gibi yemeklerin üzerinde süsleme amaçlı da kullanabilirsiniz.


  • Kurumaya başlayan hardalı eski haline döndürmek mümkün mü?

Bir miktar limon suyu ya da sirkeyi bir tutam toz şeker ile karıştırıp hardala ekleyin ve iyice karıştırın. Bu işlem sayesinde hardal bir süre daha tazeliğini koruyacaktır.


  • Lezzetli bir pilav için hangi tür yağ kullanmak gerekir?

Soğuk yenilecek, sebze içeren pilavlar için en doğrusu zeytinyağı kullanmaktır. Sıcak pilavlar için ise tereyağı ideal olanıdır. Ayrıca tereyağı ile pişirdiğiniz pirinç pilavına ocaktan aldıktan sonra 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ eklerseniz pirinç taneleri daha parlak görünecektir.


  • Sandviç ekmekleri nasıl saklanır?

Sandviç ekmeklerinizi bayatlamadan saklamak için tuzlu su ile hafifçe nemlendirilmiş beze sarıp bir iki gün saklayabilirsiniz. Ekmeklerinizin hemen küflenmemesini istiyorsanız, ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz koymanız yeterli olacaktır.


  • Izgara yapmanın püf noktaları nelerdir?

Öncelikle ızgarada pişirilecek etler yağ ve sinirlerinden arındırılmış olmalı. Ayrıca lezzetli ve yumuşacık etler için, pişirilmeden birkaç saat önce sadece yağ ile ya da çeşitli soslarla marine edilmeliler. Izgara yapılacak yiyeceklerin ızgaraya yapışmaması için iyice ısınmasını beklemelisiniz.


  • Kahverengileştirilmiş tereyağı (browned butter) nasıl elde edilir?

Kalın tabanlı bir tavayı orta ateşte ısınmaya bırakın. Eşit yanması için tereyağını ince dilimleyerek tavaya alın ve eritin. Eridikten sonra ocağı kısarak kahverengi oluncaya kadar yaklaşık 5 dakika pişirmeye devam edin. Ocaktan alın ve tereyağının daha fazla pişmesini durdurmak için kesinlikle soğuk tezgahta soğumaya bırakın.


  • Portakalın suyu nasıl çıkartılır?

Portakalları sıkmadan önce yarım saat kadar soğuk suda bekletirseniz suyunu tamamen çıkarabilirsiniz. Unutmayın, bir meyvenin en yararlı yeri kabuğuna en yakın k��smıdır. Bu yüzden portakalı tamamen sıkabiliyor olmanız önemlidir. Portakal kabuklarını ise kurutabilir ve atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.


  • Fasulye nasıl yumuşatılır?

Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat ilave edin. Fasulyelerin yumuşadığını göreceksiniz.


  • Domatesleri görünümleri bozulmadan saklamak için ne yapabilirim?

Domatesleri buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve sap yerleri alta gelecek ve birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Eğer tazeliğini yitirmiş domatesleriniz varsa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin. Domatesler böylece eski görünümlerine kavuşacaktır. Domatesleri kurutarak da muhafaza edebilirsiniz.


  • Pörsümeye başlayan domates nasıl düzeltilir?

Pörsümeye başlayan domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.


  • Bezelye vitamin kaybetmeden nasıl pişirilir?

Bezelye yemekleri yapacağınız zaman, bezelyeyi suda haşlamak yerine buharda pişirmeyi deneyin. Böylece vitaminini ve rengini kaybetmemiş olacaklar.


  • Çeşni yapımında kullanılacak pırasa nasıl ayıklanır?

Pırasanın kök kısmını keserek sadece açık yeşil ve beyaz kısımlarını bırakın. Bir-iki dış kabuğunu soyun. Pırasayı uzunlamasına kesin. Her yarımı kesik kısmı alta gelecek şekilde koyup çeyrek parçalar oluşturmak için hazırlayın. Pırasanın yeşil kısımlarının içinde kalan kum ya da kiri ortaya çıkarmak için katmanlarını ayırarak su dolu bir kabın içinde yıkayın. İsterseniz akan suyun altında teker teker yıkayabilirsiniz. Pırasaları hafifçe birbirlerine vurarak suyunu süzün. Çeyrek pırasa parçalarını bir araya getirip keskin bir bıçakla tarifte istenen şekilde dilimleyin.


  • Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için ne yapmak gerekir?

Yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç dal biberiye de ete farklı bir tat katabilir. (Mangalda Pişen Sebzeler)


  • Kebabın daha lezzetli olması için ne yapmalıyız?

Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız, eti doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün. Bir süre beklettikten sonra da yemeğinizi yapın.


  • Evde doğal cilt toniği nasıl yapılır?

Cildinizi canlandırmak için kullandığınız tonik bittiyse; 1 greyfurtu kalın halkalar halinde dilimleyip yüzünüze tampon yapın. 5 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın.


  • Sarımsak kokusu nasıl çıkartılır?

Sarımsak yedikten sonra birkaç maydanoz yaprağı çiğnemek kokuyu alıyor. Eldeki sarımsak kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamanız yeterli.


  • Portakal nasıl dilimlenir?

Zarsız, çekirdeksiz turunçgil dilimlerine “supremes” denir. Meyvenin etini ortaya çıkarmak için keskin bir bıçakla kabuğun alt ve üst uçlarından kesin. Meyvenin kesik olan bir yüzeyini kesme tahtasına yerleştirin. Meyve kıvrımını takip ederek kestikçe çevirip kabuk ve altındaki beyaz kısmını kesin. İlk seferde bütün beyaz kısımlarını temizlemek zordur. Geride kalan zar parçaları varsa meyveye açı verip kalan kısımları da temizleyebilirsiniz.


  • Bal nasıl saklanır?

Bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak gerekir. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtırak olur.


  • Turp alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Turplar çok beklediği zaman gövdesinde filizlenme oluşuyor. Turpların özellikle kök kısımlarının kararmamış olmasına dikkat etmek gerekli. Çünkü kök kısmı kararmış ise turplar önceden bıçakla kesilmiş demektir.


Her türlü bakliyatların kurtlanmaması için, muhafaza ettiğiniz kavanoz ya da bez torbanın içinde 1-2 diş sarımsak ilave edin.


  • Tuz ve şeker yemeğe ne zaman eklenmeli?

Yemekleri pişirirken tuzunu ve şekerini hemen ilave etmeyin. Şeker ve tuz yemeklerin geç pişmesine neden olur.


  • Süt şişeleri nasıl temizlenir?

Süt şişelerinin dibini temizlemek için tuz ve sirke karışımını şişeye ilave edip iyice karıştırın. (Süt Ürünleri Nasıl Saklanır?)


  • Toz şekerden pudra şekeri nasıl elde edilir?

Pastanız için pudra şeker gerekiyorsa, bunu çok basit bir yöntemle elde edebilirsiniz. Bunun için temiz iki kağıt arasına toz şekeri alın. Isıttığınız ütüyü kağıdın üzerinde şekerler un haline gelene kadar gezdirin. Pudra şekeriniz hazır.


  • Kızartma yaparken yağın sıçramaması için ne yapmalıyız?

Kızartacağınız yiyecekleri yağa atmadan önce 1 tutam tuz atarsanız sıçramayı önlemiş olursunuz. (Kızartma Yağı Kaç Kez Kullanılır?)


  • Evde sıkma torbası nasıl yapılır?

Yağlı kağıttan 5-6 cm kalınlığında uzun bir şerit kesin. Elinizle bir ucunu sivri olacak şekilde kıvırarak külah şekli verin. Krema, eritilmiş çikolata veya kremşantiyi içine doldurarak pasta veya keklerinizin üzerine sıkıp süsleme yapın.


  • Yağ şişeleri nasıl temizlenir?

Sıvı yağ muhafaza ettiğiniz şişeleri yıkarken, şişenin içine baharatçılarda bulabileceğiniz birkaç parça kaya tuzu aktarın ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra şişeyi yıkadığınızda lekesiz ve tertemiz olduğunu göreceksiniz.


  • Sarımsak nasıl kolayca soyulur?

Sarımsağı kolayca soymak için, kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak suda beklettikten sonra soyun. Göreceksiniz ki sarımsaklar çok daha kolay soyulacaktır.


  • Meyve kabukları nasıl kullanılır?

Portakal ya da greyfurt gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını küçük küçük doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurun ve buzlukta saklayın. Kek veya pasta yaparken tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.


Buzdolabınızın bir köşesine içine tuz koyduğunuz bir torba yerleştirin. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz. Böylelikle dolabınız çok daha iyi soğutma işlemi gerçekleştirecek.


  • Dereotu nasıl saklanır?

Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kâğıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz.


  • Evde galeta unu nasıl yapılır?

Evde biriken ekmekleri değerlendirmek için de iyi bir yol, galeta ununu evde hazırlamak. Ekmekleri ince dilimlere ayırıp bir tepsiye dizin ve iyice kuruncaya kadar 1-2 gün bekletin. Daha sonra fırında her iki tarafını da kızartın ve mutfak robotunda un haline gelinceye kadar ufalayın. Kapaklı bir kase veya bir poşet içine doldurup buzdolabında muhafaza edin.


  • Bayatlayan bisküviler nasıl düzeltilir?

Bayatlayan bisküvilerinizi küçük bir fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını göreceksiniz.


Eti pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletin.


  • Ses kısılmasını gidermek için ne yapmalıyız?

Soğuk ve kirli hava, boğaz ağrıları ve ses kısıklığı gibi sorunlara yol açıyor. Sesiniz kısıldıysa hemen ilaçlara başvurmayın. Kahvaltıda 1 bardak taze havuç suyu için.


Öncelikle organik havuçları satın alın. Dış sert yüzeyini sebze soyacağıyla veya bıçağın keskin kenarıyla yukarıdan aşağıya doğru sürterek temizleyin. İki ucunu kesin. Havuçları uzunlamasına kesmeden önce bir tarafından ince bir parça keserek düz bir yüzey yaratın. Diğer kenarlarını da aynı şekilde kesin. Havuçları uzunlamasına dilediğiniz kalınlıkta dilimleyin. İki veya üç dilimi üst üste yerleştirin. Dilimleri uzunlamasına istediğiniz kalınlıkta çubuklar şeklinde kesin. Havuç çubuklarını küp yapmak için yan yana üç parça şeklinde dizin. İstediğiniz kalınlıkta küp şeklinde doğrayın.


  • Elma kabukları nasıl değerlendirilir?

Elma kabuklarından jöle yapabilir ya da biraz tereyağı, şeker ve tarçınla karıştırıp fırında pişirerek tatlı bir atıştırmalık elde edebilirsiniz. Elma kabuklarını değerlendirmenin diğer bir yolu da buzlukta saklamak. İhtiyacınız olduğunda smoothie’lere kıvam, vitamin ve lezzet katmak için kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!