ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER İŞTE PÜF NOKTALARIYLA BERABER YEMEK PİŞİRME YÖNTEMLERİ

İŞTE PÜF NOKTALARIYLA BERABER YEMEK PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Yemek nasıl pişirilir, pişirme yöntemleri neler? Hangi yiyecek nasıl pişirilmeli? Yemek pişirmenin püf noktaları neler? Bu sorulara yanıt arıyorsanız haberimize bakabilirsiniz. İşte, püf noktalarıyla beraber yemek pişirme yöntemleri
İşte Püf Noktalarıyla Beraber Yemek Pişirme Yöntemleri

Sofralarda sık sık yer verdiğimiz et, sebze, balık, tavuk ve bakliyat yemeklerinin birbirinden farklı çeşitleri mevcuttur. Her yemeğin kendine has pişirme yöntemi bulunmaktadır. Peki, yemek nasıl pişirilir, yemek pişirme yöntemleri nelerdir? Hangi yemek nasıl pişirilmeli? Bu soruların cevabını sizler için yazımızda derledik. İşte, püf noktalarıyla birlikte yemek pişirme yöntemleri:


ETLER NASIL PİŞİRİLİR?

Peki, et nasıl pişirilir? Etin pişirme sürecinde protein katılaşır ve su kaybı olur. Kuru ısıda pişen ette ısı yükseldikçe su kaybı artar ve et kurur. Sulu ısıda ise etin bağ dokusu proteinlerinden kolojen hidrolize olur ve böylece et yumuşar. Etin rengini veren miyoglobinde oluşan değişiklik sonucu et kırmızı renkten kahverengiye dönüşür. En kolayı ve en sağlıklısı eti haşlamaktır. İçine yağ eklenmediği için, çok hafif bir yemek olur. Ancak etin lezzeti cinsi ve haşlama süresi ile doğru orantılı olarak değişir. Sitemizdeki et yemeklerine göz atmayı unutmayın.


KURU BAKLAGİLLER NASIL PİŞİRİLİR?

Kuru baklagiller ıslatma, haşlama ve dış zarlarının çıkarılması, pişirme aşamaları ile yemeğe hazır hale gelir. Kuru baklagillerin haşlama suyunun atılmaması gerekir. çünkü B grubu vitaminleri ve bazı mineraller bu suya geçer. Atıldığı takdirde besin değeri kaybı olur. Bununla birlikte gaz yapıcı maddeler oligosakkaritlerin de suya geçmesiyle gaz yapıcı özellikleri oluşur. Gaz problemi olan kişilerin bu suyu kullanmaması gerekir. Kuru baklagillerin çabuk yumuşaması için, ıslatma suyuna karbonat konması B grubu vitaminleri kayba uğratır. Bu nedenle düdüklü tencerede pişirilmesi daha uygun olur. Sitemizdeki baklagil ve tahıllı yemeklerden ilham alabilirsiniz.


BALIKLAR NASIL PİŞİRİLİR?

Balığın bağlantı dokuları az olduğu için pişirmeyle kolayca dağılır. Hafif ateşte pişmesi dağılmayı engeller. Yağlı balıklar genellikle, ızgara veya kendi suyu içinde pişirilir. Az yağlı balıklar ise kızartma yöntemiyle pişirilir. Farklı çeşitleriyle sunulan nefis balık yemekleri sayfamıza göz atarak sofranızı zenginleştirebilirsiniz.


YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?

Yumurta proteini pişirme ile katılaşır. Fazla pişirme ile yumurta sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bu da bileşimindeki demirin emilimini engeller. Yumurta kabuğuyla su içinde kaynatılarak, yağlı tavaya kırılarak veya başka yiyeceklerle karışık olarak pişirilebilir. Yumurta ile kolayca hazırlayabileceğiniz yumurtalı yemekler sayfamızdaki tarifleri denemeyi unutmayın.


SEBZELER NASIL PİŞİRİLİR?

Sebzeleri

  • buharda,
  • suda,
  • kuru ısıda,
  • mikrodalga fırında pişirebilirsiniz. İşte detayları:

BUHARDA SEBZE NASIL PİŞİRİLİR?

Sebzelerin besin değeriyle, doğal renk ve yapılarını en iyi biçimde korumaya elverişli pişirme yöntemidir. Bu iş için özel tencerelerden yararlanılmaktadır. Izgara kısmı, tencereye yerleştirilen süzgeç gibidir. Bu süzgecin içine, ayıklanmış ve doğranmış sebzeleri koyun, hafif tuz ekin. Tencere dibine beş parmak kadar kaynar su koyun. Izgara, ya da tel süzgeç yerleştirerek ağzını kapatın. Süzgeçteki sebzelerin kaynayan suyun buharında pişecektir.


SUDA SEBZE NASIL PİŞİRİLİR?

Suyun kalitesi, miktarı, ısı derecesi ve süresi önem taşır. Pişirme için az su kullanın ve suyu kaynatıp tuz attıktan sonra sebzeleri koyun. Sebzelerin besin maddeleri suya geçtiğinden, haşlama suyunu dökmeyin. Eğer o yemekte kullanmayacaksanız çorba ya da soslar için yararlanabilirsiniz. Kaynama noktasından sonra, ateşi ortadan biraz hafif hale getirin. Su eklemek gerekiyorsa kaynar olmasına dikkat edin. Pişirme süresini fazla uzatmayın. Lahana, karnabahar gibi kokulu sebzelerin pişirilmesi sırasında çıkan bazı maddeler, yemeğin tadını etkileyeceğinden, tencerenin kapağını açarak kaynatmak daha uygundur. Sebzelerin, haşlama suyuna azar azar konulması da besin kaybını önleyecek bir başka tedbirdir.


KURU ISIDA SEBZE NASIL PİŞİRİLİR?

Bu pişirme yöntemini üç bölüm başlığı açalım.

1) Fırında: Hemen bütün sebzeler, bu yöntemle pişirilebilir. Bunun için, yapılacak yemeğin özelliğine göre, önceden hazırlanmış fırın kullanılır. Fırında yapılacak pişirme işlemlerinde, yağ ve diğer katkı maddeleri kullanılabileceği gibi, sebzelerin çok kurumaması için biraz su da ilave edilmelidir. Fırın, sebzeli kebaplar, güveçler ve dolmalara da uygulanabilecek bir yöntemdir.

2) Külde (Közleme): Bu yöntem kıvılcımlı ateşe, kabuklarını soymadan bazı sebzelerin gömülerek pişirilmesidir.

3) Izgarada: Odun, elektrik ateşi, ızgara tel üzeri, ya da şiş, sebzelerin tek başlarına ve et veya balıkla birlikte pişirilme yöntemidir. Bu yöntemle oldukça lezzetli yiyecekler hazırlayabilirsiniz.


SEBZELER YAĞDA NASIL KIZARTILIR?

Derin kaplarda, zeytinyağı dışında bitkisel yağ (ayçiçek, mısırözü, soya gibi) kızdırıldıktan sonra, sebzelerin, suları süzülmüş, kurulanmış ve tuzlanmış olarak pişirilmesi yöntemidir. Kızartma sırasında ateşi biraz hafifletin ve bol yağda, kısa sürede pişirin. Yağı, kabın yarısına kadar doldurun ve rahat kızartmak için fazla sebze doldurmayın. Yağın, kızartmaya elverişli duruma gelip gelmediğini anlamak için, bir parça ekmek ya da patatesle kontrol edebilirsiniz. Kaba atılan bu maddelerin cızırdaması, yağın kızgın duruma gelmiş olduğunu gösterir. Ancak, yağı asla duman çıkartacak kadar kızdırmayın. Zehirli bileşikler oluşabilir. Kızartma yağını yakmadan kullanma, birkaç defa daha yararlanma olanağı verir. Kızartma kaplarını, derin, çelik, iki taraftan saplı ve bazı sebzeler için de süzgeçleri olan çeşidinden seçin. Kızartılan sebzeleri, emici özelliği olan kağıtlar üzerine çıkarın.


Sebzeler üç şekilde kızartılabilir:

  • Çeşitli biçimlerde doğrandıktan sonra, doğrudan doğruya yağa atılarak,
  • Hafifçe una bulanarak,
  • Pane (kaplama) ve özel bir bulamaca batırılarak.


SEBZELER MİKRODALGA FIRINDA NASIL PİŞİRİLİR?

Bu yöntemde yiyecekler mikrodalga fırında ses dalgaları yardımıyla pişirilir. çok kısa sürede pişirme sağlanır. Her yiyeceğin pişirme süresi farklıdır. Kısa sürede yemek hazırlanması gereken durumlarda kullanılabilir. Haşlama, fırınlama, közleme gibi tekniklerle hazırlayabileceğiniz nefis sebze yemeklerini notlarınız arasına ekleyebilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.