ANASAYFA MUTFAK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Mutfak Terimleri Sözlüğü

EZME

Püre.

MİNYONET

Kuzu filetosuyla yapılan bazı yemek isimlerinde kullanılır. Mesela; biberli kuzu minyonet, marsalalı kuzu minyonet vb. Ezilmiş veya kırılmış karabiber taneleri.

AROMALI BİTKİLER

Tarhun, nane, dereotu, maydanoz, kekik, fesleğen, defne yaprağı, biberiye vb.

GRATİNE

Bir yemeğin üzerini, hararetli ateşte kızartma usulü.

KASNAKLI KALIP

Altı çıkarılıp takılabilir pasta veya kek kalıbı. Kek, pandispanya ve tatlıların piştikten sonra, kalıptan kolay çıkmasını sağlar.

GRANÜLE

Tel şehriye biçiminde, çikolata ve çeşitli renklerde, hazır satılan, pasta süsleme unsuru.

TART KALIBI

Pay, tart ve turta pişirmede kullanılır. Derinliği 2-3 cm olabilen bu kalıplar camdan veya metalden olur.

ROTİ

Fırında kızartılmış yiyecek maddesi (Roti tavuk, roti kontrfile, roti dana sarması).

SOFT PEAK

Mereng yapımında son aşamaya geldiğinde çırpma teli yer çekimi tersi yöünde tutulduğunda yumuşak ama kıvamlı olduğu hale denir. 

SÜBYE

Bir gün önceden ıslanmış pirincin ezilmesiyle elde edilen ve koyultma işlerinde kullanılan malzeme.

MERENG

Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki (beze) yumurta beyazı.

İFTARİYELİK

Ramazanda iftar açmak için, ilk ağızda yenileceklerin ve içileceklerin tümü.

MUSKAT

Muskat ağacı meyvelerinden elde edilen bir baharat türü. Fındık büyüklüğünde cevize benzer.

GASTRONOM

1. Yeme içme sanatıyla ilgili ve bilgili kişi.

2. Gastronom mutfaklarda bir çok boyutu bulunan, sıcağa dayanıklı kaplara verilen addır. 

ÖZ SU

Et dokusunda bulunan lezzetli su.

TOST

Kızartılmış tost ekmeği dilimi.

GASTRONOMİK

İyi yemek yapma sanatıyla ilgili. Örneğin; Gastronomik bir Restoran; çok iyi yemek yenen bir lokanta.

KARBONHİDRAT

Enerji veren, şekerli kimyasal besin maddeleri. 4’ncü yiyecekler grubunu teşkil eden yiyeceklerin bileşik ana besin maddesi.

ÇEKİLMİŞ

Kıyılmış, doğranmış.

BİR TAŞIM KAYNATMAK

Bir defa kaynatıp almak. Kaynamaya başlama anı.





Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!