Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır: 12 Adımda Pratik Mutfak Temizliği

En etkili mutfak temizliği nasıl yapılır? Mutfakta temizlik sırası nasıl olmalı? Virüslere karşı mutfak nasıl dezenfekte edilir? İşte, 12 adımda etkili ve pratik mutfak temizliği:
Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır: 12 Adımda Pratik Mutfak Temizliği
09 Ağustos 2022, 16:08

Ev yaşamının kalbi mutfaklar… Öyle ki, temiz bir eve sahip olmanın ilk adımı da hatta ilk şartı da mutfak temizliğidir. Ancak kirli olabilecek, temizlenmesi gereken alet, eşya ve yer (dolap-çekmece) sayısı fazla olduğu; özen gerektirdiği için mutfak temizliğini doğru planlamak önemli… Bu makalede mutfak temizliği konusuna bakıyoruz… Mutfakta temizlik sırası nasıldır? Önce nereler temizlenir? Peki, mutfak temizliği nasıl yapılır? İşte 12 adımda pratik ve etkili mutfak temizliği için öneriler… 


Tüm güne yayılabilecek, bazen kapıyı örtüp çıkma hissi verebilecek mutfak temizliğini daha sistemli ve pratik hale getirmek mümkün… Tertemiz mutfaklar için neyin, nasıl ve hangi sıralamayla temizleneceğini bilmek önemli… Mutfak temizliği nasıl yapılır? Mutfakta temizlik sıralaması nedir sorusuna ABD’de yaşayan 5 çocuk annesi Shifrah Combits yanıt veriyor… İşte 12 maddede mutfak temizleme kılavuzu… 


Mutfağınızı Temizlerken Hatırlamanız Gereken Birkaç Şey 

Mutfak temizleme deneyiminizi olabildiğince keyifli ve verimle hale getirmek için şunları aklınızda bulundurun. 

  1. Bir şeye odaklanıp, bu temizlikte çok derine inmeyin:

Tek tek parçaların derinlemesine temizliğine değil, genel olarak daha derin bir temizlik yapacaksınız. Fırınınızın içini temizlemek, bulaşık makinenizi derinlemesine temizlemek veya ekmek kızartma makinesini sökmeyi cazip bulursanız, bunları şimdilik atlayın ve yakın bir zamanda yapmak için plan yapın.  


  1. Doğru araçları kullanın:

Elinizin altında doğru temizlik kitine sahip olmak, her işi tatmin edici ve etkili hale getirir. Ayrıca, beyaz sirkenin temizlikte kesinlikle çok önemli bir yeri olsa da asidin granit gibi doğal taş tezgâhlara zarar verebileceğini unutmayın. 


ADIM ADIM MUTFAK TEMİZLİĞİ KILAVUZU 

Bu yazıdaki mutfak temizliği kılavuzu, mutfağınızı ne kadar yoğun kullandığınıza bağlı olarak haftalık veya iki haftada bir temizlik için tasarlanmıştır.  

İşte bir saat içinde mutfağınızı tertemiz yapmak için:


  1. Tezgahınızdaki Dağınıklığı Temizleyin:


İlk etapta mutfağın bir köşesinden veya tezgâhın bir bölümünden başlayın. Sonra tezgahlarınıza ait olmayan her şeyi kaldırın. Bu süreçte çamaşır sepeti yöntemini kullanmak iyi olabilir. Nesneleri tek tek kaldırarak kendinizi oyalamayın veya dikkat dağıtma potansiyelini arttırmayın. Onları sepete koyarak tezgâhtan uzaklaştırın. Tüm tezgah temizlendikten veya mutfak tamamen temizlendikten sonra eşyaları yerlerine koyabilirsiniz.  

  1. Bulaşık Makinesini, Bulaşık Süzgecini Boşaltın ve Bulaşıkları Yıkayın:


İster mutfağınız başlangıçta oldukça temiz olsun, ister yüzen kirli bulaşıklarınız veya tavalarınız olsun, yeni yıkanmış bulaşıkları koymak için boş yerlerden başlamak gerek. Bulaşık makineniz kirli bulaşıklarla doluysa, önce kalan bulaşıkları yıkayın ve temizlemeye devam etmeden önce bulaşık makinenizi çalıştırın. Lavabonun yanındaki su şişeleri de dahil olmak üzere etrafta dolaşan tüm bulaşıkları yıkayın. 

  1. Buzdolabının ve Dolapların Üst Kısmının Tozunu Alın:


Hangi odayla uğraşırsanız uğraşın, yukarıdan aşağıya temizlik her zaman mantıklıdır. Bu şekilde, kir ve toz yerinden çıktıkça ve bir alt yüzeye yerleştikçe, temizlediğinizden de bu şekilde emin olabilirsiniz. Mutfakta, üstten aydınlatmayı, buzdolabının üstünü ve dolapların üst kısımlarının tozlarını alarak başlayabilirsiniz.

  1. Küçük Ev Aletlerinizi Temizleyin:


Daha sonra, küçük ev aletlerinizi hızla temizleyin. Bunun için çok uzun zaman harcamak veya derinlemesine temizlik yapmak istemezsiniz. Ancak mikrodalga, kahve makinesi, ekmek kızartma makinesi veya mikserinizdeki kalıntıları temizlemek ve parlatmak için iyi bir fırsattır. İçlerinden başlayın, tost makinenizin içindeki kırıntıları atın ve kahve makinenizin iç kısmını sirke ile temizleyin. Her küçük ev aletinin dışını silerek bitirin. Beyaz sirke ya da çok amaçlı temizleyiciyle bir mikro fiber baz kullanın. Ancak paslanmaz çelik üzerinde sirke kullanmayın bu parlaklığı azaltabilir.

  1. Tezgahınızda Kalan Her Şeyi Temizleyin:


Düzenli olarak kullanılan bazı küçük ev aletlerine ek olarak, pişirme tepsisi, bardak rafı veya mutfak gereçlerinizi tezgahlarınızda tutan bir ürününüz olabilir. Bu ürünlerin temiz olduğundan emin olun. Tepsilerin tozunu alın, yıkayın veya silin. Şişeleri ve kapları silin. Hazır oradayken, tezgâhta yer tutan şeyleri dolaba veya çekmeceye koyup koyamayacağınızı düşünün. Bu aynı zamanda bulaşık rafınızı silmek için iyi bir zamandır ve kurutma matınızı da yıkamaya atın. 

  1. Ocağın ve Fırının Dışını Fırçalayın:


Yine, derinlemesine bir fırın temizliği en iyi şekilde başka bir zamanda yapılabilir ama dış cepheyi kısaca temizlemek pırıl pırıl bir mutfak edinmekteki uzun yolu kat etmenizi sağlar. En üstten başlayın: Ocağınız varsa, ızgaralarını çıkarın ve altındaki yüzeyi çok amaçlı bir temizleyici ile silin.  Elektrikli ocağınız varsa sulandırılmış bulaşık sabunu ile temizleyebilirsiniz ama yine de alt yüzeyi çok amaçlı bir temizleyiciyle silin.

Üst kısmı temizledikten sonra, fırının ön kısmını çok amaçlı bir temizleyici, beyaz sirke veya seyreltilmiş bulaşık sabunu ile silin. Düğmeleri ve ekranını unutmayın!

  1. Ocağınızı Silin:


Tüm bulaşıklarınız yıkadıktan, tozunuzu aldıktan ve küçük ev aletlerinizi temizledikten sonra tezgahlarınıza en iyi muameleyi gösterin.  Bölümler halinde çalışarak, tezgahınızdaki her şeyi çıkarın. Örneğin yağlı tepsiniz veya pişirme kaplarınız. Tezgahlar ile fırın arasına sıkışan kırıntıları gerekirse eski bir kredi kartı veya tava kazıyıcıyla çıkarın. Tezgâh tipinize uygun bir temizleyici ve mikro fiber bezle tezgâhlarınızı iyice silin. Tezgahlarınızın parlamasını sağlamak için kurulayın. Bunu tezgâhın her bölümünde tekrarlayın.

  1. Lavabonuzu Derinlemesine Temizleyin:


Lavabonuzu derinlemesine temizlemek göründüğünden daha kolaydır. Ayrıntılı bir temizleme fırçasıyla köşeleri ve çatlaklarla ilgilendiğinizden emin olun. Musluğunuzu ve varsa süngerlik veya sabunlukları da fırçalayın. Her şeyi durulayın. Lavabonuzu sıcak suyla doldurup suya çamaşır suyu ekleyerek bitirin. On dakika bekletin ve süzün.  

Çöp öğütücünüz varsa ve güzel kokmasını sağlamak istiyorsanız gidere limon veya limon kabuğu, diğer turunçgillerden ekleyebilir ve işlemi bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.  

  1. Buzdolabını Temizleyin:


Buzdolabının tamamını derinlemesine temizlemek için zaman olmayabilir. Ancak raflarınızı gözden geçirin ve süresi dolan her şeyi kaldırın. Dökülenleri silin ve eşyaları doğru yerlerine koyun.

  1. Büyük Cihazlarınızın Dışını Temizleyin:


Buzdolabınızın ve bulaşık makinenizin dışını silin. Uygunsa paslanmaz çelik temizleyicisi ile parlatın.

  1. Çöp Kutunuzu Boşaltın ve Silin:


Çöp kutunuzu tamamen yıkamaya vakit olmayabilir ancak doluysa çöpü dışarıya çıkararak, kutunun altındaki kırıntıları vakumlayarak ve dezenfekte edici bir bezle içini dışını silerek mutfağın içinde olabildiğince temiz hale getirin. Geri dönüşüm ve kompost kutuları için de aynı şeyi yapın.  

  1. Son Rötuşlarınızı Ekleyin:


Mutfak zeminine, özellikle de dolabınızın dibinde kalan tüm büyük kırıntıları ve döküntüleri toplamak için süpürge ile süpürün. Buzdolabının ve fırının altını da süpürün. Süpürdükten sonra tozu ve kiri almak için kapsamlı bir paspaslayın. Mutfağınızın ihtişamlı görünmesini sağlayacak süngerlerinizi ve bulaşık havlularınızı yenileriyle değiştirin. Bir mum yakın ve tezgahınıza çiçekler koyun.


Daha Derin Bir Temizliğe İhtiyacınız Varsa:  

Dahil etmek isteyebileceğiniz daha derin temizlik görevleri arasında fırın içi temizleme, dolaplarınızın dışını temizleme, kilerinizi temizleme ve ev aletlerinizin altını temizlemek vardır.  

Unutmayın ki tezgahların, dolapların ve buzdolabınızın içerisindeki dağınıklığı gidermek mutfağınızın ne kadar temiz ve düzenli tutabileceğinize dair büyük bir fark yaratır.  


Şunlara da göz atın;

  1. Buzdolabı temizliği nasıl yapılır?
  2. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
  3. Mutfak terimleri
  4. Döküm tava ve tencere nasıl kullanılır?
  5. Kolay sos tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo