Buzdolabı Temizleme: Püf Noktalarıyla 6 Adımda Buzdolabı Temizliği

Buzdolabı nasıl temizlenir? Buzdolabı temizliği nasıl olmalıdır? İşte, işinizi kolaylaştıracak püf noktalarıyla en etkili buzdolabı temizleme yöntemleri:
Buzdolabı Temizleme: Püf Noktalarıyla 6 Adımda Buzdolabı Temizliği
19 Aralık 2022, 10:20

Temiz ve gıdaların doğru bir şekilde saklandığı buzdolabı, sağlıklı yemekleri de beraberinde getirir. Buzdolabı temizliği konusunda ne kadar bilinçli olursanız, yemekleriniz de o kadar lezzetli olur. Buzdolabı temizliği, mutfak temizliğinin en önemli adımlarından biridir. Gıdaların buzdolabına doğru bir şekilde yerleştirilmemesi, buzdolabının yeterince iyi temizlenmemesi kısa sürede kötü kokuların oluşmasına neden olur. Kokusuz ve hijyenik bir buzdolabı için, besinleri mutlaka doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Ayrıca ayda bir kez buzdolabı temizliği yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Peki, buzdolabı temizliği nasıl yapılır? Buzdolabını temizlerken hangi adımlar uygulanmalıdır? İşte, püf noktalarıyla birlikte buzdolabı temizleme adımları:

İlk Adım: Kontrol ve Ön Temizlik

Buzdolabını temizlemeye başlamadan önce mutlaka fişini çekin. Buzdolabındaki tüm malzemeleri yakındaki mutfak tezgahının üzerine çıkartın ve içini tamamen boşaltın. Eğer tarihi geçmiş gıdalar varsa, bunları çöpe atın. Tezgahınız güneş görüyorsa, altına bez sererek soğukluğu muhafaza edin. Buzdolabının içindeki çıkarılabilir bölümleri de çıkartın. Özellikle yumurta rafları, sebzelik ve kapakta yer alan bölmeleri tezgahın üzerine alın.

İkinci Adım: Çıkarılan Bölmeleri Yıkamak

Buzdolabından çıkarttığınız raf gibi bölmeleri elinizle yıkayın. Yumuşak bir sünger yardımıyla, bölmelere yapışan kimyasalları da güzel bir şekilde çıkartın. Bu parçaları bulaşık makinesinde yıkamak yerine elinizde yıkayın. Yıkadıktan sonra ters çevirerek kurutun.

Üçüncü Adım: Buzdolabının İçini Temizlemek

Buzdolabını temizlerken sünger veya yumuşak bir bez kullanmaya özen gösterin. Metal temizleme süngerleri, buzdolabının çizilmesine neden olur. Buzdolabını kokusuz ve sıvı deterjanla temizleyin. Veya evde kendi deterjanınızı da hazırlayabilirsiniz. 

  1. Buzdolabının içi için; Küçük bir kovanın yarısına su doldurun. Üzerine 2 yemek kaşığı karbonat veya 4 yemek kaşığı sirke koyun ve karıştırın. Bu karışımı süngerle kullanabilir, buzdolabının içini temizleyebilirsiniz.
  2. Dondurucu için; Fısfıs şişelerinin içerisine 1 yemek kaşığı karbonat, bir yemek kaşığı sirke ekleyerek çalkalayın. Bu karışımı dondurucunun her köşesine sıkın ve süngerle temizleyin.
  3. Buzdolabı lastikleri için; Buzdolabının açılıp kapanmasına yardımcı olan lastik kısımları da zamanla kirlenebilir. Bu kirlerden kurtulmak için, bir diş fırçasını ıslatın ve üzerine karbonat dökün. Lastikleri diş fırçasıyla ovarak temizleyin.

Buzdolabının dışı için; Buzdolabının dışını da sıvı deterjanla silebilirsiniz. Ancak bu aşamada süngerin yumuşak kısmını kullanmaya özen gösterin. Deterjanla sildikten sonra nemli temiz bir bezle tekrar silin. Ardından kuru bezle kurulayın.

Dördüncü Adım: Kurulama

Buzdolabının içini tekrar temiz, nemli bir bezle silin. Ardından kurulama beziyle kurutabilir veya kapaklarını açık bırakarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Buzdolabına yiyecekleri yerleştirmeden önce, tamamen kuruduğundan emin olun.


Beşinci Adım: Besinleri Yerleştirmek

Buzdolabını tamamen temizleyip kuruttuğunuzda besinleri yerleştirme işlemine geçebilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi, tarihi geçen yiyecekleri mutlaka atın. Ürünleri, uygun şekilde buzdolabına yerleştirin. Kapağını kapattıktan sonra fişe takın.

Altıncı Adım: Güzel Kokmasını Sağlamak

Eğer temizleme işleminin ardından buzdolabının güzel kokmasını istiyorsanız, yeni çekilmiş kahveyi küçük bir kaba koyun. Bu kabı, buzdolabı raflarının arkasına yerleştirin. Böylece buzdolabınız taze kahve kokacaktır. Kahve kokusu sevmiyorsanız, aynı işlemi vanilya ile yapabilirsiniz.

Besinlerin Taze Kalmasını Sağlamanın Püf Noktaları

  1. Peynirleri önce yağlı kağıda ardından alüminyum folyoya sararak buzdolabının orta raflarında saklamalısınız.
  2. Krema, yoğurt gibi süt ürünlerini saklamak için en uygun yer orta raflardır.
  3. Yumurtaları, raflara sivri ucu aşağı gelecek şekilde yerleştirin.
  4. Sütleri, buzdolabının en soğuk bölümü olan en alt rafa yerleştirmelisiniz.
  5. Sebzeler, nemli ortamlarda daha uzun süre taze kalırlar. Bu yüzden buzdolabında bulunan sebze çekmeceleri, sebzeler için idealdir. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise, sebzeleri buzdolabına yıkamadan koymaktır.
  6. Meyveleri de sebzeler gibi en alt çekmecede saklamak gerekir. Uzun süre tazeliğini korumak için, yıkamadan yerleştirin.
  7. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri için en uygun yer, buzdolabının en üstünde bulunan et çekmecesidir.
  8. Ketçap, mayonez, sarımsak, sirke, tuz gibi koruyucular fazla soğuğa ihtiyaç duymazlar. Bu yüzden buzdolabının kapak bölümündeki bölmeler, bu tür besinler için idealdir.
  9. Hazır aldığınız meyve sularını da buzdolabının kapak bölümünde saklayın.
  10. Artan yemekleri saklarken mutlaka kapağının kapalı olmasına dikkat edin. Etli yemekler kapalı bir şekilde 3-4 gün, zeytinyağlılar ise 5-6 gün tazeliğini korurlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Buzdolabı kokusu nasıl giderilir?
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Besinleri doğru saklama yöntemleri
  4. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
  5. Salça nasıl saklanır?
  6. Balık buzlukta nasıl saklanır?
  7. Besinler buzdolabında nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo