Farklı Sarma Tarifleri: Mutlaka Denemeniz Gereken 13 Sarma Tarifi

Sebze ve etlerle hazırlanan sarma çeşitleri nelerdir? Hangi besinlerden sarma yapılabilir? İşte, sofralarınızı zenginleştirecek birbirinden güzel 13 farklı sarma tarifi:
Farklı Sarma Tarifleri: Mutlaka Denemeniz Gereken 13 Sarma Tarifi
27 Kasım 2023, 10:16

Sarma, Türk mutfağının en sevilen tarifleri arasında yer alır. İç harcında genellikle pirinç ve kıyma kullanılan sarma, yalnızca asma yaprağıyla değil, pırasa, lahana, tavuk, ıspanak gibi farklı sebzelerle de hazırlanabilir. İşte, Türkiye'nin dört bir yanında hazırlanan ve sofraları zenginleştirilen 13 farklı sarma tarifi:

  1. Zeytinyağlı Yaprak Sarma

zeytinyağlı yaprak sarma

Sarma denildiğinde ilk akla gelen lezzet, elbette zeytinyağlı yaprak sarmadır. İç harcında pirinç ve baharatların kullanıldığı bu özel tarif, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.

  1. Vişneli Pazı Sarma

vişneli pazı sarma

Pazı yapraklarının pirinç ve vişne ile doldurulmasıyla hazırlanan bu sarma, özellikle ekşi tatlar sevenler için idealdir. Şık sunumu ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.

  1. Bulgurlu Ispanak Sarma

bulgurlu ıspanak sarma

Bulgur ve kıyma ile doldurulan ıspanaklar, çok kalın olmayacak şekilde sarılır ve tencerede pişirilir. Yoğurt ile birlikte servis edilir.

  1. Ebegümeci Sarması

ebegümeci sarması

Sağlık açısından çok faydalı olan ebegümeciyi tariflerde nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, kıymalı pirinçli harç ile doldurulan ebegümeci sarması tarifimize göz atın. Üzerine pul biber serpiştirmeyi unutmayın.

  1. Zeytinyağlı Lahana Sarması

zeytinyağlı lahana sarması

Lahana sarması da, en bilinen sarma çeşitleri arasında yer alıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde karalahana yaprakları kullanılıyor. Porsiyonu ortalama 105 kalori olan bu sarmayı, akşam yemeklerinde afiyetle yiyebilirsiniz.

  1. Gürcü Sarması

gürcü sarması

Dışında karalahana, içinde ise patates kullanılan Gürcü sarması, Sakarya mutfağıyla özdeşleşmiştir. Salçalı sosun içinde servis edilir ve sunum için üzerine yoğurt eklenir.

  1. Tevenk Sarma

tevenk sarma

Adıyaman mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan tevenk sarma, yarma ve ince bulgur ile doldurulur. Üzerinde yumurtalı yoğurt ve tereyağlı sos kullanılır.

  1. Etli Yaprak Sarma

etli yaprak sarma

'Etsiz yemek yemem.' diyenler için önerimiz, kıymalı harç ile doldurulmuş etli yaprak sarma. Bu yemeğin lezzetini artırmak için üzerine limon dilimleri ve nar taneleri ekleyebilirsiniz.

  1. Sebzeli Et Sarma

sebzeli et sarma

Dışı biftek, içi ise havuç, biber, domates ve soğandan oluşan et sarma, farklı tatlar denemek isteyenlerin favorisi olacak niteliktedir.

  1. Etli Ekşili Pırasa Sarması

etli ekşili pırasa sarması

Pırasanın kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu sarma, pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak. Pişirme işleminden sonra sarmalarınızı sıcak bir şekilde sunabilirsiniz.

  1. Tavuk But Sarma

tavuk but sarma

Tavuk butlarıyla hazırlanan bu sarmanın yapımında, ıspanak, soğan ve kaşar peyniri kullanılır. Aromatik bir tat elde etmek için, portakal sosuyla birlikte servis edebilirsiniz.

  1. Levrek Sarma

levrek sarma

Levrek balığının, pazı, somon ve burger peyniri ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, özel sofralar için oldukça lezzetli bir alternatiftir. Sarma işleminden sonra balıklara çöp şiş geçirebilirsiniz.

  1. Süzme Yoğurtlu Patlıcan Sarma

süzme yoğurtlu patlıcan sarma

Mutfaklarımızda sık sık kendine yer bulan patlıcanı, bu kez sarma yapımında kullanmaya ne dersiniz? Yoğurtlu karışım ile rulo haline getirilen patlıcan sarma, hafif bir yemek arayanlar için idealdir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kroket tarifleri
  2. Sebze cipsi tarifleri
  3. Ev yapımı hamburger tarifleri
  4. Sebzeli makarna tarifleri
  5. Bulgur pilavı tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo