ANASAYFA TARİFLER GÜNEYDOĞU ANADOLU YEMEKLERİ TEVENK SARMA

Tevenk Sarma

Tevenk Sarma

Adıyaman'ın yöresel lezzetlerinden biri olan tevenk sarma, klasik yaprak sarmadan farklı olarak bulgurlu iç harç ile hazırlanır. Üzeri yoğurt ve sosla zenginleştirilen tevenk sarması, çok küçük boyutlarda hazırlanır. Adıyaman'da birçok restoranda bulabileceğiniz tevenk sarmayı, evde kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, tarif detaylarına geçebiliriz.

Adıyaman usulü dövmeç ve topak helvası tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

5 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

45 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Tevenk Sarma Tarifi İçin malzemeler

  • 200 gr salamura yaprak 
  • 1 su bardağı yarma 
  • 1 su bardağı ince bulgur 
  • Tuz 
  • Su 

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet soğan 
  • 400 gr yoğurt 

Sos için:

  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı un

Tevenk Sarma Nasıl Yapılır?

  • Yarma ve bulgur tuz koyularak su içerisinde yumuşayana kadar bekletilir. 
  • Yumuşadıklarında yoğurulur. 
  • Asma yaprakları harç ile doldurulur ve tencereye dizilir. 
  • Sos için un ve su karıştırılır, tavada eritilmiş yağların üzerine eklenerek kaynatılır, kıvam aldığında sarmaların olduğu tencereye dökülür. 
  • Sarmalar dağılmasın diye üzerlerine tabak koyulur ve su eklenerek pişmeye bırakılır. 
  • Üzeri için olan soğan iri yemeklik doğranır ve zeytinyağında karamelize edilir ve kenara alınır. 
  • Yumurta ve yoğurt çırpılır. Kaynama noktasına gelmeyecek şekilde pişirilir.
  • Pişen sarmalar tabağa alınır, üzerlerine önce yoğurt ardından karamelize soğan eklenerek servis edilir. Afiyet olsun. 
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!