Glisemik İndeks Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Glisemik indeks nedir? Glisemik indeksi yüksek olan besinler nelerdir? Glisemik indeksin yüksek olması neyi ifade eder? İşte, glisemik indeksi yüksek olan besinler:
Glisemik İndeks Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?
24 Nisan 2024, 21:57

Biz glikozu vücudumuza karbonhidrat türü yiyeceklerden alırız. Bazı karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükseltirler. Yani şeker yükü yüksek yiyeceklerdir. Buna “glisemik indeksi” yüksek besinler denir. Böyle bir besin tüketildiğinde, vücutta ani insülin salınımı olur. Hızlı salınan yüksek insulin, ortamdaki şekeri kullanır. İkinci fazda hızlı kullanılan şeker ortadan kalktığı için, hemen akabinde acıkma, şeker oranı yüksek yiyecekleri kişinin canının çekmesi, yemekten sonra halsizlik, bitkinlik gibi şikayetlerin ortaya çıkması ve bu bitkinlikle başa çıkabilmek için daha yüksek miktarda tekrar yemek durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda kilo alımı kaçınılmaz olur. O halde glisemik indeks kavramı iyi bilinirse daha az yemek düşünmek ve daha tok kalmak başarılmış olunur.

Glisemik İndeksin Önemi Nedir?

Daha öncede söylediğimiz gibi, glisemik indeks kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Kan şekerinin yükselmesi, daha çabuk acıkmamıza ve doymamamıza yol açar. Glisemik indeksin düşük olması, o yiyeceğin kalorisinin düşük olduğunu göstermez. Şöyle ki, bir dilim esmer ekmek ve bir dilim beyaz ekmek arasında kalori farkı çok yoktur. Beyaz ekmek yediğinizde daha çok yiyesiniz gelir ve daha çabuk acıkırsınız. Esmer ekmek daha çabuk doyurur ve daha uzun süre tok tutar. Günlük beslenme yaşantımızda mümkün olduğu kadar çok glisemik indeksi düşük besinleri seçelim.



Glisemik İndeksi Yüksek Olan Besinler

Sofra şekeri, bal, pekmez, reçel, helva, lokum, çikolata ve içine sofra şekeri giren her türlü tatlı sayılabilir. Bununla birlikte muz, incir, üzüm, kavun, karpuz gibi meyveler; beyaz un, beyaz ekmek, pirinç, beyaz makarna, patates, havuç, bezelye, mısır gibi sebzeler, glisemik indeksi yüksek olan besinlerdir.

Glisemik İndeksi Düşük Olan Besinler

Ekşi meyveler (kivi, erik, portakal, mandalina, greyfurt, ekşi elma, ananas), kuru baklagiller, bulgur, esmer unlar ve esmer makarna sayılabilir.

Glisemik İndeksi Ne Etkiler?

Besinlerin içerisinde fazla miktarda karbonhidrat ve nişasta olması, glisemik indeksi yükseltir. Nişastanın türü ve amiloz oranı da glisemik indeksi etkileyen unsurlardandır. 

Glisemik İndeksi Düşüren Besinler Nelerdir?

  1. Bakla: İçeriğinde bol miktarda mineral barındıran bakla, düşük kalorili bir besindir. Aynı zamanda glisemik indeksi düşürerek sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandıran bu besin, ana yemeklerde ve salataların içerisinde kullanılabilir.
  2. Zeytinyağlılar: Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasına giren zeytinyağlılar, sebze ve et ile harmanlanarak sunulur. Genellikle patlıcan, biber, barbunya, bakla gibi malzemelerle hazırlandığı için kalori değeri ve yağ miktarı oldukça düşüktür.
  3. Bulgur: Mide sağlığına iyi gelen bulgur, içerisinde bol miktarda fosfor ve potasyum barındırır. Yağ değeri düşük olduğu için, diyet listelerinde sık sık yer verilen besinler arasındadır. Glisemik indeksi düşürerek kilo vermeye yardımcı olur.
  4. Elma: Genellikle tatlıların içerisinde kullanılan elma, ara öğünlerde sade bir şekilde tüketilebilir. Kalp ve cilt sağlığını korumasıyla bilinir. Aynı zamanda mide sorunlarının giderilmesinde önemli bir rol oynar.


Şunlara da göz atın;

  1. Karbonhidrat içeren besinler
  2. Kalp damar sağlığına iyi gelen besinler
  3. Kolesterolü düşüren besinler nelerdir?
  4. Bağırsak florasına iyi gelen besinler
  5. Mide ağrısı nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo