ANASAYFA SAĞLIK VE GÜZELLİK DÜŞÜK YAĞ, DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS

DÜŞÜK YAĞ, DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS

Geçtiğimiz temmuz ayında Stockholm’de dünya obezite kongresi yapıldı. Günümüzün vebası sayılan şişmanlık hastalığı ve tedavisi, hastalığı önleme yolları masaya yatırıldı.

Neredeyse her iki kişiden birinin sağlık sorunu olarak kabul edilen obeziteyle savaşta en önemli anahtar, kişilerin beslenme eğitimi.

İki noktaya dikkat ederek bu hastalığın oluşumunu ve gelişimini önlemek mümkün aslında. Bunlardan birincisi daha tok kalmanın yolunu bilmek. İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu, yani şekeri kullanır. Biz glikozu vücudumuza karbonhidrat türü yiyeceklerden alırız. Bazı karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükseltirler. Yani şeker yükü yüksek yiyeceklerdir. Buna “glisemik indeksi” yüksek besinler denir. Böyle bir besin tüketildiğinde, vücutta ani insülin salınımı olur. Hızlı salınan yüksek insulin, ortamdaki şekeri kullanır. İkinci fazda hızlı kullanılan şeker ortadan kalktığı için, hemen akabinde acıkma, şeker oranı yüksek yiyecekleri kişinin canının çekmesi, yemekten sonra halsizlik, bitkinlik gibi şikayetlerin ortaya çıkması ve bu bitkinlikle başa çıkabilmek için daha yüksek miktarda tekrar yemek durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda kilo alımı kaçınılmaz olur. O halde glisemik indeks kavramı iyi bilinirse daha az yemek düşünmek ve daha tok kalmak başarılmış olunur.
 
Glisemik indeksi yüksek besinler; sofra şekeri, bal, pekmez, reçel, helva, lokum, çikolata ve içine sofra şekeri giren her türlü tatlı sayılabilir. Bununla birlikte muz, incir, üzüm, kavun, karpuz gibi meyveler; beyaz un, pirinç, beyaz makarna, patates, havuç, bezelye, mısır gibi sebzeler sayılabilir. Glisemik indeksi düşük olan yiyeceklere baktığımızda, daha ekşi meyveler (kivi, erik, portakal, mandalina, greyfurt, ekşi elma, ananas…), kuru baklagiller, bulgur, esmer unlar ve esmer makarna sayılabilir.

Beslenme Alışkanlıkları
Burada çok önemli bir kavram var. Glisemik indeksin düşük olması, o yiyeceğin kalorisinin düşük olduğunu göstermez. Şöyle ki, bir dilim esmer ekmek ve bir dilim beyaz ekmek arasında kalori farkı çok yoktur. Beyaz ekmek yediğinizde daha çok yiyesiniz gelir ve daha çabuk acıkırsınız. Esmer ekmek daha çabuk doyurur ve daha uzun süre tok tutar. Günlük beslenme yaşantımızda mümkün olduğu kadar çok glisemik indeksi düşük besinleri seçelim. Glisemik indeksi yüksek yiyecekleri asla tek başına yememeye özen göstermek gerekir. Özellikle protein oranı yüksek bir yiyecek, süt, yoğurt, ayran böyle yiyeceklerin yanına eklendiğinde hem daha uzun süreli tok tutar, hem de hafif de olsa metabolizmayı hızlandırarak daha hızlı kilo vermeyi sağlar.
 
İkinci en önemli kavram, daha düşük yağlı yemeyi becerebilmektir. Yağlar dünyadaki en yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yiyeceklerin üzerine yağ eklendiğinde, yiyeceğin mevcut kalorisi iki-üç kat artabilir. Özellikle metropol hayatında hazır gıda tüketimi son derece yaygındır ve bu yiyeceklerin yağ oranı lezzeti artırabilmek için çok fazladır.

O nedenle, siz siz olun, yiyecekleri seçerken daha az yağlı olmasına özen gösterin. Yani çıtır, kıtır, pane, kızartılmış, kremalı, mayonezli, hazır pastane ürünleri, dışarıda kıymadan yapılmış köfteler tüketilmezse kilo kontrolü daha kolay olur. İşe, yaptığınız yemeklere koyduğunuz yağı yarı-yarıya azaltarak başlatabilirsiniz. Bununla birlikte yiyeceklerin glisemik indeksine de dikkat ederseniz kilo kontrolünüz o kadar kolay olur.

Düşük kalorili ve zengin besin değerleriyle sunulan diyet yemeklerine sitemizden ulaşabilirsiniz.


Glisemik İndeksi Düşüren Besinler

Bakla;

İçeriğinde bol miktarda mineral barındıran bakla, düşük kalorili bir besindir. Aynı zamanda glisemik indeksi düşürerek sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandıran bu besin, ana yemeklerde ve salataların içerisinde kullanılabilir.

Tadına Doyamayacağınız Bakla Çorbası;



Zeytinyağlılar;

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasına giren zeytinyağlılar, sebze ve et ile harmanlanarak sunulur. Genellikle patlıcan, biber, barbunya, bakla gibi malzemelerle hazırlandığı için kalori değeri ve yağ miktarı oldukça düşüktür.

Osmanlı'dan Miras Kalan Hünkar Beğendi;



Bulgur;

Mide sağlığına iyi gelen bulgur, içerisinde bol miktarda fosfor ve potasyum barındırır. Yağ değeri düşük olduğu için, diyet listelerinde sık sık yer verilen besinler arasındadır. Glisemik indeksi düşürerek kilo vermeye yardımcı olur.

Hafif ve Şık Sunumuyla Sebzeli Bulgur Pilavı;



Elma;

Genellikle tatlıların içerisinde kullanılan elma, ara öğünlerde sade bir şekilde tüketilebilir. Kalp ve cilt sağlığını korumasıyla bilinir. Aynı zamanda mide sorunlarının giderilmesinde önemli bir rol oynar.

Lezzetli Mi Lezzetli Elmalı Kurabiye;



Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!