ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ HELVA TARİFLERİ: İRMİKLİ VE UNLU ÇEŞİTLERİYLE 11 FARKLI HELVA TARİFİ

HELVA TARİFLERİ: İRMİKLİ VE UNLU ÇEŞİTLERİYLE 11 FARKLI HELVA TARİFİ

Helva nasıl yapılır? Helva çeşitleri nelerdir? İrmik, un, peynir, ceviz gibi en sevilen helva tariflerini bir araya getirdik. İşte, ev yapımı 11 kolay helva tarifi:
Helva Tarifleri: İrmikli ve Unlu Çeşitleriyle 11 Farklı Helva Tarifi

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan helva, yöreden yöreye göre farklı çeşitleriyle hazırlanmaktadır. Düğünlerde, cenaze törenlerinde ve kandillerde sunulan, komşulara dağıtılan helva, aynı zamanda paylaşmanın da sembolü haline gelmiştir. En bilindik çeşitleri irmik ve unla yapılan helvalar olsa da, çekme helva, tahin helvası gibi farklı tatlar da mevcuttur. Kısa sürede hazırlanan helvalar, tatlı krizlerinin de vazgeçilmezidir. Az malzemeyle hazırlanan helvalar, fırında veya ocakta pişirilebilir. Biz de sizler için en lezzetli ve en sevilen helva tariflerini bir araya getirdik. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 11 nefis helva tarifi:



Listemize helva denildiğinde ilk akla gelen helva çeşidiyle başlıyoruz. Ana malzemeleri irmik ve süt olan bu helva, Balkan ülkelerinde de tüketilir. İsteğe göre ceviz veya dolmalık fıstık ile zenginleştirilir.



Helva tarifleri listesine klasik bir tarifle devam ediyoruz. Unun tereyağında kavrulmasıyla hazırlanan bu helva, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. İsteğe göre antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.



Bursa mutfağı ile özdeşleşen düğün helvası, özellikle Ege ve Marmara'da sık sık tüketilir. Un, süt ve tereyağı ile hazırlanan bu helva, düğünlerde ikram edildiği için düğün helvası ismiyle anılır.



Kütahya ve Kastamonu mutfağıyla özdeşleşen çekme helva, yalnızca 3 malzeme ile hazırlanır. Sıkıştırma yöntemiyle hazırlanan çekme helvası, atıştırmalık olarak sunulur.



Süt ve un ile hazırlanan süt helvası, hafifliği ile en sevilen tatlılardan biridir. Görünümü kazandibi tatlısını andıran süt helvası, ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alır.



Kars mutfağının en meşhur tatlılarından biri olan umaç helvası, un ile hazırlanır. Diğer helvalardan farklı olarak şerbetle zenginleştirilen bir tatlıdır. Umaç helvasının porsiyonu, yaklaşık 290 kalori değerindedir.



Üzüm pekmezi ve un ile hazırlanan bu helva, 30-35 dakika içinde hazırlanır. Üzeri fındık ile süslenen pekmez helvasının yoğun bir tadı vardır. İsteğe göre şeker çıkartılarak kalori değeri düşürülebilir.



Osmanlı mutfağından miras kalan helva-i hakani, ilk kez Edirne'de yapılmıştır. 'Hakan helvası' anlamına gelen bu helva, bal, pirinç unu ve süt ile hazırlanır. Helva-i hakani, eski dönemlerde padişahlara ikram edildiği için Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir.



Edirne ile özdeşleşen gaziler helvası, süt, şeker ve un ile hazırlanır. Balkan ülkelerinde de rağbet gören gaziler helvası, düğün, bayram, mevlit ve asker uğurlaması gibi önemli törenlerde sunulur.



Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan peynir helvası, tuzsuz peynir ve irmik ile hazırlanır. Ortalama 25 dakikada hazırlanan peynir helvası ocakta pişirildiğinde daha yumuşak, fırında pişirildiğinde ise kek kıvamında sunulur.