ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ EKMEK TARİFLERİ EKŞİ MAYALI BEYAZ EKMEK

Ekşi mayalı beyaz ekmek

Ekşi mayalı beyaz ekmek

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Ekşi mayalı beyaz ekmek tarifi için malzemeler

  • 900 g ekmeklik un
  • 50 g sarı buğday
  • 50 g tam buğday unu
  • 150 g ekşi maya
  • 675 g su

BASSINAGE (ISLATMA)

  • 25 g içme suyu
  • 18 g kaya tuzu veya deniz tuzu

Ekşi mayalı beyaz ekmek Nasıl Yapılır

Yemek kitapları, mutfak ve pasta malzemeleri satışı yapmak üzere yola çıkan Mutfakkitap Akademi eğitimi veren İbrahim Dinç'in tarifiyle Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek:

Türk mutfaklarından eksik olmayan ekmek, temel besin kaynağı olarak bilinir. Malzemeleriniz hazırsa, ekşi mayalı beyaz ekmek tarifine başlayabiliriz.

  • Ekmeklik un, tam buğday unu, sarı un, ekşi maya ve suyu derin bir karıştırma kabına alın. Mikserin hamur yoğurma aparatı ile 5-6 dakika yoğurun. Ekmeğin gözenekli olmasını istiyorsanız, mayayı tuzdan sonra ilave edebilirsiniz.
  • Un ve su tamamen karıştığında, hamuru 30-60 dakika dinlendirin.
  • Son olarak kaya tuzunu suyla eritip ilave edin. Hamur pürüzsüz ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar mikserde yoğurmaya devam edin.
  • Hamuru 1’er saat arayla oda ısısında 3 kez katlayarak dinlenmeye bırakın. Daha sonra hamuru 2 veya 3 eşit parçaya bölerek şekil verip mayalama sepetine alın ve üstlerini kurumaması için örtün.
  • Hamuru bu şekilde 1 saat oda ısısında beklettikten sonra buzdolabına alın. Soğuk mayalanma için 12-24 saat buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkarır çıkarmaz fırına atın. Oda ısısında bekletmeyin, hamurunuz yayılır.
  • Mayalanan hamura jilet yardımıyla çizik atın. Daha sonra pişirme yöntemlerinden birini seçerek ekmeklerinizi pişirin.
  • Ekşi mayalı beyaz ekmeği, yanına çok yakışan çorba tarifleri ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Ekmek hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamurun kıvamıdır. Kıvamı tutturana kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Kıvamı tutunca tarifte belirtilen şekilde dinlendirin. 
  • Yaz mevsiminde 150 gram, kış mevsiminde ise 200 gram maya kullanın.
  • Hazırlanan hamuru oda sıcaklığında bekletmeyin. Aksi takdirde kıvamı bozularak şekil vermesi zorlaşacaktır.

1 Porsiyon Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Kaç Kaloridir?

Evdeki malzemelerle hazırlanan ekşi mayalı beyaz ekmeğin bir porsiyonu 320, orta boyutlarda bir dilimi ise 95 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların ölçülü bir şekilde tüketmesi tavsiye edilir.

Siz de kendi ekmeklerinizi hazırlayarak doğal ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız, ekmek tariflerine göz atabilirsiniz. Popüler çeşitlerden biri olan biberli ekmek tarifini denemeyi unutmayın.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.