ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER BAĞIRSAK FLORASINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

BAĞIRSAK FLORASINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

Bağırsak florası nedir? Bağırsak florasını düzenleyen besinler nelerdir? Bağırsak florası nasıl tedavi edilir? İşte, Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan bağırsak florasını düzenleyen besinler listesi:
Bağırsak Florasına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Bağırsak florası, sindirim sisteminde yaşayan konak organizmasının sindiriminde yararlı işlevler gören mikroorganizmalardır. Bağırsak florası iyi bakteriler için önemli bir lif kaynağıdır. Ancak bağırsak da meydana gelen problemler, floranın bozulmasına neden olabilir. Peki, bağırsak sağlığına iyi gelen besinler nelerdir, bağırsak florası nasıl düzenlenir? İşte, Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan bağırsak florasına iyi gelen besinler:


Prebiyotikler;

Mayalanabilir lif olarak da adlandırılan, sindirilemeyen besinlerdir ve probiyotikler için besin kaynağıdırlar. Her ikisi birlikte bağırsak sağlığı için çalışır. Prebiyotikler doğal olarak meyvelerde (berrieler (yaban mersini, ahududu), elma, armut, karpuz, muz), sebzelerde (yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kale, pazı), bezelye, brokoli, enginar, pırasa, kuşkonmaz, soğan/sarımsak) ve tam tahıllarda (arpa, buğday, yulaf, bulgur) bulunur. Süt ürünleri ve diğer işlenmiş gıdalarda da bulunabilmektedir. 


Probiyotikler;

Canlı bakteri kültürleridir. Bağırsaklardaki bakterileri oluşturmaya veya değiştirmeye yardımcıdırlar. Marketten satın alınan doğal yoğurtlarda (şeker içermeyenler); laktobasiller veya bifidobakterleri içerdiğinden canlı bakteri kültürleri alınmış olur. Kefir gibi fermente süt ürünleri de aynı kültürleri içerir. İyi bakteriler içermeleri sindirim sistemine yardımcı olmaları yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir. Diğer probiyotik kaynaklar; miso, kimçi, tempeh, lahana turşusu, ekşi maya, kombucha.


Hem prebiyotikleri (tahıllar, sebzeler ve meyveler), hem de probiyotikleri (süt ve ürünleri) içeren zengin çeşitli bir diyet takibi yapmanız bağırsak floranızı düzenler. Bazı durumlarda prebiyotikler gaza neden olabilir, aşırıya kaçılmamalıdır. Bunlar dışında kemik suyu, hindistan cevizi, nane (tıbbi), deniz somonu, limon, zencefil ve elma sirkesi kullanımı da bağırsak onarımına katkıda bulunur. Alkol ve kafeinden, şekerli meyveli içeceklerden, mermer görünümlü kırmızı etlerden, kızartılmış yiyeceklerden, şekersiz şeker ve sakızlardan, sodalar ve sodalı sulardan kaçınılmalıdır. 


Bağırsak Florasında Antibiyotik Kullanımı:

Sağlıklı bir bağırsak florası devamlılığı için gereksiz antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotikler bağırsaktaki iyi bakterileri 1000 kat azaltırken, kötü bakterileri de 130 kat artırır. Probiyotik kullanımı ince bağırsakta bakteri birikimini artırır; özellikle 2 probiyotik türü, Lactobacillus acidophilus Rosell-52 ve Lactobacillus rhamnosus Rosell-11, çok sayıda klinik çalışmada mide asidi ve safra tuzlarından sağ kalıp bağırsağa canlı olarak ulaştığından güvenle antibiyotik kullanım süreciyle birlikte kullanılabilmektedir. Probiyotikler antibiyotiklerden 1-2 saat sonra alınabilir. Probiyotik kullanımı her gün olacak şekilde, paket bitinceye kadar devam ettirilmelidir. 1 haftadan daha uzun süren antibiyotik tedavilerinde 2.pakete geçilmelidir. Probiyotiklerin min. 6 ay düzenli kullanımının kronik yorgunluğa ve depresyona iyi geldiği de bazı çalışmalarda saptanmıştır. Uzun vade probiyotik kullanımlarında farklı bakteri ve suş içeren probiyotikler alınmalıdır.  


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!