Türk Yemeklerini Denemek İçin 23 Lezzetli Sebep

28 Kasım 2025, 18:40 tarihinde güncellendi.
CNN International'ın internet sitesinde yer alan haberde "Türkiye kebaplarıyla ünlü olabilir ancak popüler Türk mutfağı söz konusu olduğunda bu buzdağının sadece görünen kısmı" yorumu yapıldı. İşte CNN'e göre Türk mutfağından 23 lezzet...
Türk Yemeklerini Denemek İçin 23 Lezzetli Sebep

CNN International'ın internet sitesinde yer alan haberde "Türkiye kebaplarıyla ünlü olabilir ancak popüler Türk mutfağı söz konusu olduğunda bu buzdağının sadece görünen kısmı" yorumu yapıldı. İşte CNN'e göre Türk mutfağından 23 lezzet...

CNN'nin haberinde, "Türkler yemeklerini o kadar çok seviyorlar ki hakkında şarkılar bile yazıyorlar" yorumu yapılıyor ve Barış Manço'nun Domates, Biber, Patlıcan şarkısı örnek veriliyor. Haberde Akdeniz kıyılarından zeytinyağlı yemekler, Orta Anadolu'dan doyurucu hamur işleri, doğu ve güneydoğudan baharatlı lezzetlere vurgu yapılıyor. Haberde "İşte kebabın ötesinde iyi 23 Türk yemeği" başlığı ile verilen listede önerilen lezzetler ve haklarındaki yorumlar şöyle:


  1. Piyaz

Antalya'nın piyaz salatası, Türk şehrinin en ünlü yemeklerinden biridir ve gizli malzemesi fasulyesidir. Tahin sosu ile birlikte servis edilir.


  1. Ezogelin 

Efsaneye göre bu yemek, kayınvalidesinin kalbini midesine giden yoldan kazanmaya çalışan Ezo gelin tarafından yapılmıştır. Kırmızı mercimek, domates salçası (tatlı veya acılı domates salçası), rendelenmiş taze domates ve soğandan oluşan, üzerine kuru nane ve pul biber (acı pul biber) ile hazırlanan, oldukça lezzetli bir çorbadır. 


  1. Şakşuka

Türk mutfağı, zeytinyağlı yemegi olarak bilinen çok çeşitli sebze yemeklerini içerir. Çoğunluğu sebze bazlıdır ve yeşil fasulye, enginar ve tabii ki patlıcan içerir. En lezzetli patlıcan yemeklerinden biri sasukadır. Burada ipeksi mor tenli yeşil et küpleri kabak, sarımsak, domates ve biberle pişirilir.


  1. Kısır 

Türkiye'nin her yerinden sayısız çeşidi vardır ama Antakya'nınkinin içinde nar ekşisi ve pul biberi ile hazırlanır. 


  1. Mercimek Köftesi

Diyarbakırlıların beluh olarak andıkları mercimek köftesi vejeteryan bir lezzet. Kırmızı mercimek, ince bulgur, tuz, ince kıyılmış soğan, yeşil soğan, domates ve acı biber salca (acı biber salçası) ve ezilmiş kişnişten yapılan bu ürünler, bir lokma büyüklüğünde porsiyonlar halinde sunuluyor. Bu lezzet külçelerinden birini marul yaprağına koyun, bir miktar limon suyu ekleyin, yuvarlayın ve ezin.


  1. Yaprak Dolma

Bu geleneksel yemekte asma yaprakları yuvarlanmış ve iyi baharatlanmış pirinç veya kıyma ile doldurulmuştur.


  1. İnegöl Köfte

En bilinen köftelerden biri Mustafa Efendi tarafından icat edilen İnegöl köftesidir. Aslen Bulgaristan'dan, 19. yüzyılda Türkiye'nin kuzeybatısındaki İnegöl'e göç etti. Diğer Türk köftelerinin aksine, karışımında sadece kıyma veya kuzu eti ve soğanla tatlandırılmış ekmek kırıntıları kullanılır.


  1. İskender Kebap 

Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan Bursa üç şeyle ünlüdür: İpek, Uludağ'ın kayak alanları ve İskender denilen bir kebap türü. Görünüşe göre aynı adı taşıyan bir beyefendi, bu yemeği ilk kez 1867'de şehrin Kayhan Çarşısı'ndaki işçiler için pişirdi. Dolgun pide ekmeklerinin üzerine ince dilimler halinde döner eti hürmetle serilir, taze yapılmış domates sosunda boğulur, bir tutam erimiş tereyağı dökülür ve bir porsiyon keskin yoğurt, közlenmiş domates ve yeşil biber ile servis edilir.


  1. Cağ Kebabı 

Erzurum halkı etini çok ciddiye alır. Öyle ki sıcak ve lezzetli kuzu cağ kebabı için 12 saatten fazla beklemeye hazırlar.


  1. Hamsili Pilav

Hamsi Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarındandır.


  1. Perde Pilavı 

Genellikle düğünlerde servis edilen perde pilavı, tavuk, kuş üzümü, badem, çam fıstığı ve tereyağı ile pişirilir, tuz, kekik ve karabiber ile tatlandırılır. Yemeğin şeklinin yeni bir evin yaratılmasını temsil ettiği düşünülüyor (pirinç doğurganlığı simgeliyor ve kuş üzümü gelecekteki çocuklar için)


  1. Mantı 

En popüler mantı türü Kayseri'de yapılanlardır. Hamurun içerisine kıymalı harç koyulur, haşlanır. Ardından sarımsaklı yoğurt ve salça ile servis edilir. 


  1. Testi Kebabı 

Nevşehir bölgesinin bu spesiyalitesi, ünlü Kızılırmak Nehri'nden gelen kırmızı kil kullanılarak Avanos'ta yapılan çanak çömleklerdir. Çöleklerde pişen testi kebabının lezzeti başkadır. 


  1. Gözleme

Bu geleneksel Türk böreği genellikle tuzlu beyaz peynir, kıyıma ya da ıspanak ile hazırlanır. 


  1. Pide 

Türklerin gözdesi olan pide, hamurun açılması içerisine kıyma, kuşbaşı et ya da peynir gibi harç doldurulup taş fırında pişirilir. 


  1. Su Böreği

Bu leziz börek, "yufka" adı verilen hamur tabakalarının önce su içerisinde kaynatılması ardından üst üste dizilmesi ve üzerine beyaz peynir dolgusunun eklenmesiyle yapılır. Farklı malzemeler ile de içerisi doldurulabilir.


  1. Simit

Her yerde sokak satıcıları tarafından, fırınlarda ve kafelerde, tramvay, tren ve metro istasyonlarında ve hatta vapurlarda satılır. 1500'lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman'ın saray mutfaklarında simit yapıldığı sanılıyor ancak resmi bir kayıt yok. Ekim 2019'da simit kelimesi Oxford İngilizce Sözlüğü tarafından resmen tanındı. Türkiye'nin bölgelerine özgü farklı simit seçenekleri de bulunuyor. 


  1. Lahmacun 

Lahmacun, Dünya mutfağından farklı bir lezzete benzetmek gerekirse Pizza denebilir. 17. yüzyılda her yeri dolaşan Osmanlı kâşifi Evliya Çelebi'ye göre lahmacun, adını Arapça lahm-i acinli kelimesinden alır. Arapça'da lahm, et ve ajin, macundan yapılan bir hamur işidir. Salça, sarımsak ve baharatlarla karıştırılmış az yağlı kıymanın ince bir yuvarlak pide üzerine sürülmesinden oluşur ve isteğe göre baharatlı yapılabilir. Taze maydanoz ve sıkılmış limon suyu ile servis edilen bu yemeği Türkler 300 yılı aşkın bir süredir tüketilir. 


  1. Çiğ Köfte 

Çiğ köfte, Şanlıurfa'dan geliyor, adını çiğ kıymanın bulgur, salça, soğan, sarımsak, biber ve baharatlarla ile karıştırıldığı orijinal tariften alıyor. Günümüzde kıymasız versiyonları da yapılmaktadır. 


  1. Baklava

Baklava Gaziantep'in meşhur tatlısıdır. En iyi baklavanın, 40 yaprak ince baklava hamurundan yapıldığı bilinir. Hamur katmanlarının arasıa tereyağı ve kuruyemiş serpilir. Kuruyemiş olarak Antep fıstığı ya da cevzi kullanılır. Fırında pişen baklava şerbet ile birleştirilir. Genellikle oda sıcaklığında servis edilir. 


  1. Dondurma 

Bıçak ve çatalla yiyebileceğiniz dondurmayı nerede bulabilirsiniz? Tabii ki geleneksel Türk dondurmasının evi Kahramanmaraş'ta. Geleneksel dondurma süt ve iki özel malzeme olan salep ve sakızdan yapılır. Sert kıvamı olan dondurma kesilerek yenir. 


  1. Lokum

Türk lokumu olarak geçen lokumun tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor. 


  1. Ekmek Kadayıfı

Bu Afyonkarahisar tatlısı, özel bir tür susuz ekmekten, krep kıvamında yapılır. Şerbette beklendikten sonra arasında kaymak ile birlikte servis edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Ege mutfağından yöresel tarifler
  2. Akdeniz mutfağı yemekleri
  3. İç Anadolu mutfağından tarifler
  4. Karadeniz mutfağından yemekler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo