ANASAYFA TARİFLER BAKLİYAT TARİFLERİ MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek Köftesi

Mercimek köftesi Türk kadınlarının en sevdiği tarifler arasındadır. Hafif ve pratik olmasınının yanında lezzetiyle de yiyenleri mutlu eder. Ana vatanı Orta Asya olan kırmızı mercimek, ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. Özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa'da birçok yemeğin içerisinde kullanılır. Sindirim sistemini düzenlemesiyle bilinen kırmızı mercimek ve bulgur, mercimek köftesini yapımında ana malzemeler arasında yer alır. Genellikle misafir ağırlarken veya çay saatlerinde ikram edilen orijinal mercimek köftesi, doyurucu atıştırmalıklar arasında yer alır. Malzemeleriniz hazırsa, altın günlerinin vazgeçilmezi haline gelen tam ölçülü mercimek köftesi tarifi nasıl yapılır birlikte görelim.

Mercimek Köftesi Yanına Ne Gider?

Mercimek köftesini puf böreği, semizotu salatası, tavuk salatası veya hardallı patates salatası ile birlikte sunabilirsiniz.

Misafir ağırlarken aperitif bir şekilde sunulan baklagil ve tahıllı yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, ince bulgurla hazırlanan fellah köfte tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

7 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Mercimek Köftesi Tarifi İçin malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1.5 su bardağı ince bulgur
  • 3 soğan
  • 3 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı acı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 5~6 taze soğan
  • Yarım demet dere otu
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • toz kırmızı biber
  • Marul yaprakları
  • 1 limon

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği ayıklayıp yıkayın. Geniş bir tencereye alıp üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin.
  • Mercimekler suyunu çekene kadar haşlayın. Ocaktan alıp bulguru mercimeklerin üzerini örtecek şekilde yayın.
  • Tencerenin kapağını kapatıp bulgurun yeterince şişmesi için oda ısısında yarım saat kadar bekletin.
  • Taze soğan, maydanoz, nane ve dere otunu temizleyip kıyın ve derin bir kasede harmanlayın.
  • Soğanları soyup rendeleyin. Zeytinyağını derin bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Salçayı ilave edip birkaç dakika daha kavurun.
  • Tuz ve baharatı ekleyip ocaktan alın. Mercimekli karışıma kavrulmuş soğan ile nar ekşisini ilave edin. Son olarak yeşillikli karışımı ekleyip tekrar yoğurun.
  • Köfte hamurundan küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde hafifçe sıkarak köfte şeklini verin.
  • Marulu servis tabağına alın. Üzerlerine hazırladığınız mercimekli köfteleri yerleştirin. İsteğe göre limon suyu gezdirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Denenmiş Mercimek Köftesinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mercimek köftesi hazırlarken mercimek bulgurdan daha fazla olmalıdır. Bu nedenle ölçülere dikkat edilmelidir. 
  • Mercimeğin yumuşamasına dikkat edilmelidir. 
  • Su ilavesi mercimek haşlanma esnasında olmalıdır. Bulgur eklendikten sonra tekrar su ekleme işlemi yapılmamalıdır. 
  • Mercimek köftesini tatlandırmak için mercimekleri haşlarken çeşitli baharatlarla tatlandırabiliriz.
  • Bulgur ve mercimeğin iyice şişmesi ve yumuşaması için kapağı kapalı dinlenmeye bırakın. Böylece eşit bir şekilde yumuşama sağlanacaktır. 
  • Salçalı sos mercimeğe eklenirken sıcak olmalı. Burada amaç tüm malzemenin kolayca karışmasıdır.  

1 Porsiyon Mercimek Köftesi Kaç Kaloridir?

Tam ölçülü mercimek köftesinin bir porsiyonu 130, bir adedi ise yaklaşık 40 kaloridir. Vitamin, demir ve fosfor bakımından zengin olan mercimek köftesini diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!