ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ DİĞER TARİFLER BAKLAGİL VE TAHILLI YEMEKLER MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek köftesi

Kaç
Kişilik

7 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Mercimek köftesi tarifi için malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1.5 su bardağı ince bulgur
  • 3 soğan
  • 3 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı acı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 5~6 taze soğan
  • Yarım demet dere otu
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • toz kırmızı biber
  • Marul yaprakları
  • 1 limon

Mercimek köftesi Nasıl Yapılır

Adım Adım Mercimek Köftesi Tarifi:

Ana vatanı Orta Asya olan kırmızı mercimek, ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. Özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa'da birçok yemeğin içerisinde kullanılır. Sindirim sistemini düzenlemesiyle bilinen kırmızı mercimek ve bulgur, mercimek köftesinin ana malzemeleri olarak kabul edilir. Genellikle misafir ağırlarken veya çay saatlerinde ikram edilen bu besin, doyurucu atıştırmalıklar arasında yer alır. Malzemeleriniz hazırsa, altın günlerinin vazgeçilmezi haline gelen mercimek köftesi tarifine başlayabiliriz.

  • Mercimeği ayıklayıp yıkayın. Geniş bir tencereye alıp üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin.
  • Mercimekler suyunu çekene kadar haşlayın. Ocaktan alıp bulguru mercimeklerin üzerini örtecek şekilde yayın.
  • Tencerenin kapağını kapatıp bulgurun yeterince şişmesi için oda ısısında yarım saat kadar bekletin.
  • Taze soğan, maydanoz, nane ve dere otunu temizleyip kıyın ve derin bir kasede harmanlayın.
  • Soğanları soyup rendeleyin. Zeytinyağını derin bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Salçayı ilave edip birkaç dakika daha kavurun.
  • Tuz ve baharatı ekleyip ocaktan alın. Mercimekli karışıma kavrulmuş soğan ile nar ekşisini ilave edin. Son olarak yeşillikli karışımı ekleyip tekrar yoğurun.
  • Köfte hamurundan küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde hafifçe sıkarak köfte şeklini verin. Marulu servis tabağına alın. Üzerlerine hazırladığınız mercimekli köfteleri yerleştirin. İsteğe göre limon suyu gezdirebilirsiniz.
  • Mercimek köftesini, zeytinyağlı yaprak sarma veya rus salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Mercimek Köftesinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mercimekler haşlanırken aroma vermek için, biberiye ve kekik gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
  • Bulgurun çiğ kalmaması için, mercimekler tamamen suyunu çekmeden karıştırın. 
  • Bulgur ve mercimeği dinlenmeye bıraktığınızda 20 dakika boyunca kapağını açmayın.
  • Salçalı sosu, mercimeklerin üzerine sıcakken dökün. Böylece daha iyi bir şekilde harmanlanacaktır.
  • Malzemelerin birbiriyle karışması için yoğurma işlemine kıvama gelinceye kadar devam edin.

1 Porsiyon Mercimek Köftesi Kaç Kaloridir?

Mercimek köftesinin bir porsiyonu 130, bir adedi ise yaklaşık 40 kaloridir. Vitamin, demir ve fosfor bakımından zengin olan mercimek köftesini diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Misafir ağırlarken aperitif bir şekilde sunulan baklagil ve tahıllı yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, ince bulgurla hazırlanan fellah köfte tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.