Kalp Damar Hastalıklarından Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Kalp hastaları nasıl beslenmeli? Kalp damar hastalıklarından korunmak için ne yapmalıyız? Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, kalp damar hastalıklarından korunmanızı sağlayacak beslenme tüyolarını paylaştı.
Kalp Damar Hastalıklarından Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
21 Mart 2023, 15:16

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için beslenmenin önemine dikkat çeken Medical Park Gebze Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, “Lifli besinler doğrudan kan kolesterolünün düşmesini sağlarken, kan şekeri dengesini sağlayıp diyabeti önleyerek dolaylı yoldan kalp damar hastalıkları riskini de azaltır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerini tüketmek, pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih etmek, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmek ve 2 porsiyon sebze yemek uygun olacaktır” dedi.

Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek kalp ve damar hastalıklarından korunabileceğimizi söyleyen Medical Park Gebze Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, kalp hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.

Şeker Kullanımından Kaçınılmalı

Diyetteki kolesterol ve doymuş yağ miktarını azaltmak için tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağların tüketimini sınırlamak hatta bu tür yağlardan tamamen vazgeçmek, sakatatlardan uzak durmak atılabilecek ilk adımlardır. Basit şekerleri fazlaca tüketmek de kan kolesterolünüzün yükselip kalp damar sağlığınızı tehdit etmesine neden olur. Her türlü şeker kullanımının azaltılması ya da mümkünse sonlandırılması, şeker içeren hazır meyve sularının kullanılmaması, sütlü ve hamurlu tatlı türlerinin tüketilmemesi, içeriği bilinmeyen paketli ürünlerden uzak durmak basit şekerleri azaltmanın yollarıdır. Her ne kadar doğal kategorideki şeker türlerini de içeriyorsa abartılı meyve tüketiminden de uzak durulmalıdır.

balık

Balık Tüketimi Önemli

Balıktaki EPA; ceviz, keten tohumu ve semizotundaki alfa-linoleik asit kalp dostu olan Omega 3 yağ asidi çeşitleridir. Yeterli Omega 3’ü sağlamak için daha fazla ızgara ya da buharda pişmiş balık tüketilmeli, mümkünse her gün 1/2 adet ceviz, 1 tatlı kaşığı keten tohumu salatalara veya yoğurda karıştırılarak yenmelidir. Antioksidan vitamin ve minerallerden yararlanmak için meyve ve sebzeler hem yeterli miktarda tüketilmeli hem de çeşitlendirilmelidir. E vitamininden ve doymamış yağ asitlerinden zengin olan kavrulmamış kuru yemişlere beslenme planınızda yer verilebilir.

Lifli Besinler Tüketilebilir

Lifli besinler doğrudan kan kolesterolünün düşmesini sağlarken, kan şekeri dengesini sağlayıp diyabeti önleyerek dolaylı yoldan kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerini tüketmek, pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih etmek, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmek ve 2 porsiyon sebze yemek uygun olacaktır. Seçilen besin kadar pişirme yöntemi de önemlidir. Kızartma işlemi yağların oksidasyonuna neden olarak kalp damar hastalığı açısından risk oluşturur. Bunun yerine haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemi kullanılabilir.

kalp dostu besinler

Kalp Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeli?

  1. Balıklar: Somon, ton, sardalya ve alabalık gibi Omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza destek verir. Balıklardaki Omega-3 yağ asitleri damar sertliğini engellemede çok önemli rol oynar. 
  2. Yağlı tohumlar: Badem, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar lif ve içerdikleri sağlıklı yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korurlar. Bu ürünlerin kavrulmamış olanlarını tercih etmelisiniz.
  3. Kuru baklagiller: Kuru fasulye, barbunya, nohut ve yeşil mercimek gibi bakliyatlar lif ve B grubu vitaminleri açısından zengindirler ve kalp sağlığını korurlar. Kuru baklagiller kan şekerinin de dengelenmesini sağlar. 
  4. Kırmızı sebzeler: Havuç, tatlı patates, kırmızı biber ve kış kabağı kalp sağlığını koruyan beta karoten, lif ve C vitamini açısından zengindir. Patates iyi bir potasyum kaynağıdır ve kan basıncının dengelenmesini sağlar.
  5. Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler potasyum, lif, folik asit, kalsiyum ve C vitamini açısından zengin kalp dostu sebzelerdir.
  6. Zeytinyağı: Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan zeytinyağı, içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde hem kan kolesterol düzeyini, hem de kan şekeri düzeyini azaltır.

kalp sağlığı

Kalp Hastalıklarını Tetikleyen Besinler

Kalp sağlığı, genetik faktörler dışında en çok beslenmeden etkilenir ve diyetinize ekleyeceğiniz kalp dostu besinlerle birlikte uzak durmanız gerekenlere dikkat etmek de son derece önemlidir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak, egzersiz kalp ve damar sağlığı korumak için hayati önem taşır. Yapılan araştırmalar, Akdeniz diyetinin kalp ve damar hastalıklarını önlemede yüzde 30'a kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kalp hastalıklarını önlemede tüketilebilecek gıdalar kadar önemli olan bir diğer şey de uzak durulması gereken gıdalardır:

  1. Trans yağlar: Gıda işlemede, sıvı doğal yağ içeren bazı bileşenlere hidrojen eklenir. Katı hale geçmeleri için yüksek sıcaklıklarda yapılır ve yiyeceklerin raf ömrünün uzatılması için kullanılır. Bu yağlar kalp ve damar sağlığı için tercih edilmemesi gereken yağlardır. Paketli kek ve kurabiyeler, renklendirilmiş şekerli sütler, kızartmalar ve aromalı şekerli yoğurtlar kalp ve damar sağlığı için zararlı olabilirler. Çünkü bu yiyecekler başlangıçta sıvı olan ancak hidrojenasyon nedeniyle katılaşan trans yağları içerirler.
  2. Tuz: Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) günde 2 gramdan fazla sodyum tüketilmemesini önerdiği ve uzmanların yüksek tansiyondan kaçınmak için limiti 1,5 gram olarak belirlediği göz önünde bulundurulduğunda tuzdan uzak durmak kalp sağlığı için çok önemli bir faktör olarak öne çıkar.
  3. İşlenmiş etler: Kırmızı et doymuş yağ içerir, bu nedenle fazla kırmızı et tüketiminden ve özellikle işlenmiş etlerden kaçınmak kalp sağlığımızı korumak için gereklidir.

Yazar:

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural

Şunlara da göz atın;

  1. Damar tıkanıklığı neden olur?
  2. Damar tıkanıklığına iyi gelen besinler
  3. Kalp hastalıklarında risk faktörleri nelerdir?
  4. Kalp sağlığı için en iyi diyetler
  5. Diyabet nedir, belirtileri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo