Damar Tıkanıklığı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Damar tıkanıklığı nedir, neden olur? Damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir? İşte, Uz. Dr. Cegerğun Polat'tan damar tıkanıklığı belirtileri ve damar tıkanıklığına karşı beslenme önerileri:
Damar Tıkanıklığı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
09 Eylül 2022, 16:08

Damar tıkanıklığı, kalbi besleyen “koroner” damarların içindeki kan akışının önemli düzeyde ya da tamamen engellenmesine neden olan, içerik olarak koroner damar iç yüzeylerinde oluşan kolesterol plaklarının çeşitli hücre ve minerallerin üzerlerine çökmesi ile ortaya çıkan bariyerlerin oluşumudur.

Damar Tıkanıklığı Neden Olur?

Damar duvarının iç yapısının doğal özelliğinin, esnek yapısının bozulması ile başlayan bir süreçtir. Önemli nedenlerinden biri, kolesterol yüksekliğidir. Bunun yanında sigara içmek, hipertansiyon, obezite, diyabet, yaş, cinsiyet (kadınlarda 55, erkeklerde 45 yaş üstü olmak), aile öyküsü de damarın yapısının bozulmasını sağlayan faktörlerdendir.

Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Her şey normal giderken nefesin daralması, göğüste ağrıların hissedilmesi, çarpıntı, eski efor kapasitesinde olamama hali, göğüste ağırlık hissi damar tıkanıklığı belirtilerinden sayılabilir. Eforda değişiklik derken örneğin yürümede, merdiven çıkmada güçlük denilebilir. Bu aktivitelerin ardından göğüs bölgesindeki huzursuzluk hissi, terleme hali damar tıkanıklığının belirtilerinden sayılabilmektedir.


damar tıkanıklığı

Damar Tıkanıklığından Kaçınmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Risk faktörlerini tetikleyecek şekilde beslenmemek gerekir. Hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet gibi sorunlar damar tıkanıklığına neden olur. Obezite de bu hastalıklara sebebiyet verir. Bu nedenle obeziteden kaçınacak biçimde beslenilmelidir. 

  1. Yağlı, kızarmış ürünler, fast food ürünler, işlenmiş gıdalar, doymuş yağdan zengin gıdalardan beslenmek damar tıkanıklığına sebebiyet verebilir. Bu nedenle karbonhidrat, protein ve yağın dengeli biçimde alınması gerekir. 
  2. Şekerli besinlerden, katkı maddeli, çok tuzlu gıdalardan kaçınılmalıdır. Bel çevresinin genişliğine dikkat edilmelidir. Erkeklerde bel çevresinin 102 cm, kadınlarda 88 cm’in üzerinde olmaması gerekir. Hedef bel çevresini inceltecek şekilde beslenme olmalıdır.
  3. Ayrıca rutin kalp kontrollerinin aksatılmadan yapılması, hekimin önereceği şekilde egzersiz yapmak, sigara içmemek, stresten uzak durmak da damar tıkanıklığının risk faktörlerini azaltmada yardımcı olacaktır.


Yazar:

Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uz. Dr. Cegerğun Polat


Şunlara da göz atın;

  1. Kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinler
  2. Algoloji hangi hastalıklara bakar?
  3. Sigaranın kolesterol üzerindeki etkisi nedir?
  4. Enflamasyon neden olur?
  5. Vertigo nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo