Kolonoskopi Diyeti: Kolonoskopi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Kolonoskopi diyeti nedir, nasıl yapılır? Kolonoskopi diyetinde neler yenmelidir? Kolonoskopi diyetinde hangi besinler yenmemeli? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan kolonoskopi diyeti:
Kolonoskopi Diyeti: Kolonoskopi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?
24 Nisan 2024, 22:10

Kolonoskopi, kolon (bağırsak) ve rektum kanserini erken tespit edebilen ve hayat kurtardığı kanıtlanan doğru bir testtir. Esnek, ışıklı bir tüp kullanılarak polipler tespit edilebilir ve çıkarabilir. Kolonoskopi güvenli bir işlem olmasına rağmen bazen ağır kanamalara, kolonda yırtılmalara, divertikülit olarak bilinen kolondaki keselerin iltihaplanmasına veya enfeksiyonuna, şiddetli karın ağrısına ve kalp veya kan damarı hastalığı olan kişilerde sorunlara neden olabilir. Daha nadir komplikasyonlar kan nakline, ameliyata, hastanede yatışa veya nadiren ölüme neden olabilir. Test öncesi muhakkak diyet kısıtlanmalı ve önceden müshiller alınmalıdır.  

Kolonoskopi Ne Zaman Yapılır?

Çoğu birey için kolon kanseri taraması 50 yaşında başlamalıdır. Kolonoskopide adenom veya kanser bulunmazsa ve risk faktörleriniz yoksa, bir sonraki test 10 yıl sonra yapılmalıdır. Bir veya iki küçük, düşük riskli adenom çıkarılırsa, muayene 5 ila 10 yıl içinde tekrarlanmalıdır. Nedeni kolonoskopinin çok az adenomu gözden kaçırması ve kolorektal kanserin yavaş büyümesidir. Dolayısıyla bir veya iki küçük, düşük riskli adenom çıkarılsa bile, en az beş yıl boyunca kanser geliştirme olasılığınız yoktur ve testi daha erken tekrarlamak çok az fayda sağlar. 


İnflamatuar bağırsak hastalığınız (İBS) varsa, çoklu, büyük veya yüksek riskli adenom öyküsü; veya kolorektal kanser veya adenomu olan bir ebeveyn, kardeş veya çocuk mevcutsa sağlık uzmanınıza ne zaman ve ne sıklıkla kolonoskopi yaptırmanız gerektiğini sorun. Rutin kontroller genellikle 75 yaşından sonra gerekli değildir. Dışkı testleri kanser belirtileri bulabilir ve bağırsak hazırlığı gerektirmez. Bunun gibi alternatif bir testte bulunan anormallikler rektumu ve alt kolonu incelemek için, esnek sigmoidoskopi veya BT kolonografi gibi diğer testler ya da kolonoskopi ile takip edilmelidir. 


Kolon kanserine karşı korunmak için yaşam tarzı değişiklikler yapın. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllar ve daha az yağlı yiyecekler, kırmızı veya işlenmiş et yiyin. Fazla kilolardan kurtulun, egzersiz yapın, alkolü sınırlayın ve sigara içmeyin. 



Kolonoskopi Diyeti Beslenme Listesi

  1. 1.GÜN ve 2. GÜN SABAH: Ihlamur – adaçayı - açık çay + 1 dilim kaşar peynir + 1 dilim beyaz peynir + 1 adet haşlanmış yumurta + 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmez veya tanesiz reçel 1-2 dilim beyaz ekmek
  2. ARA: Açık çay veya tanesiz komposto + 2 adet pötibör bisküvi veya 1 adet sade galeta
  3. ÖĞLE: 1 kase sütsüz, domatessiz salçasız un çorbası veya salçasız domatessiz bibersiz şehriye çorbası veya salçasız domatessiz, bibersiz pirinç çorbası +  haşlama veya ızgara tavuk eti  + 1 dilim beyaz ekmek
  4. AKŞAM: Haşlama veya ızgara tavuk eti + 4 kaşık sütsüz, domatessiz, sebzesiz pirinç pilavı veya sütsüz, domatessiz, sebzesiz makarna 
  5. ARA: Açık çay veya tanesiz komposto + 2 adet pötibör bisküvi veya 1 adet sade galeta
  6. 3. GÜN SABAH: Açık çay veya tanesiz komposto + 4 adet pötibör bisküvi + 1 tatlı kaşığı bal veya tanesiz reçel
  7. ARA: Açık çay veya tanesiz komposto + 2 adet pötibör bisküvi
  8. ÖĞLE- AKŞAM: Sütsüz, domatessiz salçasız un çorbası veya salçasız domatessiz bibersiz şehriye çorbası veya salçasız domatessiz, bibersiz pirinç çorbası +  1 kase tanesiz komposto + 2 adet pötibör bisküvi
  9. ARA: Açık çay veya tanesiz komposto + 2 adet pötibör bisküvi 

Kolonoskopi Öncesi Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

Salça ve salça ilaveli besinler, baharatlar ve çeşni vericiler, taze ve konserve sebzeler ve sebze suları (tüm etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatalar) , taze ve konserve meyve ve meyve suları (Hazır ve taze sıkılmış meyve suları),  kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya, soya fasulyesi, kuru bakla, kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam tahıl unundan yapılmış besinler, kepekli bisküviler, form bisküvileri, bulgur, patates, mısırsüt, yoğurt, ayran, kefir, kaymak, krema, tereyağı, margarin, sütlü tatlılar, şerbetli tatlılar, kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, leblebi…), kuru meyveler(kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, incir, yaban mersini…), kurutulmuş sebzeler, sucuk, salam, sosis, sakatatlar, et suyu ve tavuk suyu, zeytin.


Not: İşlemden bir gün önce önerilecek müshil olacak ve ondan sonra bir şey yenmeyecek. İşleme 2 saat kala su içiminin de kesilmesi gerekmektedir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kolesterol diyeti nasıl yapılır?
  2. Kilo alma diyeti nedir?
  3. İsveç diyeti ne işe yarar?
  4. Sıvı diyeti nasıl uygulanır?
  5. Pcos diyeti nasıl yapılır?
Kategoriler
Lezzet Logo