Komposto Tarifleri: Ramazana Özel 17 Farklı Komposto Tarifi

Komposto nedir? Evde komposto nasıl yapılır? Komposto ve hoşaf arasındaki fark nedir? İşte, Ramazan ayında yemeklerin yanında sunabileceğiniz birbirinden lezzetli 17 nefis komposto tarifi:
Komposto Tarifleri: Ramazana Özel 17 Farklı Komposto Tarifi
24 Nisan 2024, 21:36

 Fransızca'da karışım anlamına gelen komposto, karışık meyve ve şekerlerle yapılan bir içecektir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan komposto, karanfil, yıldız anason gibi baharatlarla aromatik bir hale getirilir. Ortaçağ İngiltere'sinde ana yemekten önce servis edilen komposto, Rönesans döneminde ise yemeğin sonunda ikram edilirdi. Komposto, mevsim meyvelerinin şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanır. Birbirinden farklı çeşitleri de mevcuttur. İşte, Ramazan ayında sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken 17 nefis komposto tarifi:

Komposto ve Hoşaf Arasındaki Fark Nedir?

Komposto ve hoşaf arasındaki tek fark, kullanılan meyvelerdir. Taze meyvelerin şekerli suda pişirilmesine komposto, kuru meyvelerin pişirilmesine ise hoşaf denir. 

Önemli Not: Diyabet hastaları komposto veya hoşaf tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

  1. Vişne Kompostosu 

vişne kompostosu

Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan vişne kompostosu, Ramazan ayının favorilerindendir. Vişne kompostosunun bir bardağı, yaklaşık 210 kalori değerindedir.

  1. Çilekli ve Karadutllu Komposto 

çilekli karadutlu komposto

Demir bakımından zengin olan karadut, C ve K vitamini de içerir. Genellikle tatlı ve içecek yapımında kullanılır. Çilekli ve karadutlu kompostoyu, karanfil ve tarçın ilave ederek zenginleştirebilirsiniz.

  1. Karışık Meyve Kompostosu 

karışık meyve kompostosu

Kırmızı erik, şeftali, nektarin, portakal, kiraz ve kayısı ile hazırlanan bu komposto, özellikle yaz aylarında serinletici bir etkiye sahiptir. İçinde kullanılan malzemeler, mevsim meyvelerine göre değişiklik gösterebilir.

  1. Elma Kompostosu 

elma kompostosu

Kırmızı elma, tarçın, limon, yıldız anason ve kuru üzüm ile hazırlanan elma kompostosu, her mevsim kolayca hazırlayabileceğiniz bir içecektir. Tarif ölçülerinden 8 kişilik komposto hazırlanmaktadır.

  1. Güllü Çilek Kompostosu 

güllü çilek kompostosu

Ortalama 30 dakikada hazırlanan güllü çilek kompostosu, nane, limon suyu ve gül suyu ile hazırlanır. Hafif bir tada sahip olduğu için hem yemeklerde, hem de yemeklerden sonra tüketilebilir.

  1. Reyhanlı Yaban Mersini Kompostosu 

reyhanlı yaban mersini kompostosu


Taze reyhan ve yaban mersini ile hazırlanan bu komposto, hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. Sunum için kavrulmuş ceviz parçaları ilave edilir.

  1. Şeftali Kompostosu

şeftali kompostosu

Şeftali, yenibahar tohumu ve zencefil ile hazırlanan bu komposto, isteğe göre tarçın ve karanfil çubuğu ile tatlandırılır. Hazırladığınız kompostoyu, buzdolabında dinlendirdikten sonra ikram edebilirsiniz.

  1. Sarı Meyve Kompostosu 

sarı meyve kompostosu

Mango, kayısı, ayva ve yaban mersini ile hazırlanan sarı meyveler kompostosu, 30 dakikalık pişirme süresinin ardından sofralardaki yerini alır. 

  1. Armut Kompostosu 

armut kompostosu

Armut, su ve şeker ile hazırlanan armut kompostosu, yaz aylarının en serinletici içeceklerinden biridir. İsteğe göre kırmızı elma dilimleri de ekleyebilirsiniz.

  1. Kırmızı Erik Kompostosu 

kırmızı erik kompostosu


Diyet listelerinde ara öğün olarak tüketilen kırmızı erik, uzun süre tokluk hissi verir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kırmızı erik kompostosu, sindirim sorunlarının hafiflemesine destek olur.

  1. Çilek Kompostosu 

çilek kompostosu

Çilek, hoş kokusu ve lezzetiyle birçok tarifte kullanılır. Sıcak havalardan bunalanlar için, yaz ve bahar aylarında ferahlık sağlayacak, yemeklerin yanına çok yakışacak bir içecek tarifimiz var. Çilek kompostosunu mutlaka denemelisiniz.

  1. Bahar Kompostosu

bahar kompostosu

Bahar aylarında, bahar meyveleri ile hazırlanan, ferahlatıcı ve lezzetli bir içecek istiyorsanız bahar kompostosu tam size göre. 

  1. Ananas Kompostosu 

ananas kompostosu

Ananas kompostosu, ananas, zencefil ve limon ile hazırlanır. Ferahlatıcı ve aromatik bir lezzettir. 

  1. Reyhanlı Erik Kompostosu 

reyhanlı erik kompostosu


Reyhan ve yeşil erikli komposto kendine has aroması ile özel bir lezzettir. Hem lezzetli  hem aromalı bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.

  1. Ayva Ve Elma Kompostosu

ayva ve elmalı kompostosu

Baharda geçen ramazan aylarının favori kompostosu olabilir. Elma ve ayva ile hazırlanan bu komposto tarifini deneyebilirsiniz. 

  1. Beyaz Dut Ve Çilek Kompostosu

dut ve çilek kompostosu

Taze dut ve taze çilek ile hazırlanan bu komposto, daha şekerli tatları severlerin tercih edebileceği bir komposto olacaktır.

  1. Ramazan Kompostosu

ramazan kompostosu

Kayısı, vişne, beyaz üzüm, kırmızı üzüm ile hazırlanan ramazan şerbeti iftar sofralarınıza çok yakışacak.

Şunlara da göz atın;

  1. İçecek tarifleri
  2. Pratik iftar yemekleri
  3. Kolay iftar tatlıları
  4. Günlük iftar menüleri
  5. Günlük sahur menüleri
  6. Ramazan imsakiyesi 2023
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo