Oruç Tutarken Bağışıklığı Güçlendirmenin 7 Yolu

Oruç ve Beslenme: Oruç tutarken bağışıklığı güçlendirmek için neler yapmalıyız? İşte, 7 önemli uyarı..
Oruç Tutarken Bağışıklığı Güçlendirmenin 7 Yolu
04 Mart 2024, 16:49

Ramazan; bolluk, bereket, rahmet ve paylaşma ayı olarak bilinir. Ramazan ayında tüketilen besinler, yapılan egzersizler ve öneriler de oldukça önemli. Özellikle korona virüsün ülkemizde görülmesinin ardından, bağışıklığı korumak ve güçlü tutmak uzmanların ilk tavsiyesi oldu. Peki, Ramazan ayında bağışıklığı nasıl güçlendirebiliriz? Bağışıklığı korumak için, iftar ve sahurda yenilen yemeklerin önemi bir hayli büyük. Aynı zamanda gün içerisinde oluşan susuzluğu önlemek de tavsiyelerimiz arasında yer alıyor. Sizler için, Ramazan ayında bağışıklığı korumanın yollarını yazımızda derledik. Ayrıca sayfamızdan Uzman Diyetisyen Burcu İnce tarafından hazırlanan günlük iftar menüleri ve günlük sahur menülerine de ulaşabilirsiniz. İşte, bağışıklığı korumanın 7 önemli yolu: 

sahur

  1. Sahur Mutlaka Yapılmalı

Gün içerisinde oluşacak açlık ve susuzluğu en az seviyeye düşürmek için sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahur yerine gece yatmadan önce yemek veya sahuru su ile geçiştirmek mide rahatsızlıklarına neden olur. Bu nedenle sahur atlanmamalı ve doğru besinlerle yapılmalıdır.

Sahurda tüketebileceğiniz besin önerileri; Erişteli yoğurt çorbası, haşlama yumurta, beyaz peynir, söğüş salata, poşe yumurta, kabak kayganası.

  1. Ev Yapımı İçecekleri Tercih Edin

İftarda ve sahurda hazır meyve suları yerine evde kolayca hazırlayabileceğiniz içecekleri tercih edin. Hazır meyve suları hem katkı maddeli, hem de yüksek kalorilidir. Bunun yanı sıra asitli içecekler tüketilmemelidir. Özellikle mide rahatsızlıkları olanlar kafein içeren içeceklerden uzak durmalıdır.

Evde hazırlayabileceğiniz içecekler; Ev yapımı kefir, naneli ayran, armut kompostosu, karışık hoşaf, muzlu smoothie.

  1. Sıvı Tüketimini İhmal Etmeyin

Gün içerisinde vücut susuz kaldığı için, sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. İftara başlarken bir bardak su içilmeli, başlangıç esnasında ise çorba tüketilmelidir. Yemeğin ardından tekrar bir bardak su içmeye özen gösterin. İftardan sahura kadar olan süreyi ev yapımı içecekler ile değerlendirin. Başlangıç menüleri için iftarlık çorba tarifleri, sıvı kaybını önlemek için ise susuzluğu gideren besinler yazımızdan yararlanabilirsiniz.

hafif beslenme

  1. İftarda Hafif Besinlere Yönelin

İftarda ağır yemeklerden kaçının ve daha hafif menüler hazırlayın. Ayrıca besinleri yavaş yavaş yiyin. İftar menülerine haftada 3 gün sebze, 3 gün tavuk, kırmızı et veya balık ekleyin. Yemeklerin yanında salata yiyerek sindirimin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. İftar sofraları için; iftarlık patlıcan yemekleri, iftarlık ana yemekler ve 17 pratik iftar yemeği sayfalarımızdan ilham alabilirsiniz.

  1. İftardan Sonra Egzersiz Yapın

Yemeği yedikten sonra 10 dakika dinlenin. Ardından mutlaka egzersiz yapın. Bu sayede yediklerinizin daha iyi sindirilmesini sağlayabilirsiniz. Egzersiz olarak koşu, yürüyüş ve evde yapılabilecek spor hareketlerini deneyebilirsiniz.

  1. İftardan Sonra Tatlı Seçimi

İftardan sonra çayın yanında sunulan tatlılara kim hayır diyebilir ki? İftarın üzerinden 1 saat geçtikten sonra bir porsiyon tatlı yiyebilirsiniz. Fakat yiyeceğiniz tatlıların hafif olmasına özen gösterin. Bir gün tatlı yediyseniz, diğer günü meyve ile geçiştirin.

İftar sonrası için tatlı önerileri; İftarlık kolay tatlılar, ramazana özel 30 tatlı tarifi, ramazan için kolay şerbetli tatlılar

  1. Uyku Düzeninizi Bozmayın

Ramazan ayında gece sahura kalktığımız için uyku düzeninde oluşan dengesizlikleri önleyebilirsiniz. Ramazan ayında, her zaman uyuduğunuz saatten 1-2 saat önce uyuyun. Sahurdan sonra 20 dakikalık dinlenmenin ardından tekrar uykuya geçebilirsiniz. Gün içerisinde 15-20 dakikalık kısa uykular da dinç kalmanızı sağlayacaktır.

Şunlara da göz atın:

  1. İftar Yemekleri
  2. Sahur Yemekleri
  3. Ramazan Diyeti
  4. Ramazana Özel Diyet Yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo