Ünlü doktor daha uzun yaşamak’ için uyguladığı 1 numaralı diyeti anlatıyor: 6 öneri...

Dr. William Li bir doktor, bilim insanı ve yazar. CNBC için kaleme aldığı makalede kendisine göre sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmeye faydalı olabilecek diyet önerilerini paylaşıyor.
Ünlü doktor daha uzun yaşamak’ için uyguladığı 1 numaralı diyeti anlatıyor: 6 öneri...
12 Haziran 2023, 10:12

Dr. Li makalede "Bir doktor ve gıda bilimcisi olarak, 20 yılımı diyetlerimizin hastalıkları yenmemize ve daha uzun yaşamamıza nasıl yardımcı olabileceğini araştırarak geçirdim" diyor. Her zaman doğal gıda temelli bir yaklaşım benimsediğini ve iki eşsiz gıda kültürü olan Akdeniz ve Asya'dan ilham aldığını belirtiyor. Li, "Hem Akdeniz bölgesi hem de Asya, insanların daha iyi yaşlandığı ve genel olarak daha sağlıklı olduğu Mavi Bölgeler olarak bilinen alanlara sahiptir". Ona göre sağlığı güçlendirmeye bağışıklığı artırmaya faydalı olabilecek temel Akdeniz-Asya beslenme diyeti şu önerileri içeriyor: (Not: Her bünyede farklıdır. Bir uzmana danışmadan diyet değişikliği yapmayın.)

1. Meyveler

  1. Elma: Günde bir elma doktoru uzak tutabilir, ancak günde üç elma vücut yağını azaltmaya yardımcı olabilir. Çok yönlüdürler, salatalar için harikadırlar ve atıştırmalık olarak ya da fırında tatlı olarak lezzetlidirler.
  2. Armut: Armutlar bağırsak sağlığı için mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır (orta boy bir meyvede 6 gram vardır). Olgun bir armut bulmak için, meyveyi bir elinizle tabanından tutun ve diğer elinizle sapın altındaki eti sıkıştırın. Meyve eti hafifçe gevşiyorsa yemeye hazır demektir.
  3. Greyfurt: Greyfurt hastalıklarla savaşan flavonoidler ve güçlü bir DNA koruyucu antioksidan ve anti-inflamatuar madde olan C vitamini içerir.
  4. Avokado: Avokadodaki yağlar, kandaki kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürebilen ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilen sağlıklı tekli doymamış yağ asitleridir.

2. Sebzeler

  1. Brokoli: Brokoli, kök hücreleri koruyan, bağırsak sağlığını ve metabolizmayı iyileştiren ve bağışıklık tepkilerini güçlendiren sülforafan bakımından güçlüdür.
  2. Soya: Kardiyovasküler hastalık riskini %20 ve diyabet riskini %23 oranında azalttığı tespit edilmiştir.
  3. Havuç: Havuç, bağırsak sağlığı için iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Yarım fincan rendelenmiş havuçta 2 gram lif bulunur.
  4. Mantarlar: Mantarlar, yaraların iyileşmesi için gerekli olan yeni kan damarlarının büyümesi için savunmayı uyaran beta-D-glukan adı verilen çözünür bir lif içerir. (Zehirli olmayan mantarlar)

3. Baklagiller


  1. Beyaz fasulye: Fasulye, kan kolesterol seviyelerini düşürerek kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilecek besleyici bir gıdadır. Ayrıca demir, çinko, magnezyum ve folat gibi değerli besinler içerirler.
  2. Mercimek: Yarım bardak kuru mercimek 18 gram lif içerir, bu da erkekler ve kadınlar için önerilen günlük alım miktarının yarısından fazladır.

4. Şişeler ve kavanozlar

  1. Sızma zeytinyağı (EVOO): EVOO, zeytinyağının en çok arzu edilen formudur. "Sızma" rafine edilmemiş yağ anlamına gelir ve sonuç olarak olgun zeytinlerin küçük parçalarını içerir. Bu yağ ve parçalar, sağlık savunmalarını harekete geçiren güçlü polifenollerin kaynağıdır. EVOO satın aldığımda, hangi zeytin çeşitlerinin kullanıldığını belirlemek için şişenin üzerindeki etiketi tararım.
  2. Elma sirkesi: Araştırmalar elma sirkesindeki asetik asidin vücut yağını azalttığını, insülin duyarlılığını artırdığını ve kan şekerini düşürdüğünü ortaya koymuştur.
  3. Fermente fasulye ezmesi: Herhangi bir Asya marketinin orta reyonlarında gezinin ve birçok çeşit fermente fasulye ezmesi göreceksiniz. Fermente soyadan yapılan bu ürünler, yağ hücreleriyle savaşan biyoaktifler içerir.

5. Deniz ürünleri

  1. Somon balığı: Somon, yağ hücrelerine emilen ve metabolize olan omega-3'ler bakımından zengindir.
  2. Sardalya: Sardalya, Akdeniz'in en eski deniz ürünlerinden biridir. Metabolizmayı iyileştirebilen ve kan kolesterolünü düşürebilen biyoaktifler içerirler.

6. Sıvılar

  1. Matcha çayı: Matcha, canlı yeşil rengiyle bilinen yeşil bir çaydır. Araştırmalar, matchanın yüksek yağlı bir diyetin metabolik etkilerine karşı koyabileceğini bulmuştur.
  2. Oolong çayı: ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışma, haftada üç gün altı fincan oolong çayı içmenin genel metabolizmayı iyileştirdiğini göstermiştir.

Benzer Yazılar

Lezzet Logo