Pegan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Pegan diyeti nedir? Pegan diyeti ne işe yarar? Pegan diyeti nasıl yapılır? Pegan diyetinde hangi besinler tüketilir? İşte, Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ'dan pegan diyeti:
Pegan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
17 Haziran 2022, 14:14

Pegan diyeti, fonksiyonel tıbbın kurucusu olan Mark Hyman tarafından geliştirilmiştir. Pegan diyeti, paleo diyeti ve vegan diyetinin birleşimidir. Beslenmede hayvansal kaynakların azaltılıp sebze ve meyvelerin daha fazla tüketilmesi önerilmektedir. Bu diyet yaklaşımına göre günlük beslenmemizde hayvansal kaynaklardan gelen enerji günlük enerjinin %25’ini oluşturmalı geri kalan %75’lik kısmı ise sebze ve meyvelerden oluşmalıdır. Pegan diyeti diğer diyet yaklaşımlarına göre daha esnek bir diyettir.



Pegan Diyetinde Ne Yenir, Ne Yenmez?

  1. Diyetin temeli bitkisel temelli olsa da kaliteli protein alımı için hayvansal kaynaklı besinlere de yer verilmektedir. Fakat et ve et ürünleri otla beslenen serbest gezen hayvan etinden olmalı kuralı vardır. Balık ise civa oranı düşük ve az pestisit içeren doğal yollarla beslenen balık olmalıdır.
  2. Süt ve süt ürünlerinde de et ürünlerinde olduğu gibi, otla beslenen hayvanlardan elde edilmiş sütle yapılan ev yoğurdu, kefir ve peynir önerilmektedir. Peynirin diğer süt grubu ürünlerine göre daha az tüketilmesi, peynirin keçi veya koyun peyniri olmasını önermektedir.
  3. Bu diyette günlük sebze tüketimi rahatlıkla tüketilebilir ve 5-7-9 porsiyonlara çıkabilir. Sebzelerden sülfür içeren brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzeler bu diyette mutlaka yer edinmelidir. Nişasta içeriği yüksek olan patates, bezelye gibi sebzeler tüketirken dikkat edilmesi gereken sebze gruplarıdır.
  4. Pegan diyetinde meyveler, sebzelere göre daha kısıtlı tüketilmesi gereken besin grubudur. İçerdikleri karbonhidrat nedeniyle kan şekeri dengesizliklerine neden olabilir. Bu nedenle glisemik indeksi düşük meyveler tercih edilmelidir. Kırmızı-mor meyveler, elma, armut, şeftali gibi lif oranı yüksek meyveler rahatlıkla tercih edilebilir.
  5. Pegan diyetinin diğer diyet yaklaşımlarına göre öne çıkan yönü bol miktarda tohum tüketimini önermesidir. Susam, çörek otu, hardal tohumu gibi tohumlara günlük beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz. Bunun dışında kuruyemişler yine rahatlıkla tüketebileceğiniz besin gruplarındandır.
  6. Tahıllarda yer alması gereken önemli bir gruplardan biridir. Çölyak hastalığınız veya gluten intoleransınız yoksa gluten içeren tahılları tüketebilirsiniz ancak gluten içermeyen siyah pirinç, karabuğday, kinoa gibi tahılları tercih etmeniz çok daha faydalıdır.
  7. Pegan diyetinde baklagiller de yer almaktadır fakat sebzeler kadar tüketimi sınırsız değildir. Mercimek en rahat tüketilebilecek baklagillerdendir.
  8. Pegan diyetinde zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı, temel bitkisel yağlar gibi sağlıklı yağlar da önemli yere sahiptir. Bu yağları yakmadan mümkünse yemek piştikten sonra eklemek en faydalıdır.
  9. Pegan diyetinin en katı yasağı ise alkoldür, bu diyette alkol tüketimi önerilmemektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Düşük iyot diyeti nedir?
  2. Abs diyeti nasıl yapılır?
  3. İngiltere diyeti nedir?
  4. Dukan diyeti ne işe yarar?
  5. Kolesterol diyeti nasıl yapılır?
Kategoriler
Lezzet Logo