Susamın Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Susam ne işe yarar? Susamın faydaları nelerdir? Susam bağırsakları çalıştırır mı? Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan susamın faydaları ve kullanım alanları:
Susamın Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
29 Şubat 2024, 12:59

Susamın gücü, Mısırlılar tarafından ilaç olarak kullanıldığı binlerce yıl öncesine dayanırken, antik Babil kadınları gençliği ve güzelliği sürdürmek için susamı balla karıştırıp uygularlarmış. Susamın daha genç görünmenizi sağlayacağı garanti olmasa da cildiniz için gerekli vitaminleri içerdiği ve çoğu cilt bakımı ürününde bulunduğu bir gerçektir.  

Susamın Faydaları Nelerdir?

  1. Susam yüksek kaliteli protein içerir, bu protein kasların korunmasına ve gelişmesine yardımcı olur. 
  2. Magnezyum mineralini içerdiğinden kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.
  3. Yapılan çalışmalarda susam yağının diyabeti önleyebildiği ve diyabet hastalarında görülen plazma glikozunu düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  4. Kolesterol üretimini engelleyen fitosteroller içerir. 
  5. Yüksek lif içeriği bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır.
  6. Susam yüksek oranda çinko içerir. Bu özelliği ile kolajen üretimine destek olur. Cilde elastikiyet kazandıran susam, hasar gören hücreleri ve vücut dokularını da onarır.
  7. Susam yağı düzenli kullanıldığında cilt kanseri riskini azaltabilir.
  8. Sesamol adı verilen antioksidan ve iltihap karşıtı  bileşik sayesinde aterosklerotik lezyonları önleyerek kalp sağlığına fayda sağlar. 
  9. Susam stres giderici mineraller olarak bilinen kalsiyum ve magnezyum içerir. Ayrıca sakinleştirici vitaminler de içermektedir. Bu sayede ruh halini iyileştirir, ağrıları azaltır ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olur.
  10. Siyah susam demir bakımından çok zengindir. Halsizliği ve kansızlığı olan kişilere siyah susam önerilir.
  11. Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur.
  12. Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır. 
  13. Bir avuç susam bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir beraberinde yüksek çinko içeriği ile kemik mineral yoğunluğunu arttırır. Düzenli olarak susam tüketimi yaşlı bireylerde kemik erimesini (osteoporoz) önlemeye yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada diyetle düşük çinko alımı ile kalça ve omurgada kemik erimesi arasında bir bağlantı olduğu gösterilmiştir.
  14. Cilt parlaklığı ve saç uzaması için gerekli kompleks B vitaminlerini içerir.  

susam

Susam Nasıl Kullanılır?

En yaygın kullanım alanı sevilen yemeklerin üzerine serpiştirmektir. Ekmek ve kek yapımında veya salatalarda değerlendirilebilir. Herhangi bir alerjiniz yoksa günde 1 silme yemek kaşığı susam kullanımı uygundur. Çiğ tohumları çiğnemek en fazla fayda sağlar fakat sindirim bozukluğu yaşayanlar kolay sindirim için susamı geceden ıslatarak veya suda 4-5 saat bekleterek tercih edebilir. Hafifçe kavurmak veya dövmek de iyidir.  

Susamın Yan Etkileri Nelerdir?

Ağız yoluyla belirtilen miktarlarda (1 tatlı kaşığı – 1 yemek kaşığı gibi) alındığında genel olarak güvenlidir. Fazla miktarda kullanımı tansiyon veya kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Susam yüksek oranda lif içerir, iyi huylu anastomoz darlığı olan kişilerde bağırsak tıkanması riskini artırabilir. Hamileyken veya emzirirken susam kullanımın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Bu bağlamda güvenli tarafta kalın ve sadece yenebilen, yemekte olan miktarlar kadar tüketin.  

Önemli Not: Ciddi kronik rahats��zlığı olan kişiler, bağırsak sorunu olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler susam ve susam yağı kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Susam ve çörek otlu tarifler
  2. Kajunun faydaları nelerdir?
  3. Kuru üzümün faydaları nelerdir?
  4. Ihlamur çayı nasıl kullanılır?
  5. Badem yağı ne işe yarar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo