İncirin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

İncirin faydaları nelerdir? İncir hangi hastalıklara iyi gelir? Günde kaç tane incir yenmeli? İşte, kalp damar sağlığını koruyan incirin faydaları ve tüketimi:
İncirin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
27 Aralık 2022, 16:09

Dutgiller familyasına ait bir meyve olan incirin anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Kabaca %80 su, %20 karbonhidrat içerir. 2018 verilerine göre dünyada incir üretiminde ilk sırayı Türkiye alır. Ülkemizde incir en çok Aydın, İzmir, Afyon ve Denizli'de yetiştirilir. Sade bir şekilde tüketilen bu meyve, isteğe göre kurutularak da yenilebilir. Ayrıca tatlılarda da sık sık kullanılır.


incir

İncirin Faydaları Nelerdir?

  1. Sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle kabızlığın giderilmesi için kullanılır.
  2. Bağırsaklara destek olur. Yüksek oranda lif içerir.
  3. Kan basıncını ve kandaki yağ seviyelerini iyileştirebilir.
  4. Kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  5. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, incir yaprağı özünün iyi kolesterol seviyelerinde iyileşmeler yaptığı gözlemlenmiştir.
  6. Tip 1 diyabetli 10 kişide yapılan bir çalışmada, kahvaltıda incir yaprağı çayı içmenin insülin ihtiyaçlarını azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.
  7. İncir özü içeren içeceklerin, incir meyvesi özü içermeyen içeceklere göre daha düşük glisemik indekse sahip olduğu bulunmuştur.
  8. İncir yapraklarından ve bitkisinden elde edilen doğal lateksin, meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri ve karaciğer kanseri hücrelerine karşı antitümör aktivite sergilediği gözlemlenmiştir. Ancak bu incir yemenin veya incir yaprağı çayı içmenin, aynı etkileri göstereceği anlamına gelmez. İncirin kanser üzerindeki etkilerini anlamak için, daha fazla insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
  9. İncir, alerjik dermatiti olan kişilerde cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  10. Antioksidan özelliği vardır. Kolajen yıkımını azaltır.

incir

İncirin Zararları Nelerdir?

  1. Kabızlık için kullanılan incir, bazen ishale ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.
  2. İncir, K vitamini bakımından çok zengin olduğu için, kan inceltici ilaç kullanan kişileri olumsuz etkileyebilir. Kan inceltici ilaç kullanan kişiler, incir tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı ve günlük K vitamini alımını sınırlamalıdır.
  3. Bazı kişilerin incire alerjisi olabilir. Özellikle huş ağacı polenine karşı alerjisi olan kişilerde, incir alerjisi olma ihtimali de yüksektir. İncir alerjisi olan kişiler, bu meyveyi tüketmemelidir.

kuru incir

İncir Nasıl Tüketilir?

  1. Taze incir: İncirin en yaygın tüketim şekli, taze olarak yemektir. Taze incirin kalorisi de düşüktür. İsteğe göre sade bir şekilde tüketilir veya salata ve tatlılara eklenebilir.
  2. Kuru incir: Kuru incirin şeker ve kalori değeri yüksektir. Bu yüzden diyabet hastaları ve diyet yapan kişiler dikkatli bir şekilde tüketmelidir. Ayrıca kuru incir, kabızlığın tedavisinde taze incire göre daha etkilidir.
  3. İncir yaprakları: Genellikle üzüm yaprağı gibi pirinçli iç harç ile doldurularak sarma yapımında kullanılabilir. Dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
  4. İncir yaprağı çayı: Bu çay kuru incir yapraklarından yapılır. Aktarlarda bulunabilir. 

incir

İncirin Besin Değerleri

Bir küçük (40 gram) taze incir şunları içerir;

  1. Kalori: 30 kcal
  2. Karbonhidrat: 8 gram
  3. Lif: 1 gram
  4. Bakır: Günlük değerin %3'ü
  5. PotasyumGünlük değerin %2'si
  6. MagnezyumGünlük değerin %2'si
  7. Tiamin: Günlük değerin %2'si
  8. Riboflavin: Günlük değerin %2'si
  9. K vitamini: Günlük değerin %2'si
  10. B6 vitamini: Günlük değerin %3'ü

Günlük Kaç Tane İncir Yemeli?

Günde 2 adet taze incir veya kuru incir yiyebilirsiniz. İnciri, ara öğünlerde veya kahvaltıda tüketebilirsiniz. Ancak kuru incirin şeker ve kalorisi yüksek olduğu için, günlük tüketimi 2 adeti geçmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. İncirli tarifler
  2. İncir nasıl yetiştirilir?
  3. Taze incir nasıl saklanır?
  4. İncir hangi mevsimde yetişir?
  5. İncir nasıl kurutulur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo