ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER BİTKİ YETİŞTİRME İNCİR HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR?

İNCİR HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR?

İncir hangi bölgede yetişir, hangi iklimde yetiştirilebilir? İncir hangi aylarda toplanır? İşte, yemeye doyamayacağınız incir çeşitleri ve hasat dönemleri:
İncir Hangi Mevsimde Yetişir?

İncir, dut familyasındaki Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. Akdeniz ve Batı Asya'ya kadar yerlidir ve eski zamanlardan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Meyvesi gözyaşı şeklindedir, 3-5 cm arası uzunluğa sahiptir. Yeşil renklidir ancak olgunlaştıkça mora doğru renk değiştiren türleri vardır. İçi çok sayıda gevrek tohum içerir. Kahverengi, yumuşak ve tatlı eti vardır. 



İncir Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada incir üretiminin en çok yapıldığı yer, Türkiye'dir. Mısır, Fas ve Cezayir sırasıyla Türkiye'yi takip eder. 2019 verilerine göre Türkiye'de ortalama 310 bin ton incir üretimi gerçekleşmiştir. Aydın, 190 bin ton ile incir üretiminin büyük bir payını karşılar. İzmir ve Bursa'da en çok incir üretilen şehirlerimiz arasındadır. 

İncir Hangi İklimde Yetişir?

Ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilen incir, ılıman iklim bitkisidir. Kış mevsiminin ılık, yazın ise kuru ve sıcak yerleri sever. İncir yetiştiriciliği için yıllık ortalama sıcaklık 18-20 derecedir. En yüksek sıcaklık 40 dereceyi, en düşük sıcaklık ise 7 dereceyi geçmemelidir. Bazı çeşitleri kış aylarında -8 derece soğuğa dayanabilir. Ancak bu soğuklar bitkinin verimini düşürür ve donmasına sebep olabilir. 



İncir Hangi Toprakta Yetişir?

İncir, toprak bakımından çok fazla seçici değildir. Derin, kumlu-killi, taban suyu yüksek olmayan, alüvyal, yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Kireç bakımından zengin topraklarda iyi yetişir, toprak tuzluluğuna az dayanıklıdır. Taban suyu 2 metreden daha yakın olan topraklarda kaliteli ürün vermez. Toprağın pH'sı 6-7.8 arasında olmalıdır.

İncir Hangi Mevsimde Yetişir?

İncir, yaz meyvesidir. En erkenci çeşitleri Haziran ayında yetişir. Ancak normal dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır. İncirin çeşidine ve yetiştiği yere bağlı olarak hasat dönemi değişebilir. 



İncir Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  • Sarılop inciri: Kurutmaya en uygun çeşitlerden biridir. Aydın ve İzmir'de yetişir. İri meyvelere sahiptir, Eylül ayının sonunda hasat edilir.
  • Sarı zeybek inciri: Meyve kalitesi yönünden çok başarılıdır. Koyu pembe ve yuvarlak yapılı meyveleri vardır. Eylül sonunda olgunlaşır.
  • Bardacık inciri: Dik yapraklı ve büyük bir ağaca sahiptir. İzmir ve çevresinde yetişir. Meyveleri çekirdeksizdir, soğuğa dayanıklıdır. 
  • Bursa siyahı: Bursa'da yetiştirilir ve taze tüketim için uygundur. İri meyveleri vardır, en kaliteli çeşitlerden biridir. Ağustos ayının sonlarında hasat edilir.
  • Dağ inciri: Aydın'ın dağlık alanlarında yetiştirilir. Sahip olduğu mineralleri toprak ve yağmur suyundan elde eder. Uygun koşullarda 1 buçuk yıla kadar muhafaza edilebilir.
  • Morgüz: Hafif tatlı yapısıyla öz plana çıkar ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Ağustos ortası veya Kasım başında olgunlaşır.
  • Yediveren inciri: Ülkemizde yalnızca Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yetişir. Yıl içinde bir ağaçtan 7 kez meyve alındığı için bu ismi almıştır. Temmuz sonunda olgunlaşır ve hasat edilir.
  • Sultan Selim inciri: İri boyutlarda açık yeşil renge sahiptir. Genelde taze olarak tüketilir. Ağustos ayının ortalarına doğru hasat edilir. 


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!