Dil Balığı Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Tarif

Dil balığı nedir? Dil balığı nasıl temizlenir? Dil balığı nasıl pişirilir? Dil balığı hangi tariflerde kullanılır? İşte, dil balığı pişirme teknikleri ve birbirinden lezzetli 10 farklı tarif:
Dil Balığı Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Tarif
24 Nisan 2024, 22:15

Dil balığı, aşırı yassı ve oval vücutlu, minik ağızlı bir balık türüdür. Genelde açık kahverengi tonlarında olan dil balıklarının üzerinde siyah beyaz benekler bulunur. Bu balıklar çok fazla hareket etmediği için, fazla göç etmezler. Boyları ortalama 20-25 cm olan dil balıkları, suyun dibinde yaşar. Ege ve Akdeniz kıyılarında sık sık rastlanırlar. Kasım-Şubat ayları, dil balıklarının en lezzetli olduğu zamanlardır. Kamuflaj yeteneğine sahip olan bu balıklar, omurgasız canlılar ile beslenirler. Omega 3 bakımından çok zengindir.


Dil Balığı Nasıl Temizlenir?


  1. İlk olarak balığın derisi alınmalı, baş ve kuyruk kısmı kesilmelidir.
  2. Bıçağın uç kısmıyla karın bölgesine kesik atılır ve iç organları temizlenir.
  3. Filetosunu çıkarmak için, kılçıklar da güzelce temizlenmelidir.
  4. Temizlenen balık, sos ile marine edilebilir.




Dil Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?


  1. Temizlenen dil balığı, tuz, limon, zeytinyağı ve baharatlarla marine edilir. 
  2. Marine işleminin ardından fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine limon ve soğan dilimleri eklenir.
  3. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 20-30 dakika pişirilir.
  4. Pişirme işleminden sonra, üzerinde bir parça tereyağı gezdirilerek lezzeti arttırılır.
  5. Izgara yapmak için, marine edilen balıklar ısıtılmış ızgara telinin üzerinde önlü arkalı bir şekilde pişirilmelidir.


Dil Balığı Tavada Nasıl Pişirilir?


  1. Temizlenen balıklar, tuzlu mısır unu karışımına bulanır.
  2. Bu esnada tavaya yağ eklenir ve ısıtılır.
  3. Balıklar kızgın yağda önlü arkalı olacak şekilde pişirilir.
  4. Ardından kağıt havluda bekletilerek servis edilir.


Dil Balıklı Tarifler


  1. Menuer Soslu Dil Balığı


Fransız mutfağına özgü bir yemek olan menüer soslu dil balığı, yalnızca 7 malzemeden oluşur. Amerikalı şef, Julia Child'ın Fransız mutfağında en sevdiği yemek olarak da bilinir.

  1. Terbiyeli Dil Balığı


Yumurta sarısı, zeytinyağı ve maydanoz ile terbiye edilen dil balığı, tavada kızartılır. Ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Dil Balığı Tava ve Haydari


Biber, mısır unu ve zerdeçal ile marine edilen dil balığı, tavada kızartılır. Haydari eşliğinde servis edilen bu balığın taze olması son derece önemlidir.

  1. Badem Soslu Dil Balığı


File badem ile çok yakışan dil balığı, aromatik tadıyla hemen her zevke hitap eder. Bezelyeli garnitür eşliğinde sunarak eşsiz bir menü hazırlayabilirsiniz.

  1. Kadayıflı Dil Balığı


Dışı kadayıfa batırılarak hazırlanan dil balığı, çıtır çıtır lezzeti ile sofraların favorisi olacak niteliktedir. Yapımında yalnızca 7 malzeme kullanılır. Kızartma usulüyle pişirilir.

  1. Portakal Soslu Dil Balığı


Portakal, portakal suyu ve tarhun ile hazırlanan dil balığı, soslu balık sevenler için idealdir. Özellikle turunçgillerin aromasını alabileceğiniz bu balığı, limonla zenginleştirebilirsiniz.

  1. Mandalina Soslu Dil Balığı Carpaccio


Carpaccio, incecik kesilmiş etin sosla marine edilmesi ve çiğ bir şekilde sunulmasıyla hazırlanır. Sos yapımında, mandalina, mayonez ve limon suyu kullanılır.

  1. Sebzeli Dil Balığı Buğulama


Brüksel lahanası, brokoli ve kabak ile hazırlanan dil balığı buğulama, sebzelerin eşliğinde sunulur. Hem hafif, hem doyurucu, hem de lezzetlidir. 

  1. Şişte Dil Balığı


Dil balığı, karides ve domatesin şişe dizilmesiyle hazırlanan bu yemek, ızgarada pişirilir. Tavaya göre daha az yağ içerir. Defne yaprağı ile birlikte sunulabilir.

  1. Tahin Soslu Dil Balığı


Tahin, yeşil soğan, antep fıstığı ve limon kabuğu ile hazırlanan soslu dil balığı, fırında 15 dakika pişirilir. Balıklar piştikten sonra tahinli sos dökülür ve sıcak sıcak servis edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Sarıkanat nasıl pişirilir?
  2. Mezgit nasıl pişirilir?
  3. Mercan balığı nasıl pişirilir?
  4. Alabalık nasıl pişirilir?
  5. Turna balığı nasıl pişirilir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo