Sarıkanat Nasıl Pişirilir?

Sarıkanat balığı nasıl temizlenir? Sarıkanat nasıl pişirilir ve pişirirken nelere dikkat edilmelidir? İşte, sarıkanat balığını pişirmek için kullanabileceğiniz 3 farklı yöntem:
Sarıkanat Nasıl Pişirilir?
17 Aralık 2021, 17:12

Sarıkanat, 18-25 cm büyüklüğe ulaşabilen lüfer yavrusudur. Lüfer ve çinekop ile aynı aileden olduğu için, sık sık karıştırılır. Ağırlığı ortalama 75-110 gram arasında değişir. 18 cm'den küçük olan sarıkanatın avlanması yasaktır. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz olmak üzere tüm denizlerde bulunmaktadır. 

Sarıkanat Nasıl Temizlenir?

Sarıkanat pişirilmeden önce mutlaka temizlenmesi gereken bir balıktır. Balığın temizlenmesine karın kısmından başlanır. Karın kısmı kesilir ve içindeki organlar çıkartılır. Pulsuz bir balık olduğu için iç organlarının ardından kılçıkları çıkartılmalıdır. Kılçıkları sert bir yapıya sahiptir. Balığı temizlemekle uğraşmak istemeyenler, temizletme işlemini balıkçıya yaptırabilir. Sarıkanat balığının lezzetli olması için, pişirmeden önce marine edilmesi önerilir.

Sarıkanat Nasıl Pişirilir?

Sarıkanat balığı, tavada, ızgarada ve fırında pişirmeye uygundur. Ancak daha önce söylediğimiz gibi, pişirmeden önce marine edilmesi önerilir. Marine için, zeytinyağı, limon suyu, pul biber, nane, dövülmüş sarımsak, tuz ve toz biber bir kabın içerisinde karıştırılır. Balıklar, marine sosuna batırıldıktan sonra 2 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. 

  1. Tavada Pişirme Yöntemi

Sarıkanat balığını tavada pişirecekseniz, balığın boyuna uygun bir tava seçmeye özen gösterin. Tavanın içerisine yağı alın ve kızdırın. Ardından balığın her tarafı tavaya denk gelecek şekilde kızgın yağın içerisine alın. Önlü arkalı pişirdikten sonra, kağıt havlu üzerinde bekleterek yağın süzülmesini sağlayın.

  1. Izgarada Pişirme Yöntemi

Izgaranın ısınması için 5 dakika bekleyin. Ardından balıkları ızgaranın üzerine güzel bir şekilde dizin. Çok kurutmamaya özen göstererek önlü arkalı bir şekilde pişirin.

  1. Fırında Pişirme Yöntemi

Sarıkanat balığını pişirmek için en çok kullanılan yöntem fırındır. Öncelikle fırını 180-200 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Bu esnada fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve balıkları tepsinin içerisine dizin. İsteğe göre balıkların yanına limon ve soğan dilimleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca balık kokusunu bastırmak için, balığın altına 1-2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında balıkları, ortalama 35-40 dakika kadar pişirin ve sıcak bir şekilde servis edin.


Şunlara da göz atın;

  1. Değişik balık tarifleri
  2. Fırında balık tarifleri
  3. Palamut nasıl pişirilir?
  4. Sardalya nasıl pişirilir?
  5. Barbun balığı nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo