Turna Balığı Nasıl Pişirilir: Tavada ve Fırında Pişirme Yöntemi

Turna balığı nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? Turna balığı hangi denizlerde yaşar? Turna balığı ne zaman yenir? İşte, fırında ve tavada turna balığı pişirme teknikleri:
Turna Balığı Nasıl Pişirilir: Tavada ve Fırında Pişirme Yöntemi
24 Nisan 2024, 22:14

Turna balığı, esocidae familyasına ait etçil bir balık türüdür. Yan tarafları düz olan bir vücutları ve içeri dönük köpek dişleri vardır. Vücutları uzundur ve ağızları ördek gagasını andırır. Genç yaştakiler yeşil, olgun yaştakiler ise sarımsı kahverengindedir. Turna balıkları, karlar eridikten sonra üremeye başlar. Turna balıkları çok aç gözlü avcılardır. Yavru turnaların %90'ı kardeşleri tarafından yenir. Bütün balık türlerini, yengeçleri, kurbağaları, fareleri ve yavru ördekleri avlarlar. Turna balıkları, Kuzey Amerika, Avrupa ve kısmen Asya'da yaşarlar. Ülkemizde en çok kuzey ve batı kesimlerde görülür. Turna balığı, temiz sularda yaşar. Turna, çok lezzetli bir balık olsa da, Y şeklinde küçük kılçıkları vardır. 

Turna Balığı Nasıl Temizlenir?

Daha öncede söylediğimiz gibi turna balığı, küçük kılçıklara sahiptir. Bu yüzden temizlerken çok dikkat etmek gerekir.

  1. Öncelikle balığın kuyruğunu kesin ve yüzgecini içten dışa doğru keserek çıkartın.
  2. Daha sonra karnındaki iç organları çıkardın.
  3. Balığın derisini soyun. Bu aşamada balığın parçalanmamasına dikkat edin.
  4. Bu işlemler bittikten sonra, balığın kafasını bıçak yardımıyla çıkartın.
  5. Uğraşmak istemiyorsanız, balıkçıdan alırken temizlemesini rica edebilirsiniz.



Turna Balığı Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Temizlenmiş balığın pullarını bıçak yardımıyla soyun.
  2. Balığı ince şeritler halinde doğrayın. 
  3. Daha sonra hafifçe tuzlayın ve mısır ununa bulayın.
  4. Bu esnada tavaya ay çiçek yağı ekleyin ve kızdırın.
  5. Balıkları yağın içerisine alarak önlü arkalı kızartın.



Turna Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Turna balığı yağsız bir balıktır. Bu yüzden bol yağ eklenerek pişirilmesi gerekir.
  2. Balıkları güzelce temizleyip yıkadıktan sonra uygun boyutlar halinde doğrayın.
  3. Fırın tepsisine önce halka şeklinde doğranan patates ve soğanları ekleyin.
  4. Daha sonra balıkları üzerine yerleştirin. Balıkların üzerine limon dilimleri yerleştirin.
  5. Balığın üzerini fırça ile yağlayın ve sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirin.
  6. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. 
  7. Pişen balığı 5 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
  8. Acı soslu turna balığı tarifimize de göz atabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Alabalık nasıl pişirilir?
  2. Mercan balığı nasıl pişirilir?
  3. Levrek pişirme yöntemleri
  4. İstavrit nasıl pişirilir?
  5. Barbun balığı nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo