ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ PRATİK YEMEKLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ PATLICAN TURŞUSU

Patlıcan turşusu

Kaç
Kişilik

0 kişilik

Hazırlama
Süresi

-

Pişirme
Süresi

-

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Patlıcan turşusu tarifi için malzemeler

  • 2 kg küçük turşuluk patlıcan
  • 1 küçük boy beyaz lahana
  • 1 havuç
  • 3 salçalık kırmızıbiber
  • 1 demet maydanoz
  • Kaya tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 3~4 defne yaprağı

Patlıcan turşusu Nasıl Yapılır

Adım Adım Patlıcan Turşusu Yapımı:

Hindistan'dan Afrika'ya doğru yayılan patlıcan; patlıcan oturtma ve patlıcan kebap gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Ülkemizde Antalya ve Hatay'da tarımı yapılan patlıcan, genellikle tropik bölgelerde yetiştirilir. Lif oranı yüksek olan bu besin, kalp ve mide sağlığını olumlu yönde etkiler. Sulu ve zeytinyağlı yemeklerde sık sık yer verildiği gibi, turşu yapımında da kullanılabilir. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı patlıcan turşusu tarifine başlayabiliriz:

  • Öncelikle yıkayıp süzdüğünüz patlıcanların sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün.
  • Geniş bir tencereye su ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Haşlanan patlıcanları bir kabın içine üst üste dizin. Üzerine bir ağırlık koyarak acı suyunu bırakması için 3-4 saat bekletin.
  • Kıyılmış lahana, biber, maydanoz, sarımsak ile küçük küpler şeklinde doğradığınız havuçları karıştırın.
  • Acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına hazırladığınız karışımı doldurup, maydanoz sapları ile sarın ve kavanoza yerleştirin.
  • Turşunun suyu için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın. Bu suya her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyerek turşunun üzerini örtecek şekilde dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 1 ay bekletin.
  • Patlıcan turşusunu, yanına çok yakışan kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Patlıcan Turşusunun Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kullanacağınız patlıcanları seçerken sap kısımlarının yeşil olmasına özen gösterin. 
  • Tarife başlamadan önce patlıcanları tuzlu suda bekletin. Bu sayede koyu rengini ve acılığını giderebilirsiniz.
  • Saklama kabının cam olması, turşuyu daha uzun süre saklamanızı sağlayacaktır.
  • Turşunun kullanım ömrünü uzatmak için, kavanozun içine birkaç damla limon suyu veya limon tuzu ekleyebilirsiniz.
  • Cam kavanozları kullanmadan 30 dakika önce sıcak su ile sterilize edin ve kurutun.
  • Turşuların hazır olması yaklaşık 30 gün sürecektir. Bu sürede kavanoz kapaklarını çok sık açmayın.
  • Hazır olan turşuları maşa veya süzgeç yardımıyla servis edin, kavanozun içine el sürmeyin.

1 Porsiyon Patlıcan Turşusu Kaç Kaloridir?

  • Evdeki malzemelerle hazırlanan patlıcan turşusu, yaklaşık 20 kaloridir. Fosfor ve vitamin bakımından zengin olan bu sebze, düşük kalorili bir besindir. Bu yüzden diyet listelerinde de yer verilir.

    Ana yemeklerin yanında tüketilen turşular sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, evde kolayca hazırlayabileceğiniz kıl biber turşusuna da göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

Misafir12.10.2016 17:36:14

Emeğinize sağlık hepsi güzel tarifler

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.