Melki Yemeği

İsmini tarifte kullanılan melki mantarından alan melki yemeği, hem kavurma, hem de kızartma şeklinde sunulabilir. Çanakkale yöresi ile özdeşleşen bu yemek, kısa sürede hazırlanan ana yemeklerden biridir. Protein bakımından zengindir. Balıkesir'de melki mantarına 'çam mantarı' Ege Bölgesinde ise 'çıntar mantarı' ismiyle bilinir. Peki, Çanakkale mutfağından melki yemeği nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, yöresel lezzetler arasında yer alan melki yemeği tarifine geçebiliriz.
Yemeklerde mantar kullanmayı sevenler için; İstiridye mantarlı tapas ve mantar kızartması tarifini buraya bırakıyoruz.
Kaç
Kişilik
6 kişilik
Hazırlama
Süresi
5 dakika
Pişirme
Süresi
20 dakika

Melki Yemeği Tarifi İçin malzemeler
- Yarım kilo melki mantarı
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı su
- 2 adet yeşil biber (isteğe göre)
- 1 adet domates
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Melki Yemeği Nasıl Yapılır?
- İlk olarak mantarları yıkayın ve suyunu süzün. Ardından küçük küçük doğrayın.
- Domatesi küp küp, biberleri halka şeklinde doğrayın. Soğan ve sarımsağı ise yemeklik doğrayın.
- Tavaya yağ ekleyerek soğanları birkaç dakika kavurun. Sırasıyla biber ve sarımsağı ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Üzerine domatesi ekleyerek karıştırın. Daha sonra bir çay bardağı su, mantar, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyerek karıştırın.
- Tavanın kapağını kapatarak pişmesi için bırakın. Kısık ateşte mantarlar yumuşaya kadar pişirin.
- Melki yemeğini, ana yemek olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Melki Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Melki yemeğini kavurma yerine kızartmak istiyorsanız, bütün bir halde haşlayın.
- Daha sonra melki mantarını tuz ve una bulayarak kızgın yağda kızartın.
- Melkileri fırında pişirmek için; Mantarları yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Üzerine birkaç damla yağ gezdirerek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR