Dukan Diyeti Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?
Dukan diyeti nedir, nasıl yapılır? Dukan diyeti ne işe yarar, kaç kilo verdirir? İşte, Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak'tan dukan diyeti ve örnek diyet listesi:

Birçok insan hızlı bir şekilde kilo kaybı sağlamak ister. Hızlı kilo kaybı için de sıvı diyetler, açlık diyetleri gibi çeşitli arayışlara girerler. Dukan diyeti de yüksek protein, düşük karbonhidrat içeren ve hızlı ve kalıcı kilo kaybı vadeden bir diyet şeklidir.


Dukan Diyeti Nasıl Ortaya Çıktı?

Dukan diyeti, bir Fransız pratisyen hekim olan Dr. Pierre Dukan tarafından geliştirilmiştir. Dr. Dukan, diyeti kilo vermek için et hariç her türlü gıdayı yemekten vazgeçebileceğini söyleyen obez bir hastadan esinlenerek oluşturmuştur.



Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan diyeti 4 aşamadan oluşur, her aşamanın ne kadar süre uygulanacağı kilo kaybı hedefine göre belirlenir.


1. Atak Aşaması (1-7 gün): Gün içerisinde sınırsız yağsız protein kaynağı ve 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilir. Günde en az 1,5 lt su içilir. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ geçmeyecek şekilde sıvı yağ eklenebilir.

  1. Atak aşamasında tüketilebilecek besinler: Yağsız sığır eti, dana eti, yağsız domuz eti, derisiz kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta, süt-yoğurt-süzme peynir gibi yağsız süt ürünleri, karaciğer, böbrek, dil, tofu ve tempeh.
  2. Atak aşaması için örnek diyet listesi;
  3. Sabah: 2 adet haşlanmış yumurta, yağsız süt
  4. Öğle: Izgara tavuk, yağsız yoğurt + 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği
  5. Akşam: Izgara dana eti


2. Seyir Aşaması (1-12 ay): Bu aşamada bir gün sadece yağsız protein kaynağı ertesi gün yağsız proteine ek olarak nişastasız sebzeler tüketilir. Ayrıca her gün 2 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilir. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ geçmeyecek şekilde sıvı yağ eklenebilir.

  1. Seyir aşamasında yağsız proteine ek olarak tüketilebilecek nişastasız sebzeler: kabak, patlıcan, ıspanak-marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, soğan, enginar, kuşkonmaz, yeşil fasulye, mantar, domates, salatalık
  2. Sabah: 2 adet çırpılmış yağsız yumurta, 1 dilim süzme peynir, domates, salatalık
  3. Öğle: Izgara balık, fırın yağsız mantar, brokoli, karnabahar
  4. Akşam: Izgara dana eti, yağsız yoğurt + 2 yemek kaşığı yulaf kepeği, roka salatası



3. Güçlendirme Aşaması (1 ve 2. Aşamada kaybedilen her 450 g için 5 gün uygulanır): Haftanın bir günü yalnızca yağsız protein kaynağı, haftanın diğer günleri sınırsız yağsız protein kaynağı ve sebzeye ek olarak bazı karbonhidrat ve yağ kaynakları tüketilir. Ayrıca her gün 2,5 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilir.

  1. Güçlendirme aşamasında eklenebilecek diğer besinler: Günlük 1 porsiyon meyve (meyve suyu, muz ve üzüm hariç), günde 2 dilim tam tahıllı ekmek, haftada 2 porsiyon makarna, mısır, patates, pirinç, kurubaklagiller gibi nişastalı besinler, haftada 2 defa kutlama yemeği (1 ana yemek, 1 meze, 1 tatlı ve 1 kadeh şarap)
  2. Sabah: 2 adet yumurta ile mantarlı ve ıspanaklı omlet (yağsız), 1 dilim süzme peynir, 1 dilim tam tahıllı ekmek
  3. Öğle: Izgara balık, fırın yağsız kabak, patlıcan, 1 dilim tam tahıllı ekmek
  4. İkindi: 1 su bardağı yağsız süt, 1 porsiyon meyve
  5. Akşam: Izgara tavuk eti, yağsız yoğurt + 2 yemek kaşığı yulaf kepeği, roka salatası


4. Stabilizasyon Aşaması (belirsiz): Güçlendirme aşaması kuralları uygulanır ve kilo sabit kaldıkça kurallar gevşetilir. Ayrıca her gün 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilir.

  1. Hiçbir besin yasaklı değildir, 3. Aşamadaki kurallar uygulanır. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Örnek menü olarak 3. aşamadaki menü uygulanabilir.

Dukan Diyetiyle Kilo Verilir Mi?

Birçok çalışma, yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo kaybı üzerinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Dukan diyeti, bu diyetlerden farklı olarak daha düşük yağ içerse de yüksek protein ve düşük karbonhidrat alımına bağlı olarak kilo vermeyi hızlandırabilir. Dukan diyetinin 1. aşamasında 1,5-3 kg; sonraki aşamalarda ise haftalık ortalama 2 kg verilebilir.

Dukan Diyeti Güvenilir Mi?

Dukan diyetinin güvenliğini kanıtlayan yeterince çalışma bulunmamaktadır. Dukan diyeti, yüksek protein alımına bağlı olarak böbrek taşları gelişme riskini artırabilir. Bu diyette her gün yulaf kepeği tüketilse de diyetin özellikle ilk aşamaları diyet lifi açısından oldukça düşüktür buna bağlı olarak bağırsak sağlığı bozulabilir ve kabızlık gelişebilir. Ayrıca Dukan diyeti birçok yağ veya karbonhidrat içeriğinden dolayı birçok sağlıklı gıdayı yasaklar, uygulaması zor ve sürdürülebilir olmayan bir diyet şeklidir.


Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk


Şunlara da göz atın;

  1. Kolesterol diyeti nasıl yapılır?
  2. İsveç diyeti ne işe yarar?
  3. Su diyeti nasıl yapılır?
  4. Sıvı diyeti ne işe yarar?
  5. Kayısı diyeti nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı