ANASAYFA YAZARLAR İBRAHİM ARSLANOĞLU CEVİZLİ EV BAKLAVASI

Cevizli Ev Baklavası

Cevizli ev baklavası

Baklava, her lahza tüketilebilir bir tatlı. Bayram, düğün, cenaze, kutlama gibi tüm özel anları taçlandırır. Kaymaklı, fıstıklı, fındıklı, cevizli ve yeni dönemde çok fazla çeşidi olan baklavada benim favorim cevizli ev baklavası. Peki cevizli ev baklavasını nasıl daha iyi yapabiliriz? Baklava ustalarının kullandığı teknikleri evde uygulayabilir miyiz? Bu sorular üzerine detaylı bir reçete hazırladım. Sizde evde ustaların baklavasına yakın bir baklava hazırlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki reçeteyi adım adım uygulamanız yeterli olacaktır. 

Baklava 3 katmandan oluşur. İlk katman şerbeti çekmiş yumuşak ve tam kızarmış olan taban kısmı. İkinci katman, ortada bulunan cevizli kısım, şerbet ve cevizin lezzetinin bir arada olduğu kısım. Üçüncü katman ise ustaların üst yüzlük dediği, yani üstte bulunan son 10 yaprak yufka. Bu üst katmanın çıtır ve yufkaların kabarmış olması gerekiyor.  

Baklavada kullanılan yağ çok önemli. Tereyağı kullanıldığında içerisindeki su tam çıtır olmasını engelliyor. Tereyağının içerisindeki süt, yanma derecesini düşürdüğünden hem iyi kızarmıyor hem de ve süt proteinleri yanıp baklavanın üzerine yapışıyor. Bu sebeple baklavada sade yağ kullanılır. Evdeki tereyağından da sade yağ yapmak mümkün. Detaylar tarifte var.  

Genelde ev baklavası yapılırken üst üste 5-10 beze aynı anda açılır ve yufkalar birbirlerinden ayrılmadan tepsiye yerleştirilir. Bu tarifte bezeleri bol nişasta ile açıp sonrasında tüm yufkaları tek tek ayıracağız. Böylelikle tüm katmanlar ve yufkalar daha iyi kabaracak. 

Farklı versiyonları olan soğuk baklava ve antep fıstıklı kuru baklava tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

50 dakika

Pişirme
Süresi

45 dakika

Cevizli Ev Baklavası Tarifi İçin malzemeler

Hamur için;

  • 600 gr Un
  • 200 gr Su
  • 1 adet Yumurta
  • 50 ml Ayçiçek Yağı

Şerbet için;

  • 700 gr Su
  • 700 gr Toz Şeker
  • 1 adet Limon
  • 400 gr Tereyağı
  • 500 gr İç Ceviz
  • 700 gr Nişasta  

Cevizli Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

  • Hamur için olan malzemeleri yoğurun ve hamuru oluşturun. Sert bir hamur olması gerekiyor. Tüm hamuru 30 bezeye ayırın ve yuvarlayın. 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
  • Şerbet için tencereye su ve şekeri ekleyin, karıştırın. Limonun kabuklarını soyacak ile ince şekilde soyun, şerbete ekleyin.
  • Limonun yarısının suyunu sıkın ve şerbete ekleyin. Orta ateşte şerbeti kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika orta ateşte pişirin. Şerbeti ateşten alın ve soğumaya bırakın. 
  • Cevizi 150 C derece fırında (fan açık) 10 dakika kavurun. Sonrasında cevizleri soğutun. Soğuyan cevizleri bir robot ile çok ince olmayacak şekilde öğütün. 
  • Tereyağını orta ateşte tencerede eritin. 20 dakika düşük ateşte kaynatın. Bu şekilde yağı sadeleştirmiş, süt proteininden ve içerisindeki sudan arındırmış olacaksınız.
  • Bir tülbent ile sıcak yağı başka kaba süzün. Kullanmak üzere kenarda bekletin. 
  • Tepsinin dibini hafif bir yağ ile yağlayın. Bu şekilde baklava daha iyi kızaracaktır. 
  • Baklavanın en alt katı için, bezelerin 10 tanesini nişasta ile orta boyutta açın, hafif inceltin. Sonrasında aralarına bol nişasta koyarak üst üste dizin.
  • Merdane ile hepsini aynı anda tepsiden biraz büyük olacak şekilde açın. Açtığınız her yufkayı tek tek ayırarak, üzerindeki fazla nişastayı atarak tepsiye yerleştirin. Fazla gelen kenarları keserek tepsiden atın.
  • Baklavanın orta katı için, bezelerin 10 tanesini nişasta ile orta boyutta açın, hafif inceltin. Sonrasında aralarına bol nişasta koyarak üst üste dizin.
  • Merdane ile hepsini aynı anda tepsiden biraz büyük olacak şekilde açın. Açtığınız her yufkayı tek tek ayırarak, üzerindeki fazla nişastayı atarak tepsiye yerleştirin.
  • Tepsiye yerleştirirken her iki yufkada bir ceviz serpin. Yani elinizdeki cevizin tamamını 5 kat olacak şekilde kullanın. 
  • Baklavanın üst kısmı için, bezelerin 10 tanesini nişasta ile orta boyutta açın, hafif inceltin. Sonrasında aralarına bol nişasta koyarak üst üste dizin.
  • Merdane ile hepsini aynı anda tepsiden biraz büyük olacak şekilde açın. Açtığınız her yufkayı tek tek ayırarak, üzerindeki fazla nişastayı atarak tepsiye yerleştirin.
  • Burada her yufkayı tepsiye yerleştirirken aralarına tereyağını hafif bir fırça ile serpin. Bu yağ daha iyi kabarmasını sağlayacaktır. Tepsinin dışına taşan yufkaları kesin. Yufkaların çevre kısımlarını bıçağın tersi ile içeri aşağı doğru itin. 
  • Fırını 170 C dereceye ısıtın. Fansız sadece alt üst olacak şekilde açın. 
  • Baklavayı dilediğiniz gibi dilimleyin. Üzerine kalan yağın tamamını eşit şekilde dökün.
  • Fırında en altın bir üstü rafa tepsiyi yerleştirin. 50 dakika 170 C derecede pişirin. Sonrasında fırını 200 C dereceye yükseltin, 10 dakika daha pişirin.
  • Derecelerin ve sürelerin fırına göre değişiklik göstereceğinden, izleyerek dikkatli ilerlemeniz gerekir. 
  • Baklava piştiğinde üzerine oda sıcaklığında beklettiğiniz şerbeti dökün.
  • Servis için 1 gece beklemeniz daha iyi olacaktır fakat 3-4 saat sonra da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cevizli Ev Baklavası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sert bir hamur olması gerekiyor. Gramajlara uymalısınız. 
  • Limon kabuklarını ince soyun, acı olmaması için beyaz kısmını almamaya çalışın. 
  • Cevizleri robotta uzun süre çekmeyin, püre olmamalı.
  • Tereyağını sadeleştirirken izleyin, yanmaması gerekir. 
  • Yufkaları açarken tepsiden büyük açın.
  • Yufkanın uç kısımları kalın olursa kesin ve kullanmayın. 
  • Kullandığınız nişastayı eleyerek tekrar tekrar kullanın. 
  • Cevizleri eşit şekilde 5 kata yayın. 
  • Baklavayı dilimlerken her dilimi tam kestiğinizden emin olun. 
  • Yağın her tarafa eşit dağılmasına özen gösterin. 
  • Şerbeti baklavanın üzerine gezdirerek dökün. 

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!