ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER SERİNLETEN TATLAR

SERİNLETEN TATLAR

Serinleten tatlar
Serinleten tatlar

Zeynep Ağaoğulları
Şef, yemek stilisti
@zeynepagaogullari
[email protected]

Dondurulmuş tatlılar sıcak havalarda içimizi ferahlatıyor. Hele de bu lezzetler işlenmiş şekerden uzak ve sağlıklılarsa, suçluluk hissetmeden haz almamız kolaylaşıyor. Bu nedenle ayın en güzel meyvelerinden soğuk tarifler hazırlamaya karar verdim.

Hikayesi olan tariflere bayılıyorum. Hazırladığım vanilyalı dondurma için peşmelbadan esinlendim. Tarifin yaratıcısı, modern Fransız mutfak akımının öncülerinden Auguste Escoffier (1846-1935), 1880’li yıllarda Londra Ritz Oteli’nin kurucusu César Ritz ile birlikte çalışmaya başladı. 1890’larda Londra’nın en saygı duyulan şeflerinden biri haline gelen Escoffier, aynı zamanda tam bir opera tutkunuydu. Savoy’daki konaklamaları süresinde, opera sanatçısı Dame Nellie Melba (1861-1931) ile arkadaş oldu. “Drama Queen” olarak ün salan Avustralyalı operacı, 1893 yılında bir akşam, Escoffier’ye dondurmayı çok sevdiğinden ama ses tellerinin zarar görmesinden korktuğundan dolayı yiyemediğinden bahsetti. Bu meydan okuma karşısında mutfağa koşan şef, çeşitli meyveler ve soslarla deneme yaparak dondurmanın soğukluğunu kıracak tarifler denedi. Sonunda favori kombinasyonunu seçti; şeftali, vanilyalı dondurma ve frambuaz sosu. Yoğun vanilyalı bir şerbetin içinde az süre pişirilen şeftalileri frambuaz sosuyla kapladıktan sonra, vanilyalı dondurmayla servis etti. Fransızca şeftali anlamına gelen “la pêche” ile sanatçının adının birleştirilmesiyle, tatlıya “pêche Melba” adını verdi.

Escoffier, besteci Richard Wagner’in, hikayesi Ortaçağ Almanya’sında mitik olan “kuğulu şövalye”ye dayanan “Lohengrin” adlı eserine atıfta bulunarak, tatlıyı buzdan bir kuğu heykelinde sundu. Melba bu tatlıyı o kadar çok sevdi ki, gittiği farklı ülkelerde, değişik otellerde daima istekleri arasında bulundu. Ben de bu muhteşem üçlüden sağlıklı bir tatlı yapmaya karar verdim ve İngiliz kreması bazlı vanilyalı dondurmayı işlenmiş şeker yerine antioksidan bakımından zengin, kalp dostu besinlerin başında gelen, C ve B vitamini, magnezyum, kalsiyum ve demir zengini hurma ile hazırladım. A, C vitamini ve potasyum deposu, bol lifli çiğ şeftali ve ılık frambuaz sos ile servis ettim.

Veganları da unutmadım
C vitamininden zengin olduğu için demir emilimini de hızlandıran yiyeceklerden biri olan anjelik erik ile cilt ve göz sağlığına dost kayısılıyla yoğurt yemeyenlere bile yoğurdu sevdirecek iki tarif hazırladım. Veganları da unutmadım. C, E, K vitaminleri yanı sıra demir, bakır, fosfor ve kalsiyum bakımından zengin, enerji deposu kajunun kremamsı yapısıyla harika bir uyuma sahip vişne ve kakaoyu birleştirerek ağızda eriyen dondurulmuş bir pasta yaptım. Dondurulmuş muz ile dakikalar içinde hazırlanabilen sağlıklı dondurmayı da kavun ekleyerek hazırladım. Fesleğen ekleyerek muz ve kavunun çok şekerli tatlarına biraz ferahlık ekledim. Mevsimin en miniği üzümle ise çok pratik bir tarif hazırladım. Sadece dondurularak hazırlanan üzümleri daha önce denemediyseniz, kesinlikle bu tahmin edilemez pratik atıştırmalığa bir şans vermenizde fayda var.

Anjelik erikli dondurulmuş yoğurt tarifi için tıklayın
Vişneli kakaolu dondurulmuş pasta tarifi için tıklayın
Hurmalı vanilyalı dondurma, ılık frambuaz sosu ve şeftali ile tarifi için tıklayın
Dondurulmuş üzümler tarifi için tıklayın
Kavunlu muzlu dondurma tarifi için tıklayın
Kayısılı Hindistan cevizli dondurulmuş yoğurt tarifi için tıklayın


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.