ANASAYFA TARİFLER TATLI HAMUR İŞİ TARİFLERİ UN HELVASI

Un Helvası

Un helvası

Osmanlı mutfağından miras kalan un helvası, hemen hemen her yörede aynı şekilde pişirilir. Düğün, cenaze gibi törenlerde ikram edilmesiyle bilinir. Un, su ve süt ile hazırlanan bu tatlı, yumuşak ve hafiftir. Özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilen un helvası, meyve ve soslarla birlikte servis edilebilir. Peki, tam ölçülü un helvası nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı un helvası tarifine başlayabiliriz.

Misafir ağırlarken sunabileceğiniz tatlı tarifleri mi arıyorsunuz? Lezzeti ile midenizi bayram ettirecek umaç helvası tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Un Helvası Tarifi İçin malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • İri kırılmış ceviz içi

Un Helvası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle su, süt ve toz şekeri derin bir tencereye alın ve karıştırın. Tereyağını başka bir tencereye alıp eritin.
  • Eriyen tereyağının içerisine unu ekleyip rengi pembeleşene kadar kavurun. Bu esnada ufalanmış cevizleri ekleyerek un ile birlikte kavurmaya devam edin.
  • Unun üzerine sütlü karışımı azar azar ekleyip karıştırın. Çok kısık ateşte arada bir karıştırarak pişirin. 20 dakika demlendirin. Üzerine kalan cevizleri ilave edin.
  • Dilerseniz, un helvasını kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Un Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Helva yapımında en önemli nokta, unu sürekli olarak karıştırmaktır.
  • Karıştırma işlemini daha rahat yapabilmek için tahta kaşık kullanın.
  • Kavurduğunuz unun rengi pembeleşmeye başlayınca diğer malzemeleri ekleyin. Un koyulaştıkça acılaşmaya başlayacaktır.
  • Helva tariflerinde dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise margarin yerine tereyağı kullanmaktır. Böylece helvanın kokusu ve lezzeti daha iyi olacaktır.
  • Helvanın kıvamını yumuşatmak için içerisine koyacağınız suyu azaltıp süt miktarını çoğaltabilirsiniz.
  • Helvanın yoğunluğunu arttırmak için, pişirme esnasında kaymak ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Un Helvası Kaç Kaloridir?

Un helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 100 kaloridir. Düşük kalorili bir tatlı olduğu için, diyet listelerine yarım porsiyon olarak ekleyebilirsiniz. Alternatif bir tatlı arıyorsanız, irmik helvası veya sütlü irmik tatlısı tarifini de deneyebilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!