ANASAYFA TARİFLER FARKLI TATLI TARİFLERİ TOPAK HELVASI

Topak Helvası

Topak Helvası

Topak helvası, Adıyaman'a özgü oldukça pratik, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Pekmez ve susamın birleşimi ile damaklarda iz bırakır. Oldukça uzun ömürlü bir helva olan topak helvası, kolay kolay bozulmaz. Bu yüzden yöre halkı tarafından fazla fazla yapılır ve kapalı kaplarda saklanır. Malzemeleriniz ve siz hazırsanız topak helvası tarifinin detayları aşağıda. 

Alternatif helva lezzetleri arıyorsanız leblebi helvasımeyveli irmik helvası ve umaç helvası tariflerine göz atabilirsiniz. 

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

10 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Topak Helvası Tarifi İçin malzemeler

  • 200 gr un 
  • ½ çay bardağı beyaz susam 
  • ½ çay bardağı kahverengi susam 
  • 1 su bardağı ceviz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 su bardağı pekmez 

Topak Helvası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sıvıyağ tavada eritilir. Üzerine un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. 
  • Unun rengi değişmeye başladığında susamlar eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  • Ceviz robotta çektirilir. Susamlar kavrulduğunda üzerine ceviz parçaları ilave edilir.
  • Ocağın altı kapatılarak pekmez eklenir. Karışım el yardımı ile yoğrulur ve yuvarlak misket şekli verilir. Afiyet olsun. 

Topak Helvası Tarifinin Püf Noktası Nedir?

  • Pekmezi mutlaka ocaktan tavayı aldıktan birkaç dakika sonra ekleyin. Pekmez yanabilir.
  • Dilerseniz, helvanın dışını badem veya fındık parçalarına batırabilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!