ANASAYFA TARİFLER TAHİNLİ VE PEKMEZLİ TARİFLER PEKMEZ HELVASI

Pekmez Helvası

Osmanlı'da doğumların, ölümlerin ve bayramların habercisi olan helva, birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Orta Doğu ülkelerinde sık sık tüketilen bu tatlı, genellikle sade bir şekilde sunulur. Obezite, stres ve diyabet gibi sorunları gidermesiyle bilinen pekmez ise, tatlılarda kullanılan malzemelerden biridir. Romatizma ağrılarını hafifletmesinin yanı sıra kan yapıcı özelliği de mevcuttur. Malzemeleriniz hazırsa, anne usulü pekmez helvası tarifine başlayabiliriz.

Besin değeri bakımından zengin olan tahinli ve pekmezli tarifler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, çayın yanına çok yakışan tahinli kurabiye tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Pekmez Helvası Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 125 gr tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı üzüm pekmezi
  • 2/3 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Üzeri için

  • Fındık

Pekmez Helvası Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını kalın tabanlı bir tencerede eritin. Zeytinyağı ve unu ekleyip rengi değişinceye kadar kavurun.
  • Ceviz ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Su, pekmez, vanilya ve şekeri bir kasede karıştırıp kavurduğunuz una ekleyin ve hızlıca karıştırın.
  • 5 dakika pişirin ve ocaktan alarak ılınmaya bırakın. Karışımdan parçalar alıp tezgahta düzleştirin ve çiçek şekilli kurabiye kalıbı ile keserek servis tabağına dizin. Ortalarına fındık batırın.

Pekmez Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Helvanın dibinin tutmaması için, tahta kaşık ile zıt yönlere doğru sürekli karıştırın.
  • Helva yapımında margarin kullanmak sık sık yapılan yanlışlar arasındadır. Helvanın kendi kokusuyla harmanlanması için tereyağı kullanılması gerekir.
  • Kıvamı yumuşak olursa, azar azar un ilave edebilirsiniz.
  • Pekmezli karışımın malzemeler birbiriyle özdeşleşene kadar karıştırın.

1 Porsiyon Pekmez Helvası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan pekmez helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 290 kaloridir. Yapımında şeker kullanılmasa da pekmez ile tat verildiği için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Dilerseniz, hemen hemen aynı kalori değeriyle sunulan irmik helvası tarifini de deneyebilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!