ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ TATLI TARİFLERİ ŞERBETLİ TATLILAR HELVA-İ HAKANİ

Helva-i hakani

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

-

Pişirme
Süresi

-

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Helva-i hakani tarifi için malzemeler

  • 75 gr un
  • 50 gr buğday nişastası
  • 60 gr pirinç unu
  • 300 ml süt
  • 125 gr tereyağı
  • 300 ml bal
  • 125 gr badem
  • 150 gr kaymak

Helva-i hakani Nasıl Yapılır

Adım Adım Helva-i Hakani Yapımı:

Hakan helvası anlamına gelen ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan helva-i hakani, ilk kez Edirne'de yapılmıştır. Tepsi içerisinde sunulan bu tatlı, Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği tatlılar arasındadır ve helva sohbetleri adı verilen toplantılara ön ayak olmasıyla bilinir. Genellikle Ramazan aylarında sık sık tüketilir. Ana malzemesi bal, süt ve pirinç unudur. Malzemeleriniz hazırsa, mutfaklarda Osmanlı sarayının esintilerini hissettiren helva-i hakan tarifine başlayabiliriz.

  • Kabuklarını soyduktan sonra birkaç bademi süsleme için ayırıp kalanı havanda dövün. Nişasta ve unları bir kapta karıştırın.
  • Ayrı bir yerde sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve sıcak tutun. Tereyağını tencerede eritip ocağı kapatın. Yağ biraz soğuyunca unu ilave edin.
  • Ocağı tekrar açın ve unu tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Bademleri ilave edip kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun.
  • Ocağı iyice kısıp sıcak süt ve bal karışımını ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu örtün ve kapağını kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Kaymağı küçük parçalara bölün ve helva ılıkken üzerine ilave edin. Karıştırıp tercihe göre gül suyu veya tarçınla süsleyin.
  • Dilerseniz helva-i hakani tatlısını, kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 

Helva-i Hakani Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Helvanın tencereye yapışmaması için tahta kaşık ile sürekli karıştırılması gerekir.
  • Helva yapımında mutlaka tereyağı kullanılmalıdır.
  • Helvanın kıvamı yumuşak olursa, içerisine azar azar pirinç unu ve nişasta ekleyebilirsiniz.
  • İrmiğin canlı kalması için, içerisine birkaç damla zeytinyağı damlatabilirsiniz.
  • Dilerseniz, helvanın içerisine ufalanmış ceviz ve fındık ilave edebilirsiniz.

1 Porsiyon Helva-i Hakani Kaç Kaloridir?

Helva-i hakani tatlısının bir porsiyonu, yaklaşık 270 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Dilerseniz, daha az malzemeyle hazırlanan irmik helvasını da deneyebilirsiniz.

Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olan ve günümüze kadar ulaşan şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, özellikle bayramlarda ikram edilen lokma tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.