Helva-İ Hakani

Helva-İ Hakani
24 Mayıs 2023

Hakan helvası anlamına gelen ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan helva-i hakani, ilk kez Edirne'de yapılmıştır. Tepsi içerisinde sunulan bu tatlı, Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği tatlılar arasındadır ve helva sohbetleri adı verilen toplantılara ön ayak olmasıyla bilinir. Genellikle Ramazan aylarında sık sık tüketilir. Ana malzemesi bal, süt ve pirinç unudur. Türk helva geleneğinde üç temel malzeme vardır; Un, nişasta ve irmik. Günümüzde helva yapımında şeker kullanılsa da, eski zamanlarda tatlandırmak için bal ve pekmez kullanılırdı. Balın kalitesi, helvanın lezzetini etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Ayrıca eski zamanlarda hazırlanan helvaların en önemli püf noktası helvanın ağır ateşte pişirilmesinden geçer. Helva-i hakani'yi diğer helvalardan ayıran en önemli özellik ise dönemin hakanlarına, yani padişahlara, ikram edilmesidir. Malzemeleriniz hazırsa, mutfaklarda Osmanlı sarayının esintilerini hissettiren helva-i hakan tarifine başlayabiliriz.

Gerçek irmik helvası, sütlü irmik helvası ve şerbetli irmik tatlısı çeşitlerine de göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Helva-İ Hakani için

Malzemeler

  • 75 gr un
  • 50 gr buğday nişastası
  • 60 gr pirinç unu
  • 300 ml süt
  • 125 gr tereyağı
  • 300 ml bal
  • 125 gr badem
  • 150 gr kaymak
Helva-İ Hakani

Nasıl Yapılır

  1. Kabuklarını soyduktan sonra birkaç bademi süsleme için ayırıp kalanı havanda dövün. Nişasta ve unları bir kapta karıştırın.
  2. Ayrı bir yerde sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve sıcak tutun. Tereyağını tencerede eritip ocağı kapatın. Yağ biraz soğuyunca unu ilave edin.
  3. Ocağı tekrar açın ve unu tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Bademleri ilave edip kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun.
  4. Ocağı iyice kısıp sıcak süt ve bal karışımını ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu örtün ve kapağını kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
  5. Kaymağı küçük parçalara bölün ve helva ılıkken üzerine ilave edin. Karıştırıp tercihe göre gül suyu veya tarçınla süsleyin.
  6. Dilerseniz helva-i hakani tatlısını, vanilyalı dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 

Helva-i Hakani Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Helvanın tencereye yapışmaması için tahta kaşık ile sürekli karıştırılması gerekir.
  2. Helva yapımında mutlaka tereyağı kullanılmalıdır.
  3. Helvanın kıvamı yumuşak olursa, içerisine azar azar pirinç unu ve nişasta ekleyebilirsiniz.
  4. İrmiğin canlı kalması için, içerisine birkaç damla zeytinyağı damlatabilirsiniz.
  5. Dilerseniz, helvanın içerisine ufalanmış ceviz ve fındık ilave edebilirsiniz.

1 Porsiyon Helva-i Hakani Kaç Kaloridir?

  1. Helva-i hakani tatlısının bir porsiyonu, yaklaşık 270 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Dilerseniz, daha az malzemeyle hazırlanan irmik helvasını da deneyebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo