ANASAYFA TARİFLER KIRMIZI ET YEMEKLERİ DUXELLE PİRZOLA

Duxelle Pirzola

Duxelle Pirzola

Fransız mutfağına özgü bir sos olan duxelles, genellikle dana etiyle birlikte kullanılır. Bu sosun ana malzemeleri çok ince bir şekilde kıyılmış mantar ve soğandır. Ot olarak ise mercanköşk veya kekik eklenir. İsteğe göre hindistan cevizi tozu ve karabiberle tatlandırılabilir. Duxelles sosu, yoğun mantar aroması içermektedir. Peki, duxelle pirzola nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, duxelles pirzola tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak marinatlı dana pirzola, kuzu pirzola ve levrek pirzola tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Duxelle Pirzola Tarifi İçin malzemeler

Marine işlemi için:

  • 2 adet dana pirzola
  • 3-4 dal kekik
  • 2 diş sarımsak
  • Tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

Duxelles sosu için:

  • 1 kase kurutulmuş domates
  • 200 gr mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • 50 ml. sirke
  • 3-4 dal kekik
  • 400 ml. et suyu
  • 5 ml. Worchestershire sosu (Marketlerde hazır olarak bulabilirsiniz.)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 dal biberiye (isteğe göre)

Duxelle Pirzola Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kasenin içerisine kekik, sirke, zeytinyağı, tereyağı ve ezilmiş sarımsağı ekleyerek karıştırın.
  • Hazırladığınız bu karışıma dana pirzolaları ekleyin ve marine edin.
  • Marine işlemi için karışımın üzerini folyo ile kapatın ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Duxelles sos için; kurutulmuş domatesleri sıcak suda bekletin. Yumuşadıklarında küp küp doğrayın.
  • Mantarları da küçük parçalara ayırın. Ardından doğranmış sarımsak ve soğanı zeytinyağında soteleyin.
  • Mantarları da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • 5 dakikanın ardından et suyu, tuz, karabiber ve worchestershire sosunu ekleyip koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
  • Oda sıcaklığına gelen etleri çift taraflı olarak yüksek ateşte mühürleyin.
  • Pişen etleri servis tabağına koyduktan sonra üzerine duxelles sosunu ekleyin. Afiyet olsun.

Duxelle Pirzola Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Etleri dinlendirdikten sonra mutlaka oda sıcaklığında bekletin.
  • Mühürleme işlemini yüksek ateşte uygulayın. Mühürleme esnasında ete çatal bıçak batırmayın.
  • Farklı bir şekilde pişirmek için, pirzolaları tereyağında soteleyin. Pişirme işleminin sonlarına doğru 4 yemek kaşığı duxelle sosu ilave edin ve hepsini birlikte pişirin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!