Osmanlı Mutfağı Hakkında İlginç Bilgiler

Osmanlı mutfağında ne yenirdi? Osmanlı'da mutfak kültürü nasıl? İşte, Osmanlı mutfağı hakkında merak edilenler ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetleri:
Osmanlı Mutfağı Hakkında İlginç Bilgiler
16 Kasım 2022, 17:13

Osmanlı mutfağı, Osmanlı dönemindeki mutfak kültürünü anlatır. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanan bu mutfak, halk mutfağı ve saray mutfağı olarak ikiye ayrılır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli değildir. Fakat çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahiptir. Günümüze kadar ulaşan Osmanlı mutfağında, et yemeklerinin yeri bir başkadır. Ayrıca Ramazan, doğum, gibi özel günler için birbirinden lezzetli şerbetler hazırlanır. 

osmanlı mutfağı

Osmanlı Mutfağı Hakkında Bilgiler

  1. Padişah yemekleri kuşhane mutfağında, harem halkı ve divan vezirleri için yapılan yemekler has mutfakta, haremin üst seviyedeki kadınları için ise yemekler Valide Sultan Mutfağı'nda yapılırdı.
  2. Mutfakta çıkma adı verilen terfi sistemi vardı. En yüksek mertebede baş aşçı yer alıyordu.
  3. Et yemekleri çok sevilirdi. Özellikle koyun eti tüketilir, koyunlar Romanya'dan seçilirdi. 
  4. Elçiler için özel olarak kümes hayvanları ve av kuşlarından oluşan ziyafetler hazırlanırdı.
  5. Deniz ürünleri çok sevilmese de, Fatih Sultan Mehmed'in ıstakoz, karides ve havyarı çok sevdiği söylenmektedir.
  6. Yemekler soğumasını önlemek için, örtülerle sarmalanırdı.
  7. Yemek çorba ile başlar, çorba yapımında et suyu, tavuk suyu ve çeşitli sebzeler kullanılırdı.
  8. Yemek sofrasında oturanların dizine yaygı, ellerini silmek için de yumuşak kumaş peçeteleri verilirdi.
  9. Ekmek yapımında buğday, çavdar, mısır ve kepek kullanılırdı.
  10. Hamur işleri de bu mutfakta çok sevilirdi.

aşure

  1. Pilav, Osmanlı mutfağını süsleyen bir alternatifti. Üzerine ince marul kıyılarak tüketilirdi.
  2. Osmanlılar domates ve salça ile geç tanıştığı için, yemekler baharat ve meyvelerle tatlandırılırdı.
  3. 16. yüzyılda çok benimsenen kahve, fazla tüketildiği için özel bir vergiye tabi tutulmaya başlanmıştı.
  4. Şeker ihtiyacı baldan karşılanırdı. Ramazan'da güllaç, özel günlerde ise aşure yapılırdı.
  5. Sağlık açısından şerbet ve macunlar, hekimbaşının gözetimi altında zayıf bünyeli kişilere verilirdi. 

Osmanlı Mutfağı Çorbaları

  1. Mehir çorbası
  2. Balık çorbası
  3. İrmik çorbası
  4. Sultan Mahmut çorbası
  5. Kavata çorbası
  6. Sultan çorbası

tükenmez şerbeti

Osmanlı Mutfağı İçecekleri

  1. Tükenmez şerbeti
  2. Ramazan şerbeti
  3. Kızılcık şerbeti
  4. Demirhindi şerbeti
  5. Menekşe şurubu
  6. Zambak şurubu
  7. Frenk üzümü şurubu

Osmanlı Mutfağı Helvaları

  1. Özbek helvası
  2. Canki
  3. Helvayı memune
  4. Nevriyye
  5. Cezerye
  6. Höşmerim
  7. Boza tatlısı
  8. Cem sultan helvası

sultan kebabı

Osmanlı Mutfağı Kebapları

  1. Sultan kebabı
  2. Hünkar beğendi
  3. Molla kebabı
  4. Letafet kebabı
  5. Tavşan kebabı
  6. Kağıt kebabı
  7. Süt kebabı


Şunlara da göz atın;

  1. Osmanlı yemekleri
  2. Osmanlı börekleri
  3. Osmanlı'da kahve kültürü
  4. İrlanda mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  5. Balkan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo