Göz Sağlığı İçin En Önemli 9 Vitamin ve Faydaları

Göz sağlığını korumak için hangi vitaminleri almalıyız? Hangi vitaminler göz sağlığına iyi gelir? İşte, göz sağlığına iyi gelmesiyle bilinen en önemli 9 vitamin ve göz sağlığı üzerindeki etkileri:
Göz Sağlığı İçin En Önemli 9 Vitamin ve Faydaları
04 Nisan 2024, 15:53

Birçok vitamin ve besin, göz işlevinizi desteklemeye yardımcı olur. Ancak bazı vitamin eksiklikleri, görüşünüzde bozukluklara ve göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin, düzgün çalışması için birçok vitamin ve besine ihtiyacı vardır. Diyabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), glokom ve katarakt gibi yaygın durumlar gözlerinizi etkileyebilir. Bu yüzden beslenmenize, bazı vitaminleri dahil ederek göz sağlığınızı korumak ve göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için bir adım atabilirsiniz.

Göz Sağlığı İçin En İyi Vitaminler

  1. A vitamini

a vitamini

A vitamini, gözünüzün dış kaplaması olan berrak bir korneayı koruyarak görmede çok önemli bir rol oynar. Bu vitamin aynı zamanda gözlerinizdeki düşük ışık koşullarında görmenizi sağlayan bir protein olan rhodopsin'in bir bileşenidir. A vitamini eksikliği, gece körlüğü ile başlayan ve ilerleyici bir göz hastalığı olan kseroftalmiye neden olabilir. A vitamini eksikliği devam ederse gözyaşı kanallarınız ve gözleriniz kuruyabilir. Genel göz sağlığı için, takviye yerine A vitamini açısından zengin besinler önerilir. Tatlı patatesler, yeşil yapraklı sebzeler, kabaklar ve dolmalık biberler gibi mükemmel bir kaynaktır.

  1. E vitamini

e vitamini

Birçok göz rahatsızlığının, vücudunuzdaki antioksidanlar ve serbest radikaller arasındaki dengesizlik olan oksidatif stres ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır. E Vitamini, hücrelerinizi - göz hücreleriniz dahil - zararlı, kararsız moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. E vitamini açısından yüksek diyetlerin yaşa bağlı kataraktları önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Fındık, tohumlar, somon, avokado ve yemeklik yağlar, E vitamini bakımından zengindir.

  1. C vitamini

c vitamini

C vitamini, gözlerinizi zararlı serbest radikallere karşı koruyabilecek güçlü bir antioksidandır. Özellikle kornea ve sklerada gözünüze yapı sağlayan bir protein olan kollajen yapmak için C vitamini gereklidir. Bir çalışma, düzenli C vitamini takviyelerinin katarakt riskini %45 azaltabileceğini buldu. Narenciye, portakal, mandalina, dolmalık biber, limon, brokoli ve lahana, C vitamini bakımından zengindir.

  1. B6, B9 ve B12 vitamini

b vitaminleri

Araştırmacılar, özellikle B6, B9 ve B12 vitaminleri olmak üzere, göz sağlığı üzerindeki etkileri açısından çeşitli B vitaminlerini incelediler. Yapılan araştırmalarda, B vitaminlerinin göz sağlığını koruma konusunda etkili olduğu gözlemlendi.

  1. Riboflavin

b vitamini

Göz sağlığı ile ilgili olarak incelenen bir diğer B vitamini riboflavindir (B2 vitamini). Bir antioksidan olarak riboflavin, gözleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltma potansiyeline sahiptir. Bir çalışma, araştırmaya katılanların diyetlerine 1,6-2,2 mg riboflavin eklendiğinde katarakt gelişme riskinin %31-51 oranında azaldığını buldu.

  1. Niasin

niasin

Niasinin (B3 vitamini) vücudunuzdaki ana işlevi, yiyeceği enerjiye dönüştürmeye yardımcı olmaktır. Ayrıca bir antioksidan görevi görebilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, niasinin, gözünüzün optik sinirinin hasar gördüğü bir durum olan glokomun önlenmesinde rol oynayabileceğini öne sürdü. Ek olarak, bir hayvan çalışması, yüksek dozda niasin takviyesinin glokomu önlemede etkili olduğunu göstermiştir. Sığır eti, kümes hayvanları, balık, mantar, yer fıstığı ve baklagiller niasin bakımından zengindir.

  1. Lutein ve Zeaksantin

lutein

Lutein ve zeaksantin, bitkiler tarafından sentezlenen bir grup faydalı bileşik olan karotenoid ailesinin bir parçasıdır. Bu karotenoidlerin her ikisi de gözlerinizin makulasında ve retinasında bulunur ve burada potansiyel olarak zararlı mavi ışığı filtrelemeye yardımcı olarak gözlerinizi hasardan korur. Ispanak ve lahana yeşillikleri lutein bakımından zengindir.

  1. Omega 3

omega 3

Omega-3 yağ asitleri bir çoklu doymamış yağ türüdür. Retinanızın hücre zarları, bir omega 3 türü olan DHA içerir. Omega-3 yağları, gözünüzün hücrelerini oluşturmaya yardımcı olmanın yanı sıra, diyabetik retinopatinin önlenmesinde rol oynayabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. 31 çalışmanın gözden geçirilmesi, geleneksel Akdeniz diyeti gibi yağlı balıklar açısından zengin diyetlerin diyabetik retinopatiye karşı koruma sağlayabileceğini öne sürdü.

  1. Tiamin

b1 vitamini

Tiamin veya B1 vitamini, uygun hücre işlevinde ve gıdayı enerjiye dönüştürmede rol oynar. Katarakt riskini azaltmada muhtemelen etkilidir. Tiamin, diyabetik retinopatinin erken evreleri için potansiyel bir tedavi olarak önerilmiştir. Et, balık ve tahıllar, tiamin bakımından zengindir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Göz sağlığı için neler yapmalıyız?
  2. Gözleri mavi ışıktan korumak için ne yapmalıyız?
  3. Unutkanlığa iyi gelen vitaminler
  4. Kasları iyileştiren vitaminler
  5. Ne kadar C vitamini almalısınız?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo