Sirke Nasıl Yapılır: Ev Yapımı 11 Farklı Sirke Tarifi

Yemeklerin ve salataların içerisinde sık sık kullanılan sirkeyi, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? ''Evde sirke nasıl yapılır?'' diye merak edenler için, sirke yapmanın tüm püf noktalarını ve detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. İşte, ev yapımı doğal sirke tarifleri:
Sirke Nasıl Yapılır: Ev Yapımı 11 Farklı Sirke Tarifi
01 Eylül 2023, 11:43

Turşu tariflerinde, salatalarda ve temizlikte sık sık kullandığımız sirkenin birçok çeşidi bulunmaktadır. En çok kullanılan çeşitleri ise elma, üzüm, dut, beyaz sirke ve alıç sirkesidir. Kimi zaman aroma katmak, kimi zaman sos yerine koymak için kullanılan sirkenin insan sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Sofralardan eksik edemediğimiz bu lezzeti, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Evde sirke yapmak zor gibi görünse de, doğru adımlar uygulandığında aslında oldukça basittir. Hazır olarak satın alınan sirkeler, rafinasyon ürünü olduğu için tüm faydalarından yararlanamıyoruz. Bu nedenle fermantasyon sürecini tamamlayan doğal sirkeler hazırlamak bize düşüyor. Peki, evde sirke nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, ev yapımı kolay sirke tarifleri:


Fermantasyon Nedir?


Fermantasyon, maddelerin mantar ve bakteriler yardımıyla mayalanmasına verilen isimdir. Fermantasyon işlemini tamamlayan meyve ve sebzeler, insan vücudu için daha sağlıklı bir hale gelir. Sirkenin yanı sıra ekşi maya, yoğurt, kefir gibi maddeler de fermantasyon sürecinden geçer. Fermantasyon süreci, kullanılan malzemeye göre 30-45 gün arasında değişir. Fermente olan maddeleri tükettiğimizde faydalarından daha çok yararlanabiliriz.


Sirke Anası Nedir?


Sirke, mayalı bir madde olarak bilinir. Sirkenin mayalanması için de sirke anasına ihtiyaç duyulur. Sirkeyi ilk kez kurduğunuzda içerisinde jelimsi bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, sirke anasıdır. Ve saklanarak diğer sirkelerin yapımında kullanılabilir. Sirke anasını oluşturan malzemeler ise şeker oranı yüksek meyveler, içme suyu, bulgur ve nohut gibi bakliyatlardır. Sirke anasının rengi, kullandığınız malzemeye göre değişiklik gösterir.


Evde Sirke Nasıl Yapılır?


  1. Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın.
  2. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın.
  3. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin.
  4. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
  5. Kavanozun üzerine temiz tülbent serin ve kapağını sıkıca kapatın.
  6. Kavanozu 20 gün boyunda serin ve kuru bir ortamda muhafaza edin.
  7. Bu süreçte 2 günde bir kapağını açarak bir kez karıştırın.
  8. Süreç bittikten sonra 20 gün daha bekletin. Üzerinde oluşan sirke anasını alın.
  9. Sirke anasını başka bir cam kavanoza koyarak muhafaza edin. Bunu diğer sirkelerin yapımında kullanabilirsiniz.
  10. Sirkeyi tülbentten süzerek cam kavanozlara aktarın. Bu aşamada tuz veya bal ekleyebilirsiniz.
  11. Sirkenizi buzdolabında saklayarak afiyetle tüketebilirsiniz.


Sirke Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?


  1. Sirke yapımında kullanacağınız meyvenin taze ve doğal olmasına dikkat edin.
  2. Meyvelerin çürük kısımlarını dahil etmeyin ve en tatlı olanları kullanın.
  3. Sirke yapımında çürük meyve kullanırsanız, fermente işlemi engellenir ve sirkenin tadı bozulur.
  4. Sirke ananız yoksa, sirkenize eşlik etmesi için doğal pekmez ve bal kullanabilirsiniz.
  5. Meyvelerin kabuklarını asla soymayın.
  6. Sert meyveleri küçük küçük dilimleyin.
  7. Sirke yapımında cam kavanoz kullanın.
  8. Sirkeyi karıştırmak için silikon veya plastik kaşık kullanın.
  9. Sirke kavanozunu güneş almayan serin bir yerde muhafaza edin.


Ev Yapımı Sirke Tarifleri


  1. Elma Sirkesi


Sirke denildiğinde ilk akla gelen çeşit, elma sirkesidir. Mutfaklarda sık sık kullanılan elma sirkesini, yalnızca 3 malzeme ile kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Alıç Sirkesi


Alıç meyvesi, elma sirkesi ve kaya tuzu ile hazırlanan alıç sirkesi, ortalama 10 gün içinde sofralardaki yerini alır. Salatalarda sık sık kullanılmasının yanı sıra, suyla birlikte seyreltilerek de içilebilir.

  1. Pirinç Sirkesi


Pirinçten elde edilen pirinç sirkesi, özellikle Uzakdoğu mutfağında sık sık tüketilir. Diğer sirkelere göre daha hafif ve tatlı bir tada sahiptir. Pirinç sirkesi, temizlik ve gümüşleri parlatmak için de kullanılır.

  1. Dut Sirkesi


Egzama ve cilt hastalıklarına karşı etkili olan dut sirkesi, karadut veya beyaz dut ile hazırlanabilir. Karadut sirkesinin hazırlanması ortalama 45 günü bulabilir.

  1. Ceviz Sirkesi


Son yıllarda popüler olmaya başlayan sirke çeşitlerinden biri de, ceviz sirkesidir. Öğütülmüş ceviz ve bal ile hazırlanan bu sirke, 20 gün içinde fermantasyon sürecini tamamlar.

  1. Üzüm Sirkesi


Beyaz üzüm ve hardal tohumu ile hazırlanan üzüm sirkesi, karanlık ve serin bir ortamda 30 gün muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman mutlaka süzgeçten geçirilmelidir.

  1. Hurma Sirkesi


Hurma sirkesi, Medine hurması ve cennet hurması olmak üzere 2 farklı şekilde hazırlanabilir. Medine hurması sirkesi 6 hafta, cennet hurması sirkesi ise 4 hafta içinde kullanıma hazır hale gelir.

  1. Kiraz Sirkesi


Yazın en sevilen meyvelerinden biri olan kiraz, sirke yapımında da kullanılır. Kiraz sirkesi yapımında, kirazlar ezilerek kavanoza yerleştirilir. Üzerine diğer malzemeler eklendikten sonra 20 gün boyunca karanlık bir yerde muhafaza edilir.

  1. Enginar Sirkesi


Bağırsak problemi yaşayan kişilere önerilen enginar sirkesi, enginarın sap ve yaprak kısımlarıyla hazırlanır. Ortalama 15-20 gün içinde fermantasyon süreci tamamlanır.

  1. Gül Sirkesi


Hafif bir tada sahip olan gül sirkesi, yenilebilir gül yaprakları, su ve sirke ile hazırlanır. Yemeklerin içinde kullanılan bu sirke, ayrıca sivilce ve cilt bakımı için tonik olarak da kullanılabilir.

  1. Nar Sirkesi


Mevsimin en taze narları ile hazırlanan bu sirke, özellikle salata yapımında kullanılır. Nar sirkesi yapımı için, nar taneleri güzelce ayıklanmalıdır. Sirkenin ömrünü uzatmak için, içerisine kaya tuzu atılır.


Beyaz Sirke Yenir Mi?


Beyaz sirke keskin bir tada ve kokuya sahip olduğu için her yemekte tercih edilmez. Genellikle salata ve turşu yapımında kullanılır. Ayrıca temizlik alanında da kullanılması mümkündür. 



Şunlara da göz atın;

  1. Sirkenin faydaları ve kullanım alanları
  2. Evde zeytin nasıl yapılır?
  3. Evde nane nasıl kurutulur?
  4. Evde kışlık patlıcan nasıl kurutulur?
  5. Kışlık turşu tarifleri
  6. Turşu suyu nasıl kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo