ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ ALIÇ SİRKESİ

Alıç Sirkesi

Alıç Sirkesi

Daha önce hiç alıç sirkesi kullandınız mı? Eğer cevabınız hayırsa, hem faydaları, hem de lezzeti ile popüler olan bir tarifi sizlerle tanıştırmak istiyoruz. Zarif çiçekleriyle sirke yapımında kullanılan alıç meyvesi, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor. ciltteki kaşıntılara iyi gelen alıç sirkesi, aynı zamanda göğüs ağrılarını da hafifletiyor. Alıç sirkesinin faydaları nelerdir diye merak edenler için, şeker hastalığının tedavisinde son derece etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra kötü kolesterolün ve hipertansiyonun düşürülmesinde de rol oynuyor. Peki, faydaları saymakla bitmeyen alıç sirkesi nasıl yapılır? Hem suyla şifa niyetine içilen, hem meyve olarak tüketilen, hem de sirke yapımında kullanılarak salatalara sos olan alıç sirkesi için gereken malzemeleri listeledik. Malzemeler hazırsa, evde alıç sirkesi yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Unutmadan ev yapımı elma sirkesi ve kiraz sirkesi tarifine de göz atmanızı öneriyoruz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

5 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Alıç Sirkesi Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kilo alıç meyvesi
  • 1 adet elma
  • 1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 2 litre içme suyu

Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sirke yapımı için ortalama 5 litrelik kavanoz veya şişe kullanabilirsiniz.
  • Kullanacağınız kavanozun içerisine 2 litre su koyun.
  • Alıç meyvelerini su ile yıkadıktan sonra süzün ve kurutun.
  • Süzdüğünüz alıç meyvelerini kabın içerisine koyduktan sonra, üzerine doğranmış elma dilimlerini ekleyin.
  • İçerisine şeker, tuz ve sirkeyi de ilave edin. Ardından kavanozun ağzını sıkıca kapayın ve çalkalayın.
  • Hazırladığınız kavanozu sabahtan öğlene kadar güneş ışığı alan bir yerde, öğleden sonra ise güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda bekletin.
  • Bu işlemi 10 gün boyunca tekrar edin. 10 günün sonunda sirkeyi süzerek başka bir kabın içerisine aktarın.
  • Güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Alıç Sirkesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sirke yapımında kullanacağınız kavanozları önceden sıcak su ile sterilize edin.
  • Tarifte çürük meyveler kullanmamaya özen gösterin.
  • Sirkenin hazır olup olmadığını meyvelerden anlayabilirsiniz. Alıç meyveleri dibe çöktüğü zaman sirke hazır demektir.
  • Mayalanma sürecinde kavanozun kapağını açmayın.
  • Sirkeyi süzerken meyvelerinden arındırmayı unutmayın.

Alıç Sirkesi Nasıl İçilir?

  • Birçok derde deva olan alıç sirkesini, suyla karıştırarak içebilirsiniz. Bir çay bardağı suyun içerisine bir tatlı kaşığı alıç sirkesi ilave edin ve karıştırın. Bu karışımı aç veya tok karna tüketebilirsiniz. Günde en fazla 2 bardak içilmesi önerilmektedir.

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!