ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER YİYECEK SAKLAMA SİRKE ANASI NASIL SAKLANIR: EV YAPIMI SİRKE ANASI

SİRKE ANASI NASIL SAKLANIR: EV YAPIMI SİRKE ANASI

Sirke anası nedir, nasıl yapılır? Sirke anası kaç ayda oluşur? Sirke anası nasıl saklanır? İşte, evde kolayca yapabileceğiniz sirke anası tarifi ve saklama yöntemleri:
Sirke Anası Nasıl Saklanır: Ev Yapımı Sirke Anası

Salatalarda, et yemeklerinde, soslarda kullanılan sirke, mayalı bir besindir. Sirkenin mayalanması için kullanılan malzeme ise, sirke anasıdır. Evde ilk kez sirke yaparken içerisinde oluşan jelatimsi maddeye sirke anası denir. Sirke anası doğru koşullarda saklanarak, diğer sirkelerin yapımında kullanılır. Marketten alınan sirkelerin içerisinde sirke anası bulunmaz. Bunun nedeni sirkenin raf ömrünü uzatmak için pastörize edilmesidir. Sirke anasının rengi, kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterir.

Sirke Anası Nasıl Yapılır?

Sirke anası yapımında 3 malzeme kullanılır. Bunlar içme suyu, şekerli doğal meyveler ve nohut türevi bakliyatlardır. Sirke anası yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şekerli bir meyve kullanmaktır. Ayrıca kullanılacak meyvelerin çürük veya ezilmiş olmaması gerekir. 

  • Öncelikle meyveleri bol su ile güzelce yıkayın ve küçük küçük doğrayın.
  • Doğradığınız meyveleri cam kavanoza doldurun. Üzerine nohut ve içme suyu ekleyerek plastik kaşık ile karıştırın.
  • Kavanozun ağzını temiz bir tülbent ile örtün. Işık almayan serin bir yerde 20 gün boyunca muhafaza edin.
  • İki günde bir kavanozdaki karışımı plastik kaşıkla karıştırabilirsiniz.
  • 20 günün sonunda, kavanozun dibinde jelatimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu tabaka sirke anasıdır.
  • Sirke anasını plastik kaşıkla başka bir kaba aktararak sirke yapımında kullanabilirsiniz.

Sirke Anası Nasıl Saklanır?

  • Sirke anasını farklı bir cam kavanoza aktarın.
  • Üzerine sirke ekleyin ve ağzını sıkıca kapatın.
  • Sirke anasını serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 


Sirke Anası Kaç Günde Oluşur?

Doğru şartlar oluşturulduğunda sirke anası 20 gün içinde oluşur. Ancak kavanozdaki karışım 2 günde bir mutlaka karıştırılmalıdır. Karıştırma işlemi için metal kaşık kullanılmamalıdır.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!