ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER BAKLAGİL YEMEKLERİ TARİFLERİ VE BAKLAGİLLERİN FAYDALARI

BAKLAGİL YEMEKLERİ TARİFLERİ VE BAKLAGİLLERİN FAYDALARI

Kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek, börülce, kuru bakla ile ilgili bilgiler ve nefis tarifler...
Baklagil yemekleri tarifleri ve baklagillerin faydaları

Baklagillerin hayatımızdaki yeri oldukça önemli. İşte kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek, börülce, kuru bakla ile ilgili bilgiler ve nefis tarifler... 
Baklagil yemekleri masamızın baş köşesinde sıklıkla yerini alıyor. Peki kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek gibi baklagilleri nasıl tüketmek gerekiyor? İşte baklagil yemekleri tarifleri ve baklagil pişirmenin püf noktaları...
Kendileri küçük yararları çok büyük. Kuru-pilav-turşu üçlemesini kim sevmez? Ya Yeşil mercimekli bulgur pilavını... Hazırladığımız baklagil dosyası ile sevdiklerinize alışılmışın dışında lezzetler tattırın.

BAKLAGİLLERİN FAYDALARI

  • Sağlıklı beslenmenin temel öğelerinden biri olan protein, en çok baklagillerde bulunuyor.
  • Ayrıca kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyum ve magnezyum içeren baklagiller, kan yapıcı demir, sinir sisteminin çalışmasında etkin rol oynayan B vitaminleri, kalp atışlarını düzenleyen potasyum açısından da zengindir.
  • Baklagillerin içeriğinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve potasyum sağlıklı bir kas gelişimi için de önemlidir. Bu nedenle uzmanlar baklagil yemeklerinin sofradan eksik edilmemesini öneriyor. 
  • Bazı hastalıkların önlenmesi ya da tedavisi açısından da baklagil tüketmek gerekiyor. Örneğin kroner kalp hastalığında uzmanlar et yerine kolesterol ve yağ içermeyen baklagil, tahıl, sebze ve yoğurt bileşimli bir diyet öneriyor. 
  • Ayrıca baklagillerde bulunan ‘proteaz’ adlı madde kanser oluşumunu engelliyor.
  • İnsüline bağlı olmayan şeker hastalığında bol baklagilli bir diyetle kan şekeri düzeyi kontrol altına alınabiliyor. 
  • Bunun yanı sıra bol baklagil yiyerek bağırsak hastalıklarının da önüne geçmek mümkün. 
  • Tokluk hissi yaratan baklagiller, diyetisyenler tarafından enerjisi sınırlı diyetlerde öneriliyor. 

NOHUTUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Nohut, Akdeniz ülkelerinde bol miktarda yetişiyor ve tüketiliyor. Bol miktarda fosfat, protein (yüzde 17-23), karbonhidrat ve bir miktar da lif içeriyor. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor açısından da zengin olan nohut, en çok yağ içeren baklagil.
  • Her ne kadar C ve B2 vitaminlerinden yoksunsa da çimlendirildiğinde bu vitaminler açısından zenginleşiyor, diğer besin değerleri de artıyor. Bir fincan nohut 120 gram ete eşdeğer protein içeriyor.
  • Fosfor, protein, magnezyum ve kalsiyum beyni dinlendiriyor, sinirsel rahatsızlıklara ve depresyona iyi geliyor. Nişaşta ve proteince zengin olan nohut Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip.
  • Bir çok yemeği yapılıyor, pilavlara eşlik ediyor. Bunun dışında yağsız kavrulup leblebi haline getiriliyor ve çerez olarak tüketiliyor.

KURU FASULYENİN FAYDALARI NELERDİR?

  • ‘Fakirin eti, cennet taamı’ diye ünlenen kuru fasulye doğrusu bu söylemi fazlasıyla hak ediyor. 
  • Günlük protein ihtiyacının büyük bir kısmını tek başına karşıladığı gibi vücuda kalori de sağlıyor.
  • 100 gr kuru fasulye 350 kalori veriyor. Bu nedenle aşırı efor sarfedenler kuru fasulye ile dost olmalı.
  • Kuru fasulye mercimekten sonra en çok protein içeren ikinci besin. 
  • Kalsiyum, fosfor, demir, B1, B2 ve PP vitaminleri içerdiği için sağlığımız için gerçek bir nimet.
  • Osteoporozu engellemesi, kemik gelişimine katkıları, kan basıncını dengelemesi ve kolesterolü düşürmesi de cabası. 

DENGELİ VE YETERLİ BESLENMEK GEREKİYOR

İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak yaşayabilmesi için dengeli beslenmesi, bunun için tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli oranda alması gerekiyor.

SOYA ÜRÜNLERİNDE İZOFLAVON BULUNUYOR

Soya ürünleri özellikle kadınlar için önemli; çünkü yüksek oranda izoflavon içeriyor. izoflavon, kadınlarda bulunan östrojen hormonuna benzeyen bir tür bitkisel östrojen. Bu yüzden östrojen eksikliğinde tedaviye yardımcı oluyor, ayrıca hormon tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi yan etkileri de yok.

Sağlığımız için yararları saymakla bitmiyor baklagillerin. Ayrıca zengin protein içeriğiyle et kadar faydalı. Günlük protein ve mineral ihtiyacımızı karşılamak için haftada en az 4-5 kez kuru baklagil ailesinin bir üyesini soframıza konuk etmemiz gerekiyor.

Et ve çeşitli sebzelerle kolayca hazırlanan değişik kuru baklagil yemekleri ile sofralarınızı şenlendirmek ister misiniz? İşte kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek, börülce, kuru bakla ile ilgili bilgiler ve nefis tarifler...  

BAKLAGİL YEMEKLERİ NASIL PİŞİRİLMELİ? PÜF NOKTALAR

Baklagiller, kolay pişmesi için genellikle akşamdan ıslatılır. Beslenme uzmanları, ıslatma yönteminin gaz yapıcı aligo sakkaritlerin suda çözülmesini sağladığını ve bir nebze de olsa gaz problemini önlediğini kaydediyor. Suda bekletmenin bir diğer nedeni de pişme süresini kısaltmak. Eskiden kuru baklagilleri daha uzun süre ıslatmak gerekiyordu, çünkü şimdiki gibi yeni hasat taze ürünler bulunmuyordu. 

KIRMIZI MERCİMEK NASIL PİŞİRİLMELİ?

Kırmızı mercimek ıslatmadan kolaylıkla pişer. Yeşil mercimeği ise 1 saat kadar ıslatmak yeterli. Ağzı sıkıca kapanan her türlü tencerede pişirebilirsiniz. 

NOHUT, KURU FASULYE VE BARBUNYA NASIL PİŞİRİLİR?

Nohut, kuru fasulye ve barbunya ise en az 1 gece ıslatılır. Kapağı açık olarak bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür ve daha sonra pişirilir.

Nohut, kuru fasulye ve barbunyayı kısa sürede pişirmek için düdüklü tencereyi tercih edin. Akşamdan ıslatmayı unuttuysanız, 1 saat kadar ılık suda bekletin; suyunu değiştirip kapağı kapalı olarak 10-15 dakika kaynatın ve süzün. Kapağı kapalı olarak ılınıncaya kadar bekletin. 

7 NEFİS BAKLAGİL YEMEĞİ

Nohutlu patlıcan dolması nasıl yapılır?



Fasulye çorbası tarifi ve püf noktaları;



Pastırmalı kuru fasulye tarifi;



Mercimekli kabak tarifi;



Mercimekli ve bulgurlu yaprak sarma nasıl yapılır?



Fava tarifi;