Sakarya Yemekleri: Sakarya Mutfağından 13 Yöresel Tarif
Sakarya'nın hangi yemeği meşhur? Sakarya'da ne yenir? İşte, Sakarya mutfağından mutlaka denemeniz gereken birbirinden lezzetli 13 yöresel tarif:

Marmara Bölgesi'nde yer alan Sakarya, Türkiye'nin en kalabalık 22. şehridir. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan Sakarya, mutfak kültürü bakımından da oldukça zengindir. Yörede yaşayan Boşnaklar, Yörükler, Kafkaslar, Arnavutlar ve Lazlar göçmen mutfağı kültürünü, Sakarya'ya da yansıtmıştır. Sakarya mutfağında buğday ürünleri, sebze türleri, süt ürünleri ve hamur işleri ağırlıklı olarak tüketilmektedir. Yolu Sakarya'ya düşenlerin dönüşte mutlaka alması gereken yiyecekler; Armut pekmezi, pita, bademli kurabiye ve uğut tatlısıdır.

  1. Bulgur Çorbası


Sakarya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri bulgur çorbasıdır. Bulgur, et suyu ve un ile hazırlanan bulgur çorbası, sıcak başlangıç yapmak isteyenler için de idealdir.

  1. Ayva Dolması


Sakarya'nın en meşhur yemeklerinin başında ayva dolması gelir. İç harcı kıyma ve kuru üzümle zenginleştirilen ayva dolması, pekmez ile tatlandırılır.

  1. Islama Köfte


Balkan mutfağından Sakarya'ya kazandırılan ıslama köfte, hem yapılışı, hem de tadıyla diğer köftelerden oldukça farklıdır. Islama köfte, toz biberli sosa batırılmış kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte sunulur. 

  1. Pırasalı Börek


Pırasalı börek, Sakarya mutfağından ülkemizin dört bir yanına dağılmış tariflerden biridir. Dışı çıtır çıtır, içi ise lezzetli ve yumuşak iç harç ile doldurulur.

  1. Keşkek


Keşkek ise, Türkiye'nin hemen her yer yerinde farklı bir şekilde hazırlanan bir yemektir. Sakarya mutfağında 'dartılı keşkek' olarak bilinir. Özellikle düğünlerde sunulan yemeklerin başında gelir.

  1. Çerkez Tavuğu


Sakarya'da yoğun bir nüfusa sahip olan Çerkezler, Çerkez tavuğunu Türk mutfağına kazandırmıştır. Özellikle misafir sofralarının vazgeçilmezi olan bu yemek, bütün tavuk ile hazırlanır.

  1. Cevizli Lokum


Sakarya'nın mahalle fırınlarında erken saatlerde pişirilen cevizli lokum, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bu yemek, ceviz, tarçın ve yenibaharlı harç ile doldurulur.

  1. Dımbıl Çorbası


Un, kırmızı biber ve soğan ile hazırlanan dımbıl çorbası, Sakarya mutfağının farklı çorbalarından biridir. Kolay bir şekilde hazırlanan bu çorba, yemeklerden önce sunulur.

  1. Kaşnuka


Pırasa ve mısır unu ile hazırlanan kaşnuka, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar hemen her öğünde afiyetle tüketilir. Pişirme esnasında mis gibi kokular yayan kaşnuka, pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir.

  1. Gürcü Sarması


Daha öncede söylediğimiz gibi, Sakarya mutfağı içerisinde farklı kültürlere de yer verilir. Gürcü mutfağından gelen ve Osmanlı'dan beri büyük bir ilgi gören bu sarma, patatesli harç ile hazırlanır. 

  1. Tahinli Kabak Tatlısı


Sakarya mutfağında bal kabağı da sık sık kullanılan malzemeler arasındadır. Yalnızca 4 malzemeden oluşan kabak tatlısı, tahin eşliğinde sunulur.

  1. Un Helvası


Asırlardır her yörede yapılan un helvası, Sakarya mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Özellikle düğün, bayram gibi kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.

  1. İncir Uyutması


Çoğunlukla evlerde hazırlanan bu tatlı, kuru incirin sütle buluşturulmasıyla hazırlanır. Sakarya'da 'incir uyuşturması' ismiyle de bilinir. Yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılır.


Şunlara da göz atın;

  1. Mersin yemekleri
  2. Batman yemekleri
  3. Karaman yemekleri
  4. Erzurum yemekleri
  5. Samsun yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?