ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ ET YEMEKLERİ DİĞER ET YEMEKLERİ PATLICAN MUSAKKA

Patlıcan musakka

Patlıcan musakka

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Patlıcan musakka tarifi için malzemeler

  • 4 tane orta boy çekirdeksiz patlıcan
  • 1 tane orta boy soğan (isteğe bağlı büyük boyda olabilir)
  • 300 gr az yağlı kıyma
  • 3 tane yeşil köy biberi (çarliston biber de olur)
  • 1 tane büyük boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pulbiber
  • Sıcak su

Patlıcanları kızartmak için

  • ½ su bardağı sıvı yağ

Patlıcan musakka Nasıl Yapılır

Adım Adım Patlıcan Musakka Yapımı:

Türk mutfağının geleneksel yemeklerinde sıkça kullanılan patlıcan; hem et yemeklerinde, hem de sebzeli tariflerde kendine yer bulur. Malzemeleriniz hazırsa, pratik patlıcan musakka nasıl yapılır gelin beraber görelim.

  • Öncelikle patlıcanları bol suda yıkayın. Patlıcanları yıkadıktan sonra, uzunlamasına alacalı olarak soyun. Bu işlem yemeğin görüntüsünün daha güzel olmasını sağlayacaktır.
  • Daha sonra halka halka doğrayın ve tuzlu suda en az yarım saat bekletin. (Tuzlu su patlıcanın acısını alacaktır.)
  • Patlıcanlar iyice kurulandıktan sonra, kızgın yağda kızartmaya başlayın. 
  • Kıymaları bir tencerenin içerisine alın ve rengi değişene kadar kavurun.
  • Kıymaya 3 kaşık zeytinyağı ekleyerek kavurmaya devam edin. Üzerine ince ince küp şeklinde doğranmış soğanlar, biberler, sarımsak, salça ve rendelenmiş domates ekleyin.
  • Karışımı, kaynayıncaya kadar pişirin ve fokurdamaya başlayınca üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyin.
  • Yemek suyunu çekince, baharatları da ekleyerek 5 dakika kadar pişirin ve altını kapatın.
  • Geniş tabanlı bir tencerenin dibine patlıcanları dizin. Üzerine kıymalı karışımı ekleyerek yayın. Son olarak 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edin ve tencereyi kısık ocağa alın.
  • Yemeğinizi suyunu çekene kadar, 15-20 dakika gibi bir zamanda, hiç karıştırmadan kısık ateşte pişirin.
  • Patlıcan musakkayı ocaktan aldıktan sonra biraz dinlendirip servis edebilirsiniz.
  • Dilerseniz son aşamayı fırın tepsisinde yaparak patlıcan musakkayı fırınlayabilirsiniz. Yanına pirinç pilavı ve cacık yaparak sofranızı zenginleştirebilirsiniz. 

Patlıcan Musakkanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Patlıcanları tuzlu suda bekletmek oldukça önemlidir. Bekletme işleminin ardından patlıcanları soğuk süt ile yıkayarak lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Kullanacağınız patlıcanların siyah ve taze olmasına dikkat edin.
  • Kızartma işleminden sonra patlıcanları kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağın süzülmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kıymaya ekleyeceğiniz malzemelerin iyice kavrulması gerekir. Aksi takdirde biber ve domateslerin tadı yemeğe geçmeyecektir.

1 Porsiyon Patlıcan Musakka Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık patlıcan musakka yaklaşık 60, bir porsiyon ise ortalama 130 kaloridir.
  • Folik asit bakımından oldukça zengin olan patlıcanın kalorisini düşürmek için, kızartma işleminin ardından kağıt havlu yardımıyla yağları süzebilirsiniz. Kalori düşürmenin diğer yolu ise patlıcanları kızartmak yerine fırında pişirmektir.
  • Dilerseniz diyetlerde kendine yer bulan yeşil mercimek salatası tarifini deneyebilir ya da diğer diyet yemekleri arasından damak zevkinize uygun tariflere ulaşabilirsiniz.

    Öğle ve akşam öğünlerinde sıklıkla tercih edilen patlıcan yemeklerini, birbirinden farklı tarifler ile birleştirerek yeni lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Sağlıklı ve pratik yemek tariflerine sebze yemekleri kategorisinden ulaşın.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.