Nitrik Oksit Düzeyini Artıran En İyi 9 Besin

Nitrik oksit nedir, hangi besinlerde bulunur? Nitrik oksit, vücutta kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. İşte, vücuttaki nitrik oksit düzeyini artırmanızı sağlayacak 9 besin:
Nitrik Oksit Düzeyini Artıran En İyi 9 Besin
15 Şubat 2024, 11:03

Nitrik oksidin vücudunuzda kan basıncını düşürmeye, kan akışını iyileştirmeye ve egzersiz performansınızı artırmaya yardımcı olmak gibi birçok önemli rolü vardır. Vücudunuzun nitrik oksit üretimini artırmak için pancar, sarımsak, et, yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller gibi besinlere ihtiyacı vardır. Nitrik oksit, vücudunuzda üretilen ve sağlığın birçok yönünü etkileyen hayati bir moleküldür. Diyetinizi değiştirmek, bu önemli molekülün düzeylerini doğal olarak artırmanın en iyi ve en etkili yollarından biridir.

Nitrik Oksit Seviyesini Artıran Gıdalar

  1. Pancar

pancar

Pancar, vücudunuzun nitrik okside dönüştürebileceği diyet nitratları açısından zengindir. 38 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, pancar suyu takviyesi tüketmek sadece 45 dakika sonra nitrik oksit düzeylerini %21 artırdı. Benzer şekilde başka bir çalışma, 100 ml pancar suyu içmenin hem erkeklerde, hem de kadınlarda nitrik oksit düzeylerini önemli ölçüde artırdığını gösterdi.

  1. Sarımsak

sarımsak

Sarımsak, nitrik oksidin amino asit L-arginin'den dönüşümüne yardımcı olan enzim olan nitrik oksit sentezini aktive ederek nitrik oksit seviyelerini artırabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, yıllandırılmış sarımsak ekstraktının tüketimden sonraki bir saat içinde kandaki nitrik oksit düzeylerini geçici olarak %40'a kadar artırdığını gösterdi. Çalışmalar, sarımsağın nitrik oksit düzeylerini artırma yeteneğinin sağlık üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabileceğini, kan basıncını düşürmeye ve egzersiz toleransını artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

  1. Et

kırmızı et

Et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri, vücutta nitrik oksidin korunmasına yardımcı olduğuna inanılan önemli bir bileşik olan koenzim Q10'un mükemmel kaynaklarıdır. Çalışmalar, diyetinizde yeterli miktarda CoQ10 almanın yalnızca nitrik oksidi korumakla kalmayıp aynı zamanda atletik performansı arttırmaya, migreni önlemeye ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

  1. Bitter Çikolata

bitter çikolata

Bitter çikolata, flavanollerle yüklüdür. Özellikle araştırmalar, kakaoda bulunan flavanollerin, kalp sağlığını geliştirmek ve hücreleri oksidatif hasara karşı korumak için vücudunuzda optimum nitrik oksit seviyelerinin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. 16 kişi üzerinde yapılan 15 günlük bir çalışma, günde 30 gram bitter çikolata tüketmenin kandaki nitrik oksit seviyelerinde önemli artışlara yol açtığını gösterdi.

  1. Yeşil Yapraklı Sebzeler

ıspanak

Ispanak, roka, lahana ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler vücudunuzda nitrik okside dönüşen nitratlarla doludur. Bir çalışma, ıspanak içeren, nitrat açısından zengin bir yemek yemenin tükürükteki nitrat düzeylerini sekiz kat artırdığını ve sistolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığını bile gösterdi.

  1. Turunçgiller

turunçgiller

Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi narenciye meyvelerinin tümü, sağlıkta merkezi bir rol oynayan suda çözünen önemli bir vitamin olan C vitamininin mükemmel kaynaklarıdır. C vitamini, biyoyararlanımını artırarak ve vücuttaki emilimini en üst düzeye çıkararak nitrik oksit düzeylerini artırabilir. Çalışmalar, narenciye tüketiminin azalan kan basıncı, gelişmiş beyin fonksiyonu ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

  1. Nar

nar

Nar, hücrelerinizi hasara karşı koruyabilen ve nitrik oksidi koruyabilen güçlü antioksidanlarla yüklüdür. Bir test tüpü çalışması, nar suyunun nitrik oksidi oksidatif hasardan korumada etkili olduğunu ve aynı zamanda aktivitesini arttırdığını gösterdi. İnsan ve hayvan çalışmaları, antioksidan açısından zengin narın kan akışını iyileştirebildiğini ve bunun özellikle yüksek tansiyon ve erektil disfonksiyon gibi durumların tedavisinde faydalı olabileceğini bulmuştur.

  1. Kuruyemiş ve Tohumlar

kuruyemişler

Sert kabuklu yemişler ve tohumlar, nitrik oksit üretiminde rol oynayan bir amino asit türü olan arginin açısından zengindir. 2.771 kişiyle yapılan bir araştırma, arginin açısından zengin gıdaların daha fazla alınmasının kandaki daha yüksek nitrik oksit seviyeleriyle ilişkili olduğunu gösterdi. Arginin içeriği ve mükemmel besin profili sayesinde düzenli olarak kuruyemiş ve tohum tüketmek, düşük kan basıncı, gelişmiş biliş ve artan dayanıklılık ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Karpuz

karpuz

Karpuz, vücudunuzda arginine ve nihayetinde nitrik okside dönüşen bir amino asit olan sitrulinin en iyi kaynaklarından biridir. Sekiz erkek üzerinde yapılan başka bir çalışma, iki hafta boyunca 300 ml karpuz suyu içmenin nitrik oksit biyoyararlanımında önemli iyileşmelere yol açtığını gösterdi. Son araştırmalar, karpuz alımını artırmanın yalnızca nitrik oksit düzeylerini artırmakla kalmayıp aynı zamanda egzersiz performansını artırabileceğini, kan basıncını düşürebileceğini ve kan akışını artırabileceğini öne sürüyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Laktik asit içeren besinler
  2. Fodmap içeren besinler
  3. Oksalat içeren besinler
  4. Pürin içeren besinler
  5. Antosiyanin içeren besinler nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo