Krom Takviyesi Almak Sağlıklı Mı?

Krom eksikliği olan kişilerin krom takviyesi alması sağlıklı mı? İşte, Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak'tan krom takviyesi ve kromun vücuda olan faydaları:
Krom Takviyesi Almak Sağlıklı Mı?
04 Nisan 2024, 15:48

Krom, birçok gıdada az miktarda bulunan bir mikro besindir. İnsülin hormonu üzerindeki etkisi ile karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında rol oynar. Krom pikolinat ise diyet takviyelerinde sıklıkla bulunan ve vücut tarafından daha iyi emilen formudur. 'Peki, kromu hangi besinler ile karşılarız? Krom takviyesi almak gerekir mi? Takviye alırken nelere dikkat edilmeli?' İşte detaylar…

İnsanlarda krom eksikliği nadiren görülür. Krom eksikliği; Tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri dengesizliğine yol açarken, damar sertliği ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Kromun zengin kaynakları olan; üzüm, portakal, domates, muz, yer fıstığı, tavuk göğsü, mezgit balığı, yumurta, bezelye ve kerevizi beslenmenizde düzenli olarak bulundurarak eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.

yer fıstığı

Krom Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Krom takviyesi şeker hastalığı riskini azaltabilir.

Diyabetli kişilerde vücudun insüline tepkisi ile ilgili sorunlar görülür. Krom ise insülin üzerine etkisi olan bir mineraldir. Yapılan çalışmalar, krom takviyesinin diyabetliler için kan şekerini iyileştirebileceğini göstermiştir. 62.000'den fazla yetişkin üzerinde yapılan büyük bir çalışmada, 30 gün boyunca krom içeren diyet takviyeleri alanların şeker hastalığına yakalanma olasılığının %27 daha düşük olduğu bulunmuştur. Fakat krom takviyesinin asıl olumlu yararlarının şeker hastalığı olan bireylerde daha etkili olduğu belirtiliyor

  1. Açlık hissini azaltabilir.

Kromun bir formu olan, krom pikolinatın açlığı bastırmada yararlı olup olmadığı incelenmiştir. 8 haftalık bir çalışmada, 1.000 μg/gün krom takviyesinin; kilolu kadınlarda gıda alımını, açlığı ve yeme isteğini azalttığı belirtilmiştir. Bu etkinin kromun beyin işlevlerini etkilemesi sonucu olduğu düşünülmektedir.

Dikkat!

Sodyum pikolinatın takviyesinin kilo kaybı için etkili olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, diyabet, alerji, tiroid bozukluğunuz varsa veya steroid ilaç kullanıyorsanız takviye kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışın. Ayrıca krom desteğinin hamile kadınlara, emziren annelere ve bebeklere zarar verip vermediği tam anlamıyla bilinmiyor. Bu sebeple bir sağlık uzmanına danışarak besin desteği kullanmak büyük önem taşıyor.

Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk

Şunlara da göz atın;

  1. Folik asit içeren besinler nelerdir?
  2. K vitamini içeren besinler
  3. Selenyum içeren besinler
  4. Keratin içeren besinler
  5. Pürin içeren besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo