ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ ÇORBALAR ÇORBA TARİFLERİ İŞKEMBE ÇORBASI

İşkembe çorbası

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

2 saat

Pişirme
Süresi

1 saat 40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

İşkembe çorbası tarifi için malzemeler

Malzemeler

  • 500 gr koyun veya dana işkembesi
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 10 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı tuz

Terbiyesi için

  • 1 yumurta
  • 1 limonun suyu

Üzeri için

  • 50 gr margarin
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Sos için

  • 1 limonun suyu
  • 6 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

İşkembe çorbası Nasıl Yapılır

Adım Adım İşkembe Çorbası Yapımı:

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan işkembe çorbası, dana veya koyun işkembesinden hazırlanır. Protein bakımından zengin olan bu besin, Balkan ülkelerinde de tüketilir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda tüketilmesi önerilir. Kalp sağlığını olumlu yönde etkilemesinin yanı sıra, vücudun ihtiyaç duyduğu B vitamini miktarını da karşılar. Malzemeleriniz hazırsa; işkembe çorbası nasıl yapılır birlikte görelim:

  • Öncelikle kullanacağınız işkembeleri yıkayın. 1 çorba kaşığı tuzla ovun ve tekrar yıkayın.
  • Cam bir kaba süt koyun ve işkembeyi de sütün içerisine ekleyerek yumuşaması için 2 saat bekletin.
  • Bu işlemin ardından dinlenmiş işkembeleri yıkayıp küçük parçalara doğrayın ve tencereye alın. 8 su bardağı su ilave edip yumuşayana kadar 80 dakika pişirin.
  • Sıvı yağı tencerede kızdırıp unu ilave edin. Un sararıncaya kadar kavurun. 2 bardak suyu işkembelerin suyuna ekleyip karıştırın. Üzerine tuz serpip kısık ateşte pişirin.
  • Terbiyesi için, yumurta ve limon suyunu çırpın. Terbiyeyi çorbaya azar azar döküp hızla karıştırın. Kaynatıp ocaktan alın.
  • Son olarak margarini tavada eritip toz biberi kızdırın ve çorbanın üzerine gezdirin. Sos malzemelerini bir kapta karıştırın. Çorbayı kaselere paylaştırıp üzerine 1-2 kaşık sos ilave edin.
  • İşkembe çorbasını, zeytinyağlı biber dolması ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

İşkembe Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • İşkembenin lezzetini ortaya çıkarabilmek için tarife başlamadan önce yağlı kısımları keserek temizleyin.
  • Tuzla ovalama işleminde kaya tuzu kullanarak daha kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.
  • Pişirme işleminden sonra işkembenin içinde kalan yağları da çıkartabilirsiniz.
  • Sos hazırlarken margarin yerine tereyağı kullanarak kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz.

1 Porsiyon İşkembe Çorbası Kaç Kaloridir?

  • Türk mutfağında çok sevilen işkembe çorbasının bir kasesi yaklaşık 265 kaloridir. Kalori değerini düşürmek için etin yağlarını ayıklayabilirsiniz.

    Siz de hazır paketler yerine ev yapımı çorbaları tercih ediyorsanız, mutfaklardan eksik olmayan mercimek çorbası tarifine göz atabilir ve başlangıç menülerini zenginleştirebilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.