ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER EDİRNE'NİN YÖRESEL YEMEKLERİ

EDİRNE'NİN YÖRESEL YEMEKLERİ

Edirne'nin Yöresel Yemekleri
Edirne'nin Yöresel Yemekleri

Edirne'nin Yöresel Yemekleri

  • Ciğer Tava
  • Edirne Köftesi
  • Bulgur Çorbası
  • Damat Paçası
  • Bohça Böreği
  • Ciğer Sarma
  • Patlıcan Turşusu
  • Kavala Kurabiyesi
  • Gaziler Helvası
  • Badem Ezmesi

Marmara Bölgesi'nde yer alan Edirne, Türkiye'nin en batısında bulunan şehirdir. Trakya kesiminde yer alır. Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşusudur. Karasal iklim görülen bu şehir; camileri, çarşıları, nehri, köprüsü ve yemekleri ile ünlüdür. Yöresel yemekleri, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de ilgi görür. Edirne'nin en meşhur yemeklerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Edirne'nin Meşhur Yemekleri

Gaziler Helvası;


Ana malzemeleri şeker, un, süt ve badem'dir. Bu tatlının ismi, askerlere ithaf edilmiştir. Edirne'de askere gidenler helva ile uğurlanır ve döndüklerinde de helva ile karşılanır. Bu nedenle helvanın ismi gazi olan askerlerden gelmektedir.

Damat Paçası;


Rumeli mutfağından Trakya'ya getirilen damat paçası, bayram ve düğün sofralarında sık sık yer alır. Ana malzemeleri yoğurt, tavuk ve yufkadır. Bursa, Edirne, Çanakkale ve Kırklareli'de yoğun olarak tüketilir. 

Bulgur Çorbası;


Ana malzemesi bulgur ve salça olan bu çorba, kış aylarında şifa kaynağı olarak tüketilir.

Patlıcan Turşusu;


Yemeklerin yanında servis edilen patlıcan turşusu, genellikle Trakya'de tüketilir. Özellikle kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemeklerinin vazgeçilmezidir.

Kıymalı Bohça Böreği;


Bohça böreği, ismini şeklinden alan bir börek çeşididir. İsteğe göre kıyma, peynir ve patatesle de hazırlanabilir.

Edirne Usulü Ciğer Tava;


Edirne'nin en meşhur ve en lezzetli yemeği şüphesiz ki ciğer tavadır. Ciğer sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan bu yemek, şehre gelen turistlerinde ilgisini çekiyor.

Edirne Köftesi;


Edirne de ciğer satılan restoranlarda mutlaka köfteye de yer verilir. Sebze ve kıymalı harç ile hazırlanan Edirne köftesi de, yoğun ilgi gören yemekler arasındadır.

Ciğer Sarma;


Ciğer ile hazırlanan ve rağbet gören bir diğer yemek ise ciğer sarmadır. Koyun gömleği ve iç harç ile hazırlanan ciğer sarmanın tadı damağınızda kalacak.

Badem Ezmesi;


Edirne'de hazırlanan tatlıların olmazsa olmazı haline gelen badem, ezme yapımında da yer alır. Kolayca hazırlanan badem ezmesi, genellikle bayram sabahlarında ve misafir ağırlarken sofralardaki yerini alır.

Kavala Kurabiyesi;