Ayvalı Tarifler: Ayva İle Yapabileceğiniz 20 Yemek Tarifi
Ayva ile hangi yemekler yapılır? Ayvanın faydaları nelerdir? Ayvadan hangi tatlılar yapılır? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek ana yemekten tatlıya 20 nefis ayvalı tarif:

Fransa’da sonbaharda pazarlarda görülmeye başlayan ayvanın çokluğu kış mevsimin çetin geçeceğine işarettir. Ayva ağaçlarda ne kadar çoksa, o kış çok kar yağacak demektir. Öyle de olur... Güçlü bir kokusu olan, çiğken kekremsi, tanen ve pektin açısından zengin bir meyve olan ayva, meyve olarak yenmenin haricinde, şeker katılarak komposto, jöle, ev yapımı likör ve meyve püresi olarak da hazırlanabiliyor. Doğu’da tuzlanarak, dolmalık biber gibi dondurularak, türlü ve yahnilerin içinde, hatta kızartılmış piliç ve bıldırcın etleriyle birlikte de yeniliyor. Ayva, yalnızca mutfakta tüketilmiyor, çekirdeklerinden parfüm yapımında ve tıpta da faydalanılıyor.

Ayvanın mevsimi geldi çattı.. Bugüne dek ayvayı sadece meyve olarak tükettiyseniz, tanışmanız gereken daha çok yemek ve tatlı var demektir. Vücudu toksinlerden arındıran ayva, en az turunçgiller kadar C vitamini içermektedir. Hemoroid riskini düşüren ayva, kan basıncını dengede tutar. Böbrek sağlığını korurken kolesterolü de düşürür. Eklem ağrılarına karşı doğal bir ağrı kesicidir. Özellikle sürekli devam eden kuru öksürüğe karşı etkilidir. Ayva ile hangi yemekler yapılır? diye merak edenler için, ayva tatlısından ayva dolmasına birbirinden lezzetli tarifleri derledik. İşte, 20 nefis ayvalı tarif:

  1. Ayva Dolması


Ayvayı, ana yemeklerde kullanmak istiyorsanız ayva dolması tam size göre. Ayva, kıyma ve bulgur ile hazırlanan bu dolma, özellikle yılbaşı sofralarında sık sık sunulur.

Tarif için; Ayva dolması

  1. Zeytinyağlı Ayva Dolması


Et yemeyenler için daha pratik bir dolma tarifimiz var. Zeytinyağlı ayva dolması, havuç, bezelye, soğan ve dereotu ile hazırlanmaktadır. Hem düşük kalorili, hem de doyurucudur.

Tarif için; Zeytinyağlı ayva dolması

  1. Ayva Pestili


Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan ayva pestili, şerbetli bir tatlı türüdür. Hazırlaması ortalama 18-20 dakikadır. Hazırlanan pestiller, küçük dilimler halinde sunulur.

Tarif için; Ayva pestili

  1. Ayvalı Cheesecake


Cheesecake sevenleri böyle alalım. Cheesecake denildiğinde ilk akla gelenler limon soslu, frambuazlı ve çilekli olsa da, bu kez farklı tatları deniyoruz. Ayvalı cheesecake'i çikolata topları ile süsleyebilirsiniz.

Tarif için; Ayvalı cheesecake

  1. Ayvalı Tart


Özel günlerde sunabileceğiniz şık görünümlü ve lezzetli bir tart tarifi.. Çıtır tart hamurunu, krema ve ayva dilimleri ile süsleyerek sunabilirsiniz.

Tarif için; Ayvalı tart

  1. Ayva Tatlısı


Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan ayva tatlısı, 4 malzeme ile kolayca hazırlanır. Hazırladığınız ayva tatlısını vanilyalı dondurma veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz.

Tarif için; Nefis ayva tatlısı

  1. Kağıtta Ayvalı Kereviz


Jale Balcı'dan nefis bir tarif önerimiz var. Dilimlenerek fırına verilen kağıtta ayvalı kereviz, hafif tarifler arayanların favorisi olacak. Zeytinyağlı ayvalı kerevizin bir porsiyonu, ortalama 65 kaloridir.

Tarif için; Kağıtta ayvalı kereviz

  1. Nohutlu Ayva Yemeği


Nohut ve ayvayı hiç birlikte denediniz mi? Cevabınız hayırsa, havuç, patates, zerdeçal, ayva ve nohutları hazırlayın. Portakal aromasıyla sunulan nohutlu ayva yemeğini, kalabalık sofralarda sunabilirsiniz.

Tarif için; Nohutlu ayva yemeği

  1. Ayva Aşı


Güneydoğu Anadolu'da çok sevilen ayva aşı, ayva dilimleri ve kuzu eti ile hazırlanan bir yemektir. Baharatlarla zenginleştirilen ayva aşı, pilav ile birlikte servis edilir.

Tarif için; Ayva aşı

  1. Ayva Kebabı


Yeni tatlar denemek isteyenler için leziz mi leziz bir önerimiz var. Türk mutfağında kebapların yeri bir başkadır. Kuzu eti ve biber ile hazırlanan ayva kebabını da çok seveceğinizden eminiz.

Tarif için; Ayva kebabı

  1. Ayvalı Taraklık Tavası


Gaziantep mutfağının en ilginç yemeklerinden biri olan ayvalı taraklık tavasını sizlerin beğenisine sunuyoruz. Kuzu pirzola etiyle hazırlanan bu yemek, protein bakımından da zengindir.

Tarif için; Ayvalı taraklık tavası

  1. Elmalı Ayvalı Crumble


Crumble, kıtır hamur ve meyve ile hazırlanan bir tatlıdır. Crumble denildiğinde ilk akla gelen elma olsa da, bu kez elmanın yanına yumuşak ayva dilimlerini de ekliyoruz. Dondurma ile servis edebilirsiniz.

Tarif için; Elmalı ayvalı crumble

  1. Ayva Keki


Ayvanın bollaştığı şu dönemde, onu en iyi tariflerde kullanmak istiyoruz. Çay saatlerinde sunabileceğiniz ayva kekini, 15 dakikada hazırlayabilir, farklı aromalarla birleştirebilirsiniz.

Tarif için; Ayva keki

  1. Ayva Peltesi


5 malzeme ile hazırlanan ayva peltesi, muhallebiye benzer bir tatlıdır. Yapımında limon suyu, esmer şeker ve ayva kullanılır. Hafif ve lezzetli tatlılardan biridir.

Tarif için; Ayva peltesi

  1. Ayva Reçeli


Kahvaltı sofralarının lezzetini arttıracak ayva reçeli, toz şeker, limon suyu ve karanfil ile hazırlanır. Ayvalar küçük dilimler halinde doğranır veya rendelenir. Ayva reçeli cam kavanozlarda muhafaza edilebilir.

Tarif için; Ayva reçeli

  1. Ayvalı Strudel


Avusturya mutfağına özgü bir tatlı olan strudel, meyve püreleri ile hazırlanır. Orta Avrupa ülkelerinde çok tüketilen bu tatlı, dondurma eşliğinde sunulur.

Tarif için; Ayvalı strudel

  1. Ayvalı Turta


Turta hamuru ve kek hamuru ile hazırlanan ayvalı turta, görünümü ile pastaya benzemektedir. Yapımında ceviz, badem gibi kuruyemişler kullanılır. Özel günlerde sunabileceğiniz eşsiz lezzetlerden biridir.

Tarif için; Ayvalı turta

  1. Ayva ve Kabak Çelengi

Bal kabağı ve ayva ile hazırlanan bu çeleng, özellikle yeni yıl sofralarında şık sunumlu tarifler arayanlar için idealdir. Servis esnasında manda kaymağı ekleyebilirsiniz.

Tarif için; Ayva ve kabak çelengi

  1. Ayvalı Alman Keki

Pasta Şefi Didar Yanar'dan okurlarımıza özel olarak sunulan ayvalı alman keki, ayvalı harcıyla çay saatlerinin yanına çok yakışacak tariflerden biridir.

Tarif için; Ayvalı alman keki

  1. Ayva Marmelatı

Tarif için; Ayva marmelatı

Şunlara da göz atın;

  1. Meyveli tatlılar
  2. Portakallı tatlı tarifleri
  3. Elmalı tatlı tarifleri
  4. Kayısılı tatlılar
  5. Az malzemeli tatlılar

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı
İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?